2016. szeptember 25. 10:15 - Sparrow

Swiss Army Man/Az ember, aki mindent tudott (2016)

Az idei Cinefesten láthatta a magyar közönség ezt a nagyszerű fekete komédiát, ami egyszerűen csak Daniel Radcliffe fingó hullás filmjeként híresült el. Ez persze teljesen természetes, hiszen a Swiss Army Man története egy hulla köré szerveződik. Egy hulla köré, aki nagyokat ereget, közben pedig az élet szerves részeit képező dolgokról elmélkedik.

Ha volt is az elmúlt húsz évben ennél eredetibb mozgókép, akárhogy erőltetem az agyamat, nem ugrik be, hogy mi lehetett az.

swissarmy.jpg

Tovább
Címkék: írások
Szólj hozzá!
2016. szeptember 24. 21:15 - Sparrow

Blood Father (2016)

Mel Gibson ama bizonyos rendőrségi hangfelvétel kiszivárgásának környékén kiesett Hollywood kegyeiből, viszont filmes karrierjét azért nem adta fel, és lehetőségeihez mérten azóta is igyekszik a felszínen maradni. Persze nagy stúdiófilmekben már jó ideje nem tűnt fel, de A hódkorosra és a Börtönregényre valószínűleg jó páran szívesen emlékeznek vissza. 2016 jó év lehet az Oscar-díjas színész-rendező számára, hiszen Hacksaw Ridge című direktori munkája nagy durranásnak ígérkezik, színészként pedig régi vágású akcióhősként láthatjuk a Blood Father-ben.

bloodfather2.jpg

Tovább
Címkék: írások
Szólj hozzá!
2016. szeptember 23. 14:59 - Sparrow

A nyomozó (2008)

Gigor Attila új filmje, a Kút épp most érkezett meg a mozikba, és útját pozitív, felmagasztaló kritikák sora jelzi. A rendező 2008-as nagyjátékfilmje, A nyomozó persze előrevetítette, hogy bízhatunk Gigor aktuális munkájában, hiszen az Anger Zsolt főszereplésével készült sötét tónusú bűnügyi történet minőségi munka, ami egyben kiváló előfutára volt a magyar filmművészet 2010 környékén meginduló reneszánsz jellegű korszakának.

nyomozo.jpg

Tovább
Címkék: írások
Szólj hozzá!
2016. szeptember 21. 20:30 - Sparrow

Ernelláék Farkaséknál (2016)

Hajdu Szabolcs már bőven azelőtt jelen volt a magyar filmművészet színterén, hogy beköszöntött volna az utóbbi évek hazai mozgóképes reneszánsza. Nagyon jó újra és újra beülni olyan alkotásokra, amiket nem pénzspóroló hollywoodi nagyágyúk forgattak nálunk, hanem honfitársaink azért, hogy magyar történeteket meséljenek el magyar emberekről, de ezúttal úgy, hogy azt a közönség szélesebb körben is értse és szeresse. A Fehér tenyér és a Délibáb rendezője most egyik színdarabját, a családi és egyéb hétköznapi problémák köré épülő kamaradrámát, az Ernelláék Farkaséknál című művet adaptálta.

ernella2.jpg

Tovább
Címkék: írások
Szólj hozzá!
2016. szeptember 19. 18:52 - Sparrow

A hét mesterlövész (2016)

Akira Kurosawa a japán filmművészet történetének egyik, ha nem a legfontosabb mérföldkövét alkotta meg A hét szamuráj képében, ami az elkészülése óta eltelt több, mint fél évszázadban teljes joggal működött viszonyítási alapként. A mestermű alapján elkészült minden idők egyik legindokoltabb remake-je, A hét mesterlövész, ami a vadnyugat környezetébe helyezte a cselekményt és a mondanivalót. Eme produkció újragondolását hozta most el Antoine Fuqua, aki ismét Denzel Washingtonnal fogott össze, de megnyert még mellé néhány másik nevet is Hollywood kedvencei közül.

hetmesterlovesz2.jpg

Tovább
Címkék: írások
3 komment
2016. szeptember 14. 17:09 - Sparrow

6 éves a Movie Tank! - Nevem: Senki (1973)

Percre pontosan hat esztendővel ezelőtt, 2010-ben történt meg, hogy rövid tervezés után, amolyan gyerekes lelkesedésből létrehoztam egy filmes blogot. Ezt a blogot. Akkor tizenöt éves voltam és szükségem volt valamilyen önkifejezési módra. Tudtam magamról, hogy egész jól írok és tisztában voltam a filmekhez való szorosan pozitív hozzáállásommal is. Ezért kezdtem tehát mozgóképekről írogatni, akkoriban persze még eléggé kiforratlan, amatőr módon. Aztán az évek múlásával szép lassan kialakult egy olyan színvonal, amire már nyugodtan büszke lehetek, a Movie Tank-ot nagy örömömre felkarolta az Index (tényleg szinte mindent megosztanak, amit írok, ezért ezúton is hálámat szeretném kifejezni), felkerültem a filmforgalmazók sajtólistáira és a különböző célokat, amiket kitűztem magam elé, rendszeresen be is teljesítettem.

Amikor közeledik a blog születésnapja, automatikusan elgondolkozom azon, hogy vajon milyen posztot kellene publikálni a jeles alkalom megünnepléseként. Az utóbbi esztendőkben inkább csak köszönetnyilvánítós, finoman viccelődős, rövidebb bejegyzéseket tettem ki, most azonban eszembe jutott valami tartalmasabb. Eléggé kézenfekvő is az ötlet, hiszen a blog első egy-két évében született írásaim még egyfajta betanuló időszakot képeznek. A legelső "filmelemzés", amit publikáltam, a Nevem: Senki című alkotást, kedvenc westernemet, és életem egyik legfontosabb filmjét vette górcső alá. Sikerült összehozni egy rövid történetleírást, mellé pedig kb. kétmondatnyi értékelést, ami nagyjából ki is merült a filmzene dicséretében (itt olvasható a poszt). Ebből is látszik, hogy habár csupán hat éve volt, de pont ez az eltelt időszak az, ami a gyereket a fiatal felnőttől elválasztja. Akkoriban csak épphogy elkezdtem igazán gondolkodni a filmekről. Most, hogy már úgy-ahogy kiforrott filmértéssel rendelkezem, újra előveszem Tonino Valerii remekét, és terveim szerint a tovább gomb után egy, a hat évvel ezelőttinél valamivel tartalmasabb írást kerekítek róla.

Minden olvasónak, kommentelőnek, likeolónak, építően kritizálónak, támogatónak, segítőnek és trollkodónak egyaránt köszönöm az elmúlt hat évet! Reményeim és terveim szerint lesz ez még bőven több is. 

nobody2.jpg

Tovább
Címkék: írások
1 komment
2016. szeptember 12. 10:13 - Sparrow

Sully - Csoda a Hudson folyón (2016)

Clint Eastwood határozott lépésekkel halad a 90 éves kor felé, azonban úgy tűnik, nyugdíjba vonulni nem hajlandó. Ennek persze nagyon örül a világ nézőközönsége, hiszen az egykori westernhős személyében egy valódi hollywoodi rendezőóriás készít a mai napig filmeket. Való igaz, hogy Eastwood direktori pályája nem hozott egységesen kimagasló minőséget, előfordultak gyengébb produkciók, de ez talán érthető is, ha figyelembe vesszük a mennyiségi tényezőt. A mozitörténet nagy öregje most egy 2009-es igaz történethez, "Sully" Sullenberger kapitány hőstettéhez nyúlt, és készített belőle megindító emberi drámát.

sullyscene.jpg

Tovább
Címkék: írások
Szólj hozzá!
2016. szeptember 10. 11:45 - Sparrow

Jég veled! (1993)

Érdekes, hogy ugyanazon a sportünnepen történt meg az ötkarikás játékok történetének kettő talán legkülönlegesebb nevezése. Idén áprilisban mutatták be az Eddie, a sas című kellemes és szórakoztató sportfilmet, ami a későn kezdő, de rendkívül kitartó, ugyanakkor nem túl tehetséges síugró srác megindító történetét meséli el. Szintén az 1988-as, Calgary-ban megrendezett téli olimpián indult el Jamaica első bobcsapata, ezzel nem kis kavarodást okozva a sportszerető közvélemény állóvízében. Róluk jóval korábban csináltak filmet.

jegveled.jpg

Tovább
Címkék: írások
1 komment
2016. szeptember 07. 11:22 - Sparrow

Rövidzárlat (1986)

A robottechnológia és a mesterséges intelligencia jó ideje első helyen, vagy legalábbis az elsők között foglalkoztatja a tudományt és a populáris kultúrát is. Mióta úgy tűnik, hogy a nagy technológiai generációváltás belátható távolságba került, különösen megszaporodtak az eme témával foglalkozó alkotások, de persze a filmművészet korábbi évtizedeinek termésében is szép számmal fellelhetők a zsáner képviselői. Így például '86-ból ez a kellemes, ugyanakkor eléggé bugyuta vígjáték.

rovidzarlat.jpg

Tovább
Címkék: írások
5 komment
2016. augusztus 31. 19:58 - Sparrow

Kígyók a fedélzeten (2006)

A trashfilmek komoly kultusznak örvendenek. Gyilkos szörnyetegeket vagy eltúlzott vérfürdőket bemutató, enyhén vagy nagyon morbid akciófilmek és horrorfutamok ezek, amelyek büszkén vállalják, hogy filmművészetileg nem sokat érnek, hiszen épp ez volt a céljuk. Megmutatni az érem másik oldalát, a mozgóképalkotás tulajdonképpeni paródiáját prezentálni. Annyira rosszá válni, ami már jó és felhőtlenül képes szórakoztatni. Na hogyha ehhez még hozzájön egy Samuel L. Jackson is, a siker garantált!

snakes3.jpg

Tovább
Címkék: írások
1 komment

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu