2016. augusztus 22. 09:50 - Sparrow

Sing Street (2016)

A zene megment, felszabadít, tanít, hozzád ad, fejleszt, bátorít és akármikor felhúz a padlóról. Belegondolni is borzasztó, hogy milyen lenne egy dallamok, hangszerek és ének nélküli világ. Mintha magunk körül mindent fekete-fehérben látnánk, de talán még annál is rosszabb. A zenére szükségünk van, mert segít a mindennapokban, a belső és az interperszonális konfliktusok megoldásában egyaránt. Önkifejezési mód, nem csak a játszása, hanem a hallgatása is, ilyen módon közösséget és emberi kapcsolatokat kovácsol. Erre jönnek rá az idei nyár magasan legjobb filmjének főszereplői is.

singstreet.jpg

Tovább
Címkék: írások
Szólj hozzá!
2016. augusztus 20. 11:15 - Sparrow

Top10: Filmek, amiken felnőttem

1994 decemberében születtem, így szerencsére még most sem vagyok öreg, de azért azt már kis túlzással ki lehet jelenteni, hogy úgy-ahogy felnőttem. A gyerekkoromat legalábbis már mindenképpen magam mögött hagytam. Tudjátok, vannak azok a filmélmények, amelyek gyakorlatilag egyidősek az emlékezetünkkel. Meghatározó mozgóképes kalandok, amiken keresztül nem csupán a filmmel, hanem a világgal és a társadalommal is ismerkedtünk. Olyan alkotások, amelyeket hosszú évek múltán izgatottan veszünk újra elő, és közben kissé félünk is, nehogy az újranézés során felfedezzünk olyan hibákat vagy zavaró butaságokat, amik gyermekként a legkisebb mértékben sem foglalkoztattak. Örök, meghatározó emlékek, a személyiségfejlődés fontos mérföldkövei, különösen egy filmek iránt kiemelkedően érdeklődő ember esetében. A produkciókat nem rangsor szerint állítottam sorba, mert ebben a tematikában szerintem ez fölösleges és gyakorlatilag lehetetlen volna. A bemutatási év alapján, növekvő sorrendben szerepelnek a címek.

Ez talán az eddigi legszemélyesebb jellegű posztom, fogadjátok szeretettel! :)

kids-watching-movie.jpg

Tovább
Címkék: top
3 komment
2016. augusztus 18. 11:22 - Sparrow

Haverok fegyverben (2016)

Todd Phillips mindent kihozott a Másnaposokból, amit csak lehetett. Sőt, sajnos még többet is. Az első rész valóban klasszikus vígjáték, de nekem még a második felvonás is tetszett, viszont a harmadikat már tényleg felesleges volt elkészíteni. A rendező szerencsére úgy döntött, hogy most már tényleg más vizekre evez, ám új filmjét látva úgy néz ki, egyelőre még ő maga sem tudja pontosan, hogy merre is vannak ezek a vizek.

wardogs2.jpg

Tovább
Címkék: írások
1 komment
2016. augusztus 16. 09:32 - Sparrow

Elliott, a sárkány (2016)

Emlékeztek még arra az időszakra, amikor 3-4 évesen megtapasztaljátok első olyan filmélményeiteket, amelyeket kisebb-nagyobb részletekben később is visszatudtok idézni? Hihetetlen, egyedülálló pillanatok ezek. Megismerni egy-egy kiváló Disney-rajzfilmet, esetleg a Csillagok háborúját, vagy példának okáért a Végtelen történetet. Most a saját gyerekkoromból merítettem, de nyilván mindenki tudna mondani néhány címet a korai éveiből. Tehát jó gyerekfilmekre, illetve családi mozgóképekre szükség van, és mindig is szükség lesz. Egyrészt mert ezek a produkciók igenis képesek hozzájárulni gyerek és szülő kapcsolatához, a néhány éves emberke fejlődéséhez, na meg persze ahhoz, hogy felnőttként ne legyünk kulturális analfabéták. És persze azt is tudjuk, hogy ami gyerekként mesterműnek tetszik, az felnőttként néha tud csalódást okozni. Erre iskolapélda az Elliott, a sárkány, ami szinte biztosan nagy kedvence lesz a gyerekeknek, a szülők azonban félő, hogy leginkább csak a kliséket fogják észrevenni. 

elliott2.jpg

Tovább
Címkék: írások
Szólj hozzá!
2016. augusztus 14. 15:14 - Sparrow

Mr. Robot (2015- )

Sajnos elég időnk volt már arra, hogy megszokjuk a nagy vásznas filmfelhozatal erősen hullámvölgyes minőségét. 2016 például eddig nem tudott igazán kirobbanót produkálni, már majdnem az egész nyár eltelt, a mozikban azonban semmi maradandó nem történt. Persze gyöngyszemek mindig akadnak, zsenik még ma is munkálkodnak és persze a díjszezonra úgyis megérkezik néhány komolyabb dráma. De ennél azért talán valamivel többet várnánk. Na de mindegy, amíg a filmszínházakban vadászunk a lehetőségekre és átvészeljük az ínséges időket, addig a tévében újabb csoda történik.

mrrobot.png

Tovább
Címkék: sorozatokról
2 komment
2016. augusztus 12. 17:48 - Sparrow

A zátony (2016)

Több mint négy évtized telt el azóta, hogy Steven Spielberg elhozta A Cápáját a mozikba, hogy komplett generációkat kergessen ki vele a világból. A legtöbben valószínűleg úgy gondolják, hogy ezután már nem lett volna sok értelme cápás túlélőthrillereket csinálni, hiszen a legjobb már elkészült. Ennek ellenére azóta is rendszeresen visszatér a vászonra, vagy minimum a házimozikba a különböző tengeri lények keltette rettegés, és ezzel igazából nincs is baj, hiszen így beszélhetünk egy komplett zsánerről. A korábban főleg Liam Neesonnel kalandozó Jaume Collet-Serra megunta a tesztoszteront és most inkább a rendkívül dekoratív Blake Lively-t küldte életveszélybe. A zátonyt nagy várakozások előzték meg, az eredmény azonban a valószínűbb papírforma szerint alakult.

shallows.jpg

Tovább
Címkék: írások
Szólj hozzá!
2016. augusztus 10. 13:23 - Sparrow

Rossz anyák (2016)

Az idei nyár filmek terén valahol a langy húgy és a lepkefing között evickél. Valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy a női Szellemirtók nagyobb filmélménnyel fog szolgálni, mint a nagyon várt Suicide Squad, de még előbbi sem volt különösen kirobbanó. Még Jason Bourne is csak a kötelezőt tudta újrázni, nem alkotott kiemelkedőt. Ilyen helyzetekben kell elkezdenünk reménykedni a kevésbé hypeolt, elsőre talán nem olyan érdekes produkciókban. Ebbe a kategóriába esik a Rossz anyák is.

badmoms.jpg

Tovább
Címkék: írások
1 komment
2016. augusztus 09. 15:22 - Sparrow

Preacher - 1. évad

A környezetében élők szerint kifejezetten halk szavú és békés Garth Ennis a mainstream képregényalkotás világán belül civil énjének épp ellenkező oldalát mutatja meg. Az ő nevéhez fűződik ugyanis jó néhány az abszurd, morbid humorról, a szégyentelenül mocskos nyelvezetről és az eszelős brutalitásról híres történetek közül. A rajongók már régóta várnak Ennis mesterműve, a Preacher című sorozat mozgóképes feldolgozására. A 66 részes képregényből néhány szám magyarul is megjelent a Kingpin Vertigo-antológiáiban, ám sajnos és egyben természetesen nem mutatkozott rá túl nagy kereslet itthon, így aki kíváncsi a sztori maradék részére, kénytelen egy vagyont kiadni valamelyik eredeti kiadásért, már ha tud angolul az illető. A várva várt mozgóképes átirat végre megérkezett, nem mozifilm, hanem a praktikusabb sorozat formájában.

preacher2.jpg

Tovább
Címkék: sorozatokról
5 komment
2016. augusztus 03. 14:02 - Sparrow

Suicide Squad - Öngyilkos osztag (2016)

Ezt most tényleg nagyon sokan várták. Pokolian várták. Azért, mert a DC filmes univerzumépítése ezzel az alkotással lerázhatta volna az átkot, kivívhatta volna végre a hőn áhított, a Marvelt érővel vetekedő elismerést. És minden jel arra mutatott, hogy ez ütni is fog. Az első előzetes annak idején sokkolóan zsigeri hatást gyakorolt, David Ayer neve pedig nem csak rendezőként, hanem íróként virított a stáblistán, ami Az utolsó műszak és a Harag után nagyszerű hír volt. Ráadásul Joker szerepére Jared Leto-t igazolták, aki zenészkarrierje mellett ritkán tűnik fel a filmvásznon, de amikor igen, akkor nagyon gondosan választ, és rendszeresen kihozza magából a maximumot. Minden együtt volt tehát a sikerhez, aztán a filmet besorolták a PG-13-as, kvázi családi filmes korhatár kategóriába, és az egész összeomlott. Persze, a gondok nem csak itt, hanem Ayer forgatókönyvében is keresendők.

suicide_1.jpg

Tovább
Címkék: írások
4 komment
2016. augusztus 01. 08:43 - Sparrow

A kis kedvencek titkos élete (2016)

Innen vagy onnan, de jóformán minden évben érkezik emlékezetes animációs film. Ez már csak így van, ilyen szempontból hálás ez a műfaj, pedig korántsem egyszerű maradandót, minőségit alkotni berkein belül. A lényegen már idén is túl vagyunk, hiszen a Zootropolis az év legjobbjai között van, de a Pixar Szenillája is egész jól sikerült. Most az Universal istállójából a Gru alkotói is beszállnak a versenybe egy cuki állatos produkcióval, aminek az előzetese kétségtelenül csábító volt. De vajon az összkép beváltja a hozzá fűzött reményeket?

pets2.jpg

Tovább
Címkék: írások
2 komment

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu