Movie Tank

Top10: Ezek voltak 2016 legjobb színészi alakításai

2017. január 05. - Sparrow

Véget ért 2016, amit filmes szempontból sokan nem tartanak nagyra. Való igaz, ez az esztendő nem lesz ott a mozgókép történelmének legfontosabb évjáratai között, ám ettől függetlenül tény, hogy akadtak azért bőven említésre méltó teljesítmények eme időszak során is. Mielőtt publikálnám nagyszabású Top30-as listámat az év legjobb filmjeiről, külön bejegyzést szentelek 2016 kiemelkedő színészeinek és színésznőinek, akik azontúl, hogy emelték az adott alkotások fényét, képesek voltak egészen közel kerülni a nézőhöz, így legmélyebb érzelmeinkhez, lényünk valójához tudtak szólni.

Íme a 10 legjobb színészi alakítás 2016-ból!

 

10. Jeff Bridges - Hell or High Water 

A veterán színész nagyot alakított a sokat látott texasi ranger szerepében. Produktuma egyszerre jóleső jutalomjáték, ugyanakkor az erőt és az energiát sem mellőzi, miközben elvegyül benne a karakter cinizmusának és bölcsességének lenyűgözően hiteles prezentálása is. A filmről itt írtam bővebben.

szinesz1.jpg

 

9. Elle Fanning - Neon démon

Nicolas Winding Refn szürreális filmjének korához képest szokatlanul érett főhősét a korához képest szokatlanul felnőttes alakításra képes Fanning rendkívül erőteljesen kelti életre. Már a Super 8 óta érdemes odafigyelni a fiatal színésznőre, aki eme alakításával bizonyítja, hogy az elvontabb, komplexebb kontextus sem okoz számára problémát. A filmről itt írtam bővebben.

szinesz2.jpg

 

8. A négy főszereplő - Ernelláék Farkaséknál

Hajdu Szabolcs világszínvonalú kamaradrámája egy jómódúbb gimnazista ebédpénzének szűkre szabott porciójából készült, jóformán kizárólag a főszereplő színészek lelkesedésének köszönhetően állt össze, ráadásul nem is akármilyen, vérprofi színvonalon. Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya, Szabó Domokos és Tankó Erika a vászonra varázsolt, lenyűgöző mikrokozmosza emlékezetes színművészi csoda, amit a hozzá hasonló alkotásokkal egyetemben sokkal jobban meg kellene becsülnie a magyar filmvilágnak. A műről erre értekeztem részletesebben.  

szinesz3.jpg

 

7. Hayley Squires - Én, Daniel Blake

2016 egyik legemberibb filmélménye nem utolsósorban a színészi alakítások okán sikerült emlékezetesre. Squires a fiatal egyedülálló anya szerepében hétköznapi, tiszta érzelmekkel operálva ragadja meg a szegénysorban tengődő, jobb sorsra érdemes szerencsétlenek zsigeri gyötrelmét, nem egyszer generálva katartikusan szomorú hatásfokot a történet sodrásában. A filmről itt további gondolatmenet olvasható.

szinesz11.jpg

 

6. Daniel Radcliffe - Az ember, aki mindent tudott

Harry Potter megformálója szerencsére nem ült rá a varázslótanonc életre hívásával megkeresett vagyonra, hanem elkezdte építeni, ezzel pedig sokrétűbbé formálni színészi karrierjét. Eme folyamat eddigi legkiemelkedőbb mérföldköve ez a zseniális fekete komédia, amelyben Radcliffe egy nagyokat eregető, az élettel újfent ismerkedő hullát alakít olyan zsigeri erővel és változatossággal, hogy a produkció szándékainak eleget téve egyszerre kell rajta hasadat fogva nevetned és keservesen sírnod. Az alkotásról itt írtam bővebben.

szinesz5.jpg

 

5. Viggo Mortensen - Captain Fantastic

Hiába játszotta el Középfölde Aragornját, Viggo Mortensen nem emelkedett napjaink legnépszerűbb nevei közé, holott tehetsége ezt bőven megindokolná. Ez mondjuk annyira nem lényeges, hiszen így legalább nem kell kényszer-blockbusterekre pazarolnia az idejét, és játszhat ehhez hasonló, csodálatos alkotásokban. A Captain Fantastic Rousseau-i elvek alapján élő családapája érzelmekben gazdag, végtelenül hiteles manifesztációban prezentálódik a főszereplő tolmácsolásának köszönhetően. További méltatás errefelé.

szinesz6.jpg

 

4. Amy Adams - Érkezés és Éjszakai ragadozók

Napjaink Hollywoodjának egyik legjobb és egyben sajnos leginkább alulbecsült színésznője 2016-ban kettő remek filmben is nagyot alakított. Denis Villeneuve egyedi sci-fi mesterművében hatásosan hozza a szomorkás hangulatú nyelvészprofesszor és a tiszta anyai jellem párhuzamát, míg az Éjszakai ragadozók komor atmoszférájának ölén egy határozatlan, önmaga ellenségeként tökéletesen funkcionáló nőt kelt életre kiválóan. A produkciókról itt és itt értekeztem. 

szinesz7.jpg

 

3. Emma Stone - Kaliforniai álom

Emma Stone jóformán a palettán való feltűnése óta különleges jelenség. Elsőre valahogy sose várnánk tőle kimagasló produktumot, ám szinte mindig képes nagyszabású meglepetést okozni. A Kaliforniai álomra azért már eme csodára felkészülve ülhettünk be és bizony, ha valakinek még voltak szemernyi kétségei is azt illetően, hogy a hölgyből óriási színésznő lesz, az most valószínűleg elégedett megkönnyebbüléssel gondol az élményre, amihez Stone is nagyban hozzájárult a mű kiváló filmes csapatának oszlopos tagjaként. Erre részletes elemzés olvasható a mestermusicalről. 

szinesz8.png

 

2. Natalie Portman - Jackie

Februárban szélesebb körben is bemutatják a magyar mozik Natalie Portman legújabb filmjét, ami jóformán a derült égből villámcsapásként érkezett, hiszen sokáig nem hallatott magáról a produkció. De megérkezett és habár közel sem tökéletes, az, ami miatt nézői nagy része jegyet fog rá váltani, kiválóan funkcionál. Portman alakítása ugyanis méltón jelentkezik be az Oscar-díjért, hiszen a színésznő arcjáték, hangszínvilág és mozgáskultúra terén egyaránt magas hitelességi faktorral idézi meg az egykori first lady-t és szomorú történetét. A filmről itt írtam bővebben.

szinesz9.jpg

 

1. Andrew Garfield - A fegyvertelen katona

A játékidő első felében elnézve a főszereplő produktumát még egyáltalán nem gondoltam volna, hogy a dobogó csúcsára fogom helyezni nevét. Ám ahogy karakterét átviszi a háború vérgőzös és kegyetlen tűzkeresztségén, úgy válik egyértelművé, hogy az expozícióban látható furcsa játék is Garfield kiváló karakterépítésének szerves és kihagyhatatlan része volt. Innen pedig nincs megállás, a főszereplő teljes mértékben átlényegül, hihetetlen hatásfokot generálva. Arcjátéka tökéletes, a háborús borzalom átélése csont nélkül sikerül. Ahogy itt is írtam, ilyen teljesítmény negyedéért is adtak már Oscar-díjat.

szinesz10.jpg

 

Kommentben egész nyugodtan lehet, sőt, kell is véleményezni a listát, amit persze saját belátásotok szerint ki is egészíthettek, vagy ha gondoljátok, leírhatjátok saját kedvenceiteket a 2016-os mezőnyből.

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr3912093429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levente B. · combatant.blog.hu 2017.01.05. 14:11:00

Amy Adamsnek nagyon szurkolok, hogy ő kapja.
süti beállítások módosítása