Movie Tank

A végtelenbe és tovább - A 10 legemlékezetesebb űrfilm

2016. december 17. - Sparrow

Végre megérkezett a mozikba a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet, amiben helyén van a látvány, a sztori és a színészi játék is, ugyanakkor a klasszikus Csillagok háborúja-hangulat mégis mintha hiányozna belőle. Ettől függetlenül kötelező mozis nézés, hiszen abszolút van húzása, különösen a finálénak. 

Keresve sem találnánk jobb alkalmat egy kis csillagközi toplistázásra. A filmtörténelem százharminc évének egyik legtermékenyebb műfaja, a science fiction legpopulárisabb zsánerét építette fel a Föld légkörét elhagyó, az emberiség létének értelmét a sötét űrben kereső kalandokból.

Lássuk a 10 legemlékezetesebbet!

 

10. Napfény (2007)

A műfaji polihisztor Danny Boyle kirándulás a végtelenbe, vagy legalábbis a belátható tér végpontjáig. A Nap újraizzítását céljául kitűző expedíció története a cselekmény előrehaladásával filozófiai mélységekbe ereszkedik és némi horrorisztikus felhangot is teremt, miközben napjaink egyik meg nem értett színészzsenije, Cillian Murphy parádézik. Tudjátok, ha egyik reggel verőfényes napsütésre ébredtek... akkor sikerült.

ur1.jpg

 

9. A galaxis őrzői (2014)

James Gunn a Marvel képviseletében olyan pazar és elragadó űroperát rendezett, ami science fictionként és szuperhősfilmként egyaránt tökéletesen megállja a helyét. Miközben alapvetően a könnyed, humoros felhang és a látványos akciózás dominál, egy-egy jól időzített jelenetben a karakterek komplexebb mélységei is feltárulnak. Nagyszerű, megunhatatlan filmélmény. Bővebben itt írtam a produkcióról.

ur2.jpg

 

8. Hold (2009)

Sam Rockwell one man showja, azért igazán emlékezetes, mert úgy tud értekezni a magányról és a kiüresedéstől, valamint a gyökértelenné válástól való félelemről, hogy közben a történeti alapjául megtett komplett fogalomkört újraértelmezi. Az űr néma sötétjében és klausztrofób szorításában valakit kihasználnak, fajunk teremtővé válási vágyának felelőssége pedig súlyos lelkiismereti kérdésekkel vegyülve csapódik le, miközben az egyén mindenáron dűlőre kíván jut önmagával. Érdemes a produkciót eredeti nyelven nézni, mert Kevin Spacey remek hangjátékot produkál a fedélzeti számítógép GERTY szerepében.

ur3.jpg

 

7. WALL-E (2008)

A Pixar egyik legemlékezetesebb alkotása egyszerű és tiszta érzelmeket dolgoz fel kreatív karakterdráma formájában. Utóbbi különösen nagy erőssége, hogy az unalmas húsvér főhős helyett egy gépi szolgát tesz meg alanyául. WALL-E csak egy darab fém, akinek sorsa, hogy az emberiség undorító mocskát takarítsa, de eleve elrendelt keserű végzetével megkapóan infantilis motivációktól vezérelve megy szembe, hogy végül fajunk megmentőjévé avanzsáljon.

ur4.jpeg

 

6. Gravitáció (2013)

Alfonso Cuarón a legszkeptikusabb nézőt is másfél órára a székbe tapasztó adrenalinfutama az áthatóan hiteles és részletgazdag látványvilág, a pazar drámai manifesztációban megjelenő túlélési ösztön és a maró kétségbeesést generáló honvágy keresztmetszetén nyújt hihetetlen szórakozást. Sandra Bullock kiváló játékának köszönhetően tökéletesen tudunk azonosulni a főhősnővel, aki a minden ismerttől való elszakadás és a megnyugtató hazatérés határmezsgyéjén, az űr élettelen vákuumának képében megjelenő pokol tornácán küzd az életben maradásért. Bővebben erre.

ur5.jpg

 

5. A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Ridley Scott korszakalkotó klasszikusa a klausztrofób thriller, a slasher horror és az elhagyatottságra alapozó űrfilm megragadó és megunhatatlan kombinációja. A gondosan épített feszültség kirobbanó fináléban csúcsosodik ki, miközben a fiatal és ártatlan Sigourney Weaver váratlanul túlélőhőssé lép elő, ahogy összecsap a sci-fi történetének leghalálosabb és egyben leggyönyörűbb gyilkológépével. Részletesebben itt írtam a filmről.

ur6.jpg

 

4. Solaris (1972)

Mit tesz majd az ember, amikor egy olyan ismeretlennel találkozik, amit lehetetlen megismerni? Mihez kezd a tudomány, amikor a fizikai kölcsönhatások helyett az érzelmek és gondolatok hatásmechanizmusait kell megfogható módon realizálni? Hová bújunk, amikor legfőbb vágyaink öltenek testet és a jussukat követelik? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Andrej Tarkovszkij lehengerlő mesterműve, ami egy távoli űrállomáson taszítja át hőseit a téboly fogalmán, hogy az anyagi megismerés egy egészen új szintjére kalauzolja őket. Ahol a téboly már nem is tűnik olyan rossz opciónak. Erre további okfejtés található.

solaris2.jpg

 

3. Csillagok között (2014)

Christopher Nolan grandiózus mesterművében hőseink a mennyekig szállnak, hogy megleljék fajunk megváltását. A komplex tér-idő paradoxonok ölén kiteljesedő, sokszínű történetben óriási szerep jut az érzelmeknek, úgy a konfliktus, ahogy az atmoszférateremtés és a színészi játék keretei között. Matthew McConaughey óriásit alakít a főszerepben, a nagy erejű látványvilág pedig lépten-nyomon lenyűgözi a nézőt. Bővebben errefelé.

ur8.jpg

 

2. A Birodalom visszavág (1980)

Irvin Kershner letaglózó látnoki erővel gondolta tovább azt a csodát, amit három évvel korábban George Lucas megteremtett. A Csillagok háborúja szelleme magas és teljes lángon ég ebben a fantasztikus műremekben, ami változatos helyszínrajzaival, ütős csatáival és közelharci jeleneteivel is hódít, miközben nem feledkezik meg a messzi-messzi galaxis egyedi mitológiájának elmélyítéséről sem. Ez utóbbi jegyében megjelenik Yoda mester, a sci-fi-történelem egyik legmaradandóbb figurája. Itt további nyáladzás olvasható.

ur9.jpg

 

1. 2001: Űrodüsszeia (1968)

Stanley Kubrick alkotása már csak a korát legalább egy évtizeddel megelőző látványvilág miatt is dobogós helyet érdemelne, de szerencsére ennél jóval többről van szó. Gyönyörűen fényképezett, elképesztően hangulatos expozícióból indít a film, hogy aztán a mesterséges intelligencia kérdését és az emberi létezés kudarcainak és sikereinek súlyát latolgató mély filozófiai eszmefuttatás szülessen meg a rejtélyes monolit eredetének kutatásából. Vajon az ember végül képes lesz felnőni feladatához? Méltóvá tud válni ahhoz a gyönyörű bolygóhoz, amit ajándékba kapott valamikor nagyon régen?

ur10.jpg

 

Tudom jól, hogy sok remek mozgóképet kényszerültem lehagyni a listáról, de hát ez a rangsoralkotás örök átka. Kommentben várom a saját listákat na meg megfogalmazását annak, hogy miért vagyok tökkelütött, amiért így állítottam össze a sajátomat. ;)

 

Ha tetszett a poszt, like-olda blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr7912051551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzabiRamone 2016.12.18. 09:12:44

az Űrodüsszei egy fos, attól még a Saturn 3 is jobb. ha ezt a 10-et nézzük, egyértelmüen az Alien a Nr 1.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.12.18. 09:28:48

Én a Serenity-t mindenképp betettem volna a felsorolásba, legalább a futottak még kategóriában. Az Event Horizon sem rossz film, ha nem is korszakalkotó. A 2001 mai (sőt a Star Wars ep IV utáni) szemmel mindenképpen egy furaszerzet, de a korában kifejezetten zseniális volt...

Pepe135 2016.12.18. 10:19:35

Hiányzik a Dűne és a Csillagkapu.

A Galaxis őrzői viszont nálam a 100-as listára sem férnének fel!

Hun Endorfin 2016.12.18. 10:29:53

Erősen szubjektív a lista, semmi Armageddon vagy Csillagkapu?
" Sandra Bullock kiváló játékának köszönhetően tökéletesen tudunk azonosulni a főhősnővel,"
A féktelenül kettőben sem bírták sokan a vergődését, és szerintem most sem..

Punxsutawney Mormota 2016.12.18. 10:30:00

@Pepe135: A Csilagkapu nem klasszikus űrfilm, leszámítva azokat a másodperceket, amikor a féregjáratban utaznak. Ennyi erővel akár a Kapcsolat is ideillő lenne.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.12.18. 10:33:28

galaxis őrzői ilyen filmek között :D:D
XD

Who111 2016.12.18. 10:51:18

Megkülönböztetünk hardcore sci-fit, és szórakoztató sci-fit. Nyilván a hardcore ad több gondolkodni valót, és nem kell feltétlenül magas technikai színvonalúnak lenni, csak egyszerűen hihetőnek. Viszont az átlagember nem ezekért megy moziba. Mivel a filmgyártás üzlet, így inkább a szórakoztatásra van kihegyezve. A galaxis őrzői nálam sem fért volna bele, de ennek ellenére a gyerekekkel szívesen megnézzük néha. Személyes fájdalmam az Alfa Holdbázis kimaradása, meg persze a Stalker. Aki meg nem érti a 2001 -et, nem érti a Sci-Fi -t. Mondom ezt annak ellenére, hogy a film eleje és vége tényleg kicsit unalmas, bár megvan a funkciója.

Tristee 2016.12.18. 10:57:24

@SzabiRamone:
"az Űrodüsszei egy fos"

Azért ennyire gátlástalanul hirdetni azt, hogy a hozzászóló semmit sem tud és semmit sem ért a világról - benne a filmről és a filmművészetről, mint olyanról - , még a legedzettebb olvasó számára is sok.
Az Űrodüsszeia természetesen zseniális alkotás, méltán vezeti a listát - melynek viszont még a tájékáról is kiirtanám A Birodalom visszavág, meg a Zsivány Egyes című, gyermeteg tákolmányokat. Ezek egy délutáni matinén, 8-10 éves gyermekek számára biz

Tristee 2016.12.18. 10:58:26

tos érdekesek, de egyúttal látványos állomásai az emberi elhülyítésnek.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2016.12.18. 11:04:29

Űrfilm?
Miféle kategória az, hogy űrfilm? Max. arra jó, hogy egymástól élesen különböző filmeket egymás mellé dobálj egy listán. Mintha a Franciaországban játszódó legjobb filmekről készítenél listát, aztán egymás mellé tennéd pl. a Taxit, meg a Nyomorultakat. Ami azért vicces lenne...
A Solaris egyébként teljesen kilóg a sorból, az a film a könyvnek a teljes félreértelmezésén alapul. Nem véletlenül akadt ki Lem, amikor látta a filmet. (Arról nem is beszélve, hogy teljesen kilóg az általad generált kategóriából. A filmben kb. egy percet nem utaznak az űrben, az egész a bolygó felszínén játszódik. Ennyi erővel itt lehetne a Sztalker is, mert a látogatók az űrből jöttek - és ami egyébként magasan veri a Solarist).
A csillagok között pedig teljesen értelmezhetetlen, leszámítva a fekete lyukas részt. Nolan megpróbált egy új 2001-et forgatni, de ezen nagyon elcsúszott.

"a Föld légkörét elhagyó, az emberiség létének értelmét a sötét űrben kereső kalandokból."
Igen, és a lét értelmére adott válasz a Galaxis őrzőiben, meg a Birodalom visszavágban mi is? Az, hogy ne építs halálcsillagot, mert meghalsz? Á, de az csak a következő részben van.

Vagy az, hogy a nyolcvanas évek zenéje menő?

Egyébként a 2001. első helye vitathatatlan :)

galaxiscsirke 2016.12.18. 11:13:51

@Who111: Ez így van, a rendes sci-fi erősen gondolkodtató. Az Űrodüsszeia pedig eléggé magasan vezeti a listát, az más kérdés, hogy ha az ember szórakoztatást és nagy csavarokat vár tőle, megszívja. Kell hozzá annak a korszaknak az ismerete, amikor készült. Kell hozzá az, hogy a nagy részében folyamatosan gondolkodjunk, mert semmi olyan nincs benne, ami "megvilágosít" az adott ponton, azt a nézőnek kell hozzátenni. Tény, hogy nem való akárkinek. Viszont a listára tenném még a 2010-et, ugyan a könyvhöz képest kihagytak belőle pár lényeges mozzanatot, de az alapfelvetése eléggé jó, és bizony az is elgondolkodtató. A Contact is fölkerülhetett volna.

nick papagiorgo 2016.12.18. 11:23:40

Az "űrfilm" mint kategória is érdekes, meg a "legemlékezetesebb" is.
Mindazonáltal ha a Birodalom visszavág (vagy bármelyik SW termék) bekerült, akkor bekerülhetne a Star Trek is meg a Csillagkapu is, ezeket hiányolom.
A Gravitáció egyébként csupáncsak szép,A Csillagok között túlértékelt (apuka a feketelyukból tologatja a dobozokat a lányának x év eltéréssel - na ne) a Wall-E nem tudom, mit keres itt, a Galaxis őrzői meg egy szimpla űrkörnyezetbe helyezett Marvel alkotás, ennyi erővel pl. a Thor is "űrfilm", mivel bizonyos részei nem a Földön játszódnak.
Persze elfogadom, hogy Sparrownak ezek a legemlékezetesebbek, csak nekem nem :)

moRtiZ 2016.12.18. 11:52:59

Gondolom a szerző arra gondolt, hogy űrhajós szórakoztató filmek :).
Nekem mondjuk a Gravitáció meg a Galaxis örzői pont teljesen nulladrendűek, cserébe hiányzik az Event Horzion a második legjobb űrhorror <3. De jobb volt még a Pandorum is mint a Gravity.

moRtiZ 2016.12.18. 11:56:23

Amúgy a listán látszik, hogy a szerzdő milyen stílusú sci-fi-kről akar írni, és hogy mi sci-fi meg mi nem, azon napokat lehet vitatkozni. Gondolom a csillagkapú emiatt sem került be, meg pl a Szárnyas fejvadász sem.

Szóval mondjátok csak azokat a jó féle űrhajós meséket :D

Spidy.hu 2016.12.18. 12:06:25

A 2001 Űrodüsszeia könyvben nagyon jó, de filmként a benne levő végtelen unalom borzalmas.
Hiába a nagyszerű képi világ és a mondanivaló, nézhetetlen.

szepipiktor 2016.12.18. 12:11:40

Megint megtudtuk egy bloggeről, hogy NEKI mi tetszik, aztán egy kamucímmel lehet kommentet gyűjteni.
Én arra is kíváncsi vagyok, hogy a szerző mekkora merítéssel dolgozott? Hány éves, milyen stílust kedvel? Mert ezek behatárolják a "LEGEMLÉKEZETESEBB" halmazt.
Tehát akkor nem a legjobbak?
Például az idősebbeknek biztos, hogy emlékezetes, sőt a legemlékezetesebbek közé sorolható az Orion űrhajó vagy az Alfa Holdbázis.
Mert AKKOR csak azok voltak és azok voltak nálunk az ELSŐK!
Így emlékezetesek...
.
A listáról meg...
Hogy lehet ekkora szórasa az ízlésnek. Most vagy az egyik halmaz a pozitív, de akkor miért került bele egy másik halmaz?

rainman_10 éve 2016.12.18. 12:33:58

Pirx kapitány kalandjai kimaradnak? :-)
(jól rémlik hogy Lem novellák feldolgozásai????)

No meg sci-fi-t nézni egy dolog, és sci-fi irodalmat olvasni egy teljesen más élmény!
Ott nem másfél-két óra van a befogadásra. visszalapozok tízszer akár egy-két fejezetnyit, napközben átgondolom, este a menetközben felírt jegyzetek alapján családfát rajzolok...

Egy réges-régi metagalaktika kiadványból felrémlik az "első csillagutazás" c. novella.

Kihámoztam, hogy az "űrutazók" a novella végére beltenyészetté vállnak, és hát mint kiderül a végére, nem is űrutaztak, csak a földi sok évtizedes kísérlet alanyai.

És a megválaszolatlan kérdés, amin lehet rágódni: fojjon-é tovább a kísérlet, vagy

evribáditésön 2016.12.18. 13:07:36

@Tristee: TELJES MÉRTÉKBEN EGYETÉRTEK ÖNNEL!

rainman_10 éve 2016.12.18. 13:23:44

@rainman_10 éve: Magamra válaszolok, mert az előzőm megszakadt.

szóval megszakítanátok-é a kísérletet?

Olvastam a Félelem bérét, láttam filmen is, fekete-fehérben, meg színesben is. (bocs, az nem űrtörténet...)
Olvastam a Világok harcát, tudok a hangjátékról, tudok a Tom C. féle izéről, meg a másikról is...
Na mi az ami belémégett? elsőként a regény, másodsorban a tudat, hogy egy rádiócsatornán közvetített hangjáték felbolydította ámerikát.
A filmfeldolgozások mindezek meglovagolása a bevételért.

aaeronika 2016.12.18. 14:12:01

Ha az Alient magyar címmel nézed, akkor nem sok plot twist marad a végére sajnos. Ez kb olyan, mintha a Seven (magyarul valamiért Hetedik) c. filmnek az lett volna a címe, hogy 'Fej a dobozban'
Amúgy igen, a Gattcát én is feltenném a listámra, de nem vagyok benne biztos, hogy klasszikus űrfilm-e (már ha van egyáltalán ilyen kifejezés).

dekoninckxx 2016.12.18. 14:15:06

Eddig nulla darab értelmes hozzászólás hangzott itt el

Arte Peritus 2016.12.18. 14:19:30

Azért az 1968-as Ürodüsszeiát legelső helyre tenni ... nagyon gáz! Közben meg a Mentőexpedíció lemarad. Nagyon furcsa egy lista. Sajátos ízlésre vall! :-)

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2016.12.18. 14:36:07

Az Armageddon, az max a nyáltenger miatt emlékezetes:) Az én egyik kedvencem az igencsak alulértékelt Halálhajó kritikustomeg.org/film/4040/event-horizon-halalhajo-1997 . Elgondolkodtató, zsigerig hatoló, stb stb.

Nietzsche_ 2016.12.18. 14:52:19

A Mentőexpedíció nekem is nagyon hiányzik a listáról! A Gravitáció és a Csillagok között iszonyúan túlértékelt filmek. Az Ürodüsszeia simán borzasztó. Az első 20-ba se tenném! De ahogyan a rómaiak mondták: "de gustibus non est disputandum" azaz ízlésről vitatkozni felesleges. Ez a lista Veréb ízlése szerinti. Én tiszteletben tartom!

Yo! Maaan! 2016.12.18. 15:08:27

@Who111: Nekem is az Alfa holdbázis ugrott be legelőször. Meg valamiért a Total Recall is.

midnight coder 2016.12.18. 15:09:58

@Tristee: Az Űrodüsszeia szimplán fos. Lehet, hogy ha olvastam volna a könyvet akkor tetszene, illetve lehet hogy ha 70 éves lennék akkor nosztalgiát éreznék iránta, de bizony ma filmként megnézve bizony az. Lehet, hogy a maga idejében zseniális volt, gyerekként anno az Orion8-at én is szerettem, pedig mára elég viccesen hatnak a papírcsík űrhajóval közlekedő "varangyok". Na, ez kb. ugyanaz a kategória.

Zephyrous 2016.12.18. 15:16:19

Galaxis őrzői és Walle, na ne... ez a lista egy bullshit!

midnight coder 2016.12.18. 15:16:23

@Pepe135: A Dune könyvben zseniális (legalábbis az első két kötet, a többi erősen felejtős). De még nem láttam olyan filmes megvalósítást ami akár a cipőfűzőjét is megköthette volna. Dune film csak roppant mód lepra és nagyon gagyi létezik, sajnos. Az előző a mozifilm, az utóbbi valami két részes minisorozat valamelyik kanálistól, ez utóbbi klasszisokkal jobban sikerült, de még mindig nincs a közelében sem a könyvnek, és nagyon látszik rajta az alacsony költségvetés.

Master. 2016.12.18. 15:19:45

A Mentőexpedíció lemaradt! Pedig szerintem nagyon jó. Az első 5-be való!

Terence Hill 2016.12.18. 15:23:30

Szeretem a sci-fit, szeretem a fantasztikus filmeket, szeretem az űrben játszódó filmeket, szeretem Christopher Nolan munkásságát, de a Csillagok között egy félrement film, egy felháborító blöff, aminek a középpontjában egy kamu-paradoxon van, amit lusták voltak a forgatókönyvírók feloldani még a film univerzumának logikája alapján is. Ez a néző semmibe vétele, a filmnek így semmi helye ilyen listán, noha szép a látványvilág és jók a színészek és jó az atmoszférateremtés is. De sajnos sok hűhó semmiért.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.12.18. 15:27:42

A Star wars, a Wall-e és galaxies őrzői nem űrfilm. Fantasy, mese, mese.Akkor a Galaxis útikalauz sokkal inkább idevaló.

nick papagiorgo 2016.12.18. 16:34:20

@safranyn:
nem ennyi jött át a filmből, csak érzékeltetni akartam, hogy nem rossz film (a Csillagok között) de pl. az elmúlt 30 év legjobb termésébe ("űrfilmek") én azért nem tenném bele.
Sokan mások is megjegyezték már, sorolnám: Event Horizon (aka Halálhajó), Gattaca, Pandorum, Mentőexepedíció (Martian). Nekem azok sokkal többet érnek, mint a Csillagok között, bár nem szerepel bennük Mekkönnegi, kidolgozott felsőtesttel :) Sajnálom, hogy csalódást okoztam :)

nick papagiorgo 2016.12.18. 16:39:55

@rainman_10 éve:
Pirx tényleg Lem novellák

hu.wikipedia.org/wiki/Pirx_pil%C3%B3ta_kalandjai

" Stanisław Lem lengyel sci-fi-író novelláskötete. A könyv alapján 1972-ben Rajnai András rendezésében tévésorozat készült, amely rendkívül kis költségvetésű, jobbára háztartási eszközökből, mindennapi tárgyakból összeállított díszleteiről híresült el. A sorozat az egyik első alkalmazása volt Magyarországon a bluebox technikának. Ezek együtt jellegzetes hangulatot és látványvilágot kölcsönöztek a sorozatnak. A pilótát Papp János alakította."

midnight coder 2016.12.18. 17:01:38

@Zephyrous: Azért a Wall-E is feltesz pár kérdést, ha nem is annyira szájbarágósan mint a közvetlen kis naiv sötétzöld üzenete. Pl. hogy mi történne az emberrel, ha egy robotizált világban minden kívánságát teljesítenék a gépek ? Ha semmiért nem kellene semmilyen erőfeszítést tenni, ha minden válasz készen érkezne ?

Sanko13 2016.12.18. 17:11:13

@rainman_10 éve: Igen, Lem. Könyvben zseniálisak, mint minden Lem... :-)
Bár a látványvilága utánozhatatlan volt a citromfacsaró űrállomással és a kotyogós kávéfőző űrhajóval... :-DDDD

nick papagiorgo 2016.12.18. 18:15:06

@midnight coder:
egen, de a Disney filmek mid ilyenek. Asszem a Pocahontasra volt ilyen kritika, hogy "politikailag túl korrekt". A Disney filmek mindig megmondják a frankót, nagyon vigyáznak a kiscsávók fejlődésére - ha másra nem is :)

rainman_10 éve 2016.12.18. 19:56:08

@nick papagiorgo:

Köszönöm a visszaigazolást...

Igen, ma röhejesnek tűnik, hogy kávéfőzők játszották a zűrhajót, citromfacsaró a parabola antennát.

De ha belegondolsz, hogy a cégednél leltár van, és rajtad keresik a "FED-EB-et", hát tuttira beleéled magad.

Megjegyzem: Mézga Aladár úrkalandjai sem felejtősek.... És hát tudjátok: volt alkalmam nyomtatásban is átélni....
Minden epizód egy külön kitekert világ, egy "rímhányó" - Romhányi víziója....

És HA már rajzfilm:
Star Wars univerzumban epizódok közötti történés feldolgozása....

Aztatat hallom egy rajzolt szereplő hangján (szinkronizálatlan fimben, érthető magyarsággal:): "adjunk neki sült almát"...
én és a fiaim is dőltünk a röhögéstől....

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.12.18. 20:24:45

9,10 és 6 egy nagy fos, nem is értem mit keres itt. A többi ok, persze lehetne még sorolni százával :)

rainman_10 éve 2016.12.18. 20:53:58

Szóval a sci-fi, mint olyan kétfelé válik.

A filmes izére, ami bevételorientált, látványos, izgalmas, szórakoztató, megatöbbi...

Aztán van az irodalmi sci-fi, ami felvázol egy univerzumot, (erre rárepül persze a filmes szakma)
vagy csak egy egyszerű novelláben felvázol egy problémát, taglalja, de a végét nyitva hagyja, gondola tovább az olvasó.

Na ezeket szeretem.... Ami továbbgondolkodni hagy....

Tristee 2016.12.18. 21:02:31

@midnight coder:
"@Tristee: Az Űrodüsszeia szimplán fos. (...). Lehet, hogy a maga idejében zseniális volt, gyerekként anno az Orion8-at én is szerettem, pedig mára elég viccesen hatnak a papírcsík űrhajóval közlekedő "varangyok"."

Megszólalt egy újabb "szakértő", aki mondandójával mindent elárul saját intellektuális szintjéről. Mert akinek ezt jelenti az Űrodüsszeia, az annyit ért (először is általában) a filmművészethez, mint művészeti területhez, mint tyúk az ábécéhez.

Először is egy gyors megjegyzés, tekintettel a midnight coder említett Orion űrhajóra: az Űrodüsszea éppenséggel a különleges vizuális effektekért kapott Oscar-díjat. Ez a látványvilág ma is magasan veri számos újdonatúj sci-fi alkotás látványvilágát. Egy példa:

"amikor a családomba először került blu-ray lejátszó, az Én, a robottal teszteltük. Szörnyen nézett ki a tökéletes felbontásban, a CGI hátterek homályosak voltak, egységesen rajzoltak, nem volt bennük mélység, személyiség, csak egy szépen megfestett Windows-háttér. Aztán beraktuk a 2001-et és leesett az állunk: minden egyes épített díszlet fantasztikusan hiteles, látszik minden csavar, szelep és illesztés. Ha valaki ujjal mutogatni valamire, hogy egészen pontosan mi volt régen sokkal jobb a filmekben, akkor nézze meg a 2001 felújított változatát, és rögtön megérteti mindenkivel."
(index.hu/kultur/cinematrix/2015/03/10/2001_urodusszeia/)

Ez a jó tanács persze midnight coder esetében hatástalan lenne, ő - tudjuk - nem értene meg semmit és továbbra is az Orionhoz mérné a látványvilágot.

De ez a kisebbik baj, hát istenem, nem vagyunk egyformák, midnigt coder intellektusát és érzelemvilágát hidegen hagyja a film látványvilága, nem nagy ügy.

A nagyobb baj az, ha valaki általánosságban nevez fosnak egy valójában korszakalkotó mesterművet.

Ez nem a film számára baj - ettől az Űrodüsszeia még marad az, ami, egy zseniális alkotás.

Ez a minősítés midnight coder számára súlyos baj, mert azt bizonyítja, hogy nemcsak a filmművészethez nem ért semmit.

Hanem a világról, mint olyanról is zavaros képzetei vannak.

Megnézte a filmet, de abból az égvilágon semmit sem értett meg. Azt értette meg a legkevésbé, hogy nem egyszerűen egy sci-fi-t, egy űrfilmet látott, hanem sokkal többet.
Egy filmet a világról és az emberiség, sőt, az emberi lét lehetséges - egykori és jövőbeni - világáról.

Én megértem, Picasso vagy Bartók befogadása is lehetetlenség számos ember számára, mert szükséges hozzá olyan értelmi (elő)képzettség és érzelmi világ, ami a legtöbb esetben csak hosszas és megkínlódott küzdelem után kristályosodhat ki.

Ám midnight coder jól érzékelhetően megtakarította magának ezt a küzdelmet.

Anélkül óhatatlanul komoly hiányosságok uralkodnak az intellektusban, komoly zavarok a pszichés-érzelmi életben: ebben az esetben az Ürodüsszeia - benne számtalan, a világunkra vonatkozó, ma is időszerű kérdésével - nyilván értelmezhetetlen és megérthetetlen.

rainman_10 éve 2016.12.18. 21:07:09

@midnight coder: A dűne okán nekem egy PC-s játék ugrik be,, meg az előzmény játék, meg az utobbi játék.. Három ház, meg a fremenek....

kkn 2016.12.19. 19:37:21

Cillian Murphy-ről az egyedi fizimiskája ugrik be először. Meghökkentö, mint Steve Buscemi. Csak én laikusként utóbbin azt látom, hogy haszálja is valamire. Előbbi meg csak néz vele, mint Steven Seagal. Ha ez zsenialitás...

Lacy27 2016.12.19. 21:29:06

Űrfilm. :) Hehe.
Tetszettek ezek a filemek...
Jó ki lista

2016.12.19. 22:18:42

@Tristee: Örülök, hogy az értelem még nem múlt ki teljesen

galaxiscsirke 2016.12.20. 01:22:35

@Tristee: Csatlakozok ehhez, azzal, hogy lehet belekötni a 2001 történetébe, csak azt az apróságot nem szabad elfelejteni, amit Clarke bácsi írt a könyv előszavának a végén: "E könyv egyetlen esetleges válasz e nagyon is logikus kérdésre. De el ne felejtsük: ez kitalált történet. Az igazság, mint mindig, sokkal furcsább lesz." És innentől lehet elkezdeni erősen gondolkodni.
süti beállítások módosítása