Movie Tank

Egy ágyban Naomi Wattsszal - Bezárva (2016)

2016. november 24. - Sparrow

Kevés nagy filmsztár van, aki korai horrorfilmes szerepei kapcsán nem pirul el, hiszen büszkén vállalhatja szóban forgó alakítását és a művet, amiben nyújtotta. Naomi Watts számára például pont a rettegés műfaja szolgált ugródeszkául. Na persze nem az örök klasszikus Gyilkos felvonóra gondolok, hanem Gore Verbinski A kör című művére, mely talán vitán felül az új évezred egyik leghatásosabb parafilmje. Watts többnyire azóta is megpróbál bölcsen választani a lehetőségek közül. Lehet, hogy A körre emlékezve határozott úgy, hogy ismét jó lenne rettegni egyet, amikor aláírta szerződését a Bezárva főszerepe kapcsán.

Hát ez most nem volt okos döntés.

shutin2.jpg

Mary Portman (Naomi Watts) gyermekpszichológus. Nyugodt, természeti környezetben él fiával, Stephennel (Charlie Heaton). Mindennapjaik azonban nem egyszerűek, hiszen fél éve súlyos autóbaleset történt. Mary férje meghalt, Stephen pedig olyan nagymértékű agykárosodást szenvedett, hogy azóta teljesen magatehetetlenül vegetál, még a legapróbb tevékenységek elvégzéséhez is anyja segítségére van szüksége. Mary épp egy nagyothalló kisfiú, Tom (Jacob Tremblay) pszichológiai kezelését tekinti legnagyobb szívügyének, ám úgy tűnik, hogy a folyamatban egyhamar nem következik be előrelépés. De most a nőnek ennél nagyobb gondja is akad, ugyanis nagy vihar közeleg, amire az elhagyatott vidéken alaposan fel kell készülni. Éjjel azonban váratlanul feltűnik az elkóborolt Tom, akinek nem sokkal ezután nyoma veszik. Mary-t gyötri a bűntudat, éjjelente viszont újra meg újra olyan érzése támad, mintha egy kisfiú alakját látná felsejleni a homályban.  

Farren Blackburn filmjét vérfagyasztó horrorként reklámozzák, ám ebből a játékidő első kétharmadában nem sokat látunk, sőt, a finálé sem olyan, amilyennek várjuk, bár ez utóbbi kétségtelenül pozitívum. Ami megbecsülendő, mert amúgy nem sok jót lehet elmondani erről a produkcióról. A Bezárva kezdetben nem tudja eldönteni, hogy kísértet-thrillerként vagy anyaságdrámaként akar-e funkcionálni, de a biztonság kedvéért a home invasion vonalát is meg-megpendíti, hogy még véletlenül se tudjunk eligazodni a zsánerkavalkádban.

A zsánerkavalkádban, amivel tulajdonképpen nem is lenne nagy baj, viszont sem a forgatókönyv, sem pedig a rendezés nem képes a hiteles történetmesélésre. Ennek köszönhetően a horrorvonal lapos és száraz lesz, amit köznapi megfogalmazásban úgy fejeznék ki, hogy a Bezárva egyáltalán nem félelmetes. Blackburn legjobb esetben is jump scare hatásokkal próbál maradandóvá válni, ám ezeket teljesen amatőr módon, a lehető legrosszabb pontokon használja. Egy, a farakásból előmászó mosómedve nem lesz ijesztő attól, hogy beerőltetnek a kép alá egy hirtelen felbúgó hangeffektet.

shutin.jpg

Emellett az anyaságdráma sem képes a megfelelő érzelmek generálására. Gondolkozhatunk azon, hogy mire utalhat a cím. Talán konkrétan a viharról van szó, ami bezárja Maryéket otthonukba, de esetlegesen a nő fia iránt kibontakozó ellenérzései és az ezekből táplálkozó bűntudat is lehet a szimbólum tárgya, mint a főhősnőt gúzsba kötő érzelmi paradoxon. Ám egy idő után feladjuk a gondolatiságot, mert érezzük, hogy a készítők sem ásták bele magukat túl mélyen a tartalmi töltetbe. Mary anyaként való küzdelmei sajnos unalmasra sikeredtek.

Nagyjából húsz perccel a vége előtt viszont történik valami. Egy ügyesen hangolt fordulat érkezik, ami után egészen élvezhetővé válik a produkció. Ez az összképet ugyan már nem menti meg, de legalább nem érezzük kidobott pénznek a mozijegy árát. A történet átalakul, a karakterek új színben tűnnek fel, és néhol még némi rendezői merészségre is felfigyelhetünk, aminek köszönhetően akár még kialakulóban lévő feszültséget is tapasztalhatunk.

Naomi Watts nagyon jó színésznő, ehhez kétség sem férhet. Részvállalása ebben a produkcióban nem tűnik túl ésszerűnek, hiszen jellemző rá a megfontolt választás, többnyire jó filmekben szoktuk látni. Természetesen most is egész jól alakít, de mintha ő maga is érezné, hogy nem túl minőségi a termék, amihez a nevét adja, így kedvetlennek láthatjuk játékát. Charlie Heaton összességében elég hiteles, viszont néhol azért túljátssza a szerepét.

A Bezárva cím tulajdonképpen a becsületes és következetes moziba járóra is utalhat, hiszen az ember, ha már kifizette a belépő árát, általában végig is nézi az adott filmet, még ha nem is tetszik neki az, amit lát. Így ülhetünk hát a moziteremben másfél óráig saját jóhiszeműségünk és a kulturális normák szorításába zárva, Naomi Watts pucér jelenetére várva. 4,5/10.  

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr1111968355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása