Movie Tank

Holnaptól nem létezel - Westworld nyitány!

2016. október 08. - Sparrow

Az HBO csapatától már megszokhattuk, hogy amikor drámai sorozatötlethez nyúlnak, nem adják lejjebb a fajsúlyt a minimum hosszú távon maradandó élmény szintjénél. Emlékezzünk csak a csatorna nagy klasszikusaira, a Maffiózókra és a Drótra (ahogy Wilfred mondta: That staff is heavy!), vagy újabban a Trónok harcára! Most nagy várakozások után végre bemutatták vadonatúj produkciójukat, amely a '70-es évek klasszikus műfajhibridjén, a Feltámad a vadnyugat című produkción alapul. A Westworld által generált első benyomások a nyitó epizódot követően több, mint pozitívak. Lehetséges, hogy új televíziós mérföldkő van születőben!

westworld.jpg

Valahol a nem túl távolinak tűnő jövőben a mesterséges intelligencia technológiájának fejlesztése magas szinteken mozog. Egy különleges kreatív csapat az ötlet mögött álló nagy elme, Dr. Ford (Anthony Hopkins) vezetésével forradalmasítja az idegenforgalmat. A kanyonok által ölelt pusztában lemodellezik a vadnyugatot, amit megtévesztően és ijesztően emberi androidokkal népesítenek be. A kalandvágyó pénzes népek kedvükre kószálhatnak a világban, saját sztorivonalat rendelve válhatnak kegyetlen gyilkosokká vagy hősökké. Minden rendben megy, ám ekkor új frissítést telepítenek az androidok memóriájára, aminek következtében több gép összezavarodik. És akad olyan, ami kérdéseket kezd fel tenni. Az életről, és saját létezéséről. És az irányítani vágyó teremtő számára semmi sem félelmetesebb annál, mint amikor teremtménye öntudatra ébred, és számon kéri alkotóján sanyarú sorsát...

A filmvilág mindig is alkalmazott műfaji hibrideket, ám ezek elsősorban akcióthrillerek vagy science fiction-be ágyazott horrorok képében érkeztek. A western és a sci-fi összeboronálására is volt példa, de csak nagyon ritkán. Bonyolult ugyanis ez az alapvetés, hiszen két, egymással első ránézésre egyáltalán nem kompatibilis filmes stílust kell vegyíteni. Vagyis ez a tökéletes kihívás az HBO számára.

A Westworld-ben a méltán népszerű csatorna kreatív csapata megkapó világot prezentál. Olyan világot, amelyben helyet kap múltunk, jelenünk és jövőnk egyaránt. Egy olyan világot, amiben benne van az emberiség minden tehetsége és minden ostobasága. Természetéből adódóan az ember kíváncsi lény, keresi, kutatja létezése értelmét. Ahogy fejlődik a robotizáció, úgy válik egyre egyértelműbbé, hogy a válaszokat saját teremtmények létrehozása által szeretnénk megkapni. Persze, a sci-fi irodalom és filmművészet ezt már évtizedekkel korábban megjósolta, és a Westworld pazarul lovagolja meg újfent ezt a hullámot. Ezt a csitulni nem akaró, sőt, egyre nagyfokúbb aktualitása okán minden korábbinál erősebb hullámot.

westworld2.jpg

A nyitóepizód cselekményében egyfelől felvázolja a különleges szórakoztatópark működését, illetőleg a Westworld-be látogató turisták hozzáállását a kalandhoz. Az emberek minden agresszív ösztönüket, az összes elnyomott perverz vágyukat kiélhetik az androidokon. Hiszen az androidok nem élnek, hiába viselkednek minden pillanatban emberien, hiába véreznek, hiába halnak rendkívül hiteles halált. De a sorozat készítői felvetik a kérdést, ami valószínűleg az egész történetfolyamot egyben tartja és irányítja majd. Mi van akkor, ha a minden korábbinál emberibb androidok létrehozásával a tudósok az élet egy új szintjét hozták létre. A Westworld azt kérdezi, hogy a fejlődő technológia és az intelligenssé váló gépek korában az élet és a létezés vajon tényleg csak hús-vér alapokon nyugodhat-e. Vagy itt már valami egészen másról van szó?

Természetesen az HBO ezúttal is kihasználja, hogy nemigen kell magát korhatár besorolási megkötések közé szorítania. A Westworld már az első egy órájában is eléggé brutális. Az epizód fináléjául szolgáló óriási mészárlás például kifejezetten sokkoló, de Ed Harris egyelőre kiismerhetetlen célok által motivált karakterének fellépése is kőkemény. Folyik tehát a vér rendesen. A vér, ami vörös és nedves, mint az emberé, pedig csupán utánzat. De te ezt nem érzed. Mert ezek az androidok már egészen közel állnak hozzád.

westworld3.jpg

Az HBO sorozatainak a kiválóan összetett sztorik mellett mindig is a casting volt nagy erősségük. Ez úgy tűnik, ezúttal sincs másképp. Habár a kissé unalmasan alakító James Marsden valamelyest kilóg a sorból, a gárda többi tagja remekül alakít. A főszerepben Evan Rachel Wood kiválóan fogja meg a létezés bizonytalan sötétjében elveszni készülő mechanikus karaktere lényegét. Ed Harris hozza azt, amit a legjobban tud: A nyers, férfias kegyetlenséget és kőkemény kiállást. Anthony Hopkins pedig csak ül. Csak ül és beszél. És itt a színészlegenda lényege. Mert elég ülnie és beszélnie ahhoz, hogy téged a hidegrázás kerülgessen.

A Westworld tehát útra kelt, hogy a hamarosan befejeződő Trónok harca után megteremtse az újabb kultuszt és tömegeket hódítson meg. Mert ez a történet erős, sokrétű és nagyon intelligens. Félelmetes kérdések és kegyetlen válaszok. Történet emberi szórakozásra gyártott gépekről, akik természetesen a légynek sem tudnának ártani. Ettől függetlenül... én nagyon nem lennék a légy helyében.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr5311780389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaszilics Fedor Emánuel 2016.10.09. 14:57:37

Még gyerekként hangalámondásos változatban láttam videokazettán az eredeti filmet. Nem volt rossz, helyenként kimondottan izgalmas, Yul Brynner ezúttal hátbozongatóan alakította a fekete kalapos rosszfiút de nagyjából ennyi.
Maga az alapötlet (lázadó robotok) finoman szólva nem túl eredeti, de sokkal közelebb járunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, már a hetvenes években is az egyik legelcsépeltebb műfaja volt a sci-finek, azóta meg még inkább az lett. A westernfilmek világából éppen akkor kezdtem kinőni, szóval sem az egyik, sem a másik oldalról nem nyűgözött le.
Ugyanakkor vártam ezt a sorozatot, kíváncsi vagyok a XXI. században, egyrészt jóval korszerűbb filmes technológiával, másrészt egy olyan korban, amikor mindez már nem is tűnik olyan távoli jövőnek, mit tudnak kihozni a történetből, mennyire lehet szokványos lövöldözésből, menekülésből egyfajta fenyegető disztópiává tenni.
Az első rész nem volt csalódás a számomra, de nem is lettem lelkes. A filmes technológia kétségtelenül sokat fejlődött, az eredeti film kicsit "Pirx pilótás" képi látványvilágához képest tényleg ég és föld a különbség. A színészek is meggyőzőek, mondjuk, ilyen nevektől ez el is várható. Ugyanakkor továbbra is szkeptikus vagyok abban a tekintetben, hogy ebből többet is ki lehet hozni egy szimpla akció sorozatnál.
Az androidok az első rész alapján azért lázadnak fel, mert öntudatukra ébrednek. Valóban emberivé válnak, képesek lesznek tanulni, önmagukat fejleszteni, egyben keresni kezdik a saját identitásukat, múltjukat, érzelmek alakulnak ki bennük, stb. Ez mind szép, de ez sem túl eredeti. Szerintem ezzel kapcsolatban a Szárnyas fejvadászban már ellőtték a puskaport, ahhoz képest minden más csak gyenge utánzat lehet. (Ráadásul most készül a remake-je, ne legyen igazam, de már előre rettegek, hogy megint sikerül egy filmtörténeti klasszikus után egy gagyi fostengert alkotni)
Biztosan beletesznek pár érzelmi csavart is. Ember beleszeret az androidba, amely esetleg viszonozza is az érzelmeit, Ilyenkor mi van, élhetnek együtt, stb. Egy fontos szereplő, akiről azt hittük, ember, váratlanul kiderül hogy android, vagy fordítva, ráadásul korábban ő maga sem tudott róla. Főleg a legvégére várok ilyen sokkolónak szánt, szerintem kissé hatásvadász jelenetet. Ezeket is láttuk már egy párszor, például a Szárnyas fejvadászban is.
Nem tudom hogy lehet ezt a dolgot akár egy évadig is húzni, márpedig az HBO nyilván többet is szeretne, rengeteg bevétellel. De a robotoknak hamarosan fel kell lázadniuk, el kell kezdődnie a tűzharcnak, bujkálásnak, menekülésnek, márpedig ez sok epizódon keresztül könnyen unalomba fulladhat.
Ha már túl leszünk 5-6 részen, talán kicsit tisztul a kép, de egyelőre nem vagyok meggyőzve. De várom.

A nép fia 2016.10.09. 22:32:25

Két részt letoltam.

Nem rossz, a kérdések érdekesek, de ahogy az előttem szóló is mondja: már mindent láttunk valahol.

Ez alapvetően nem baj, nem kell újra feltalálni a kereket. Érdekes kombináció ez a sorozat, nem csak sci-fi és western-en belül, hanem ott bujkál benne a Truman-showtól kezdve az Idétlen időkigen át még fél tucat más filmes ötlet.

Eddig engem sem győzött meg. Érdekes, látványos, de hogy nem sorozati mérföldkő, az biztos.

Szegény James Marsden pedig teljesen jól hozza a saját figuráját, nem tudom, miért kell őt ekézni folyton.
süti beállítások módosítása