Movie Tank

Rövidzárlat (1986)

2016. szeptember 07. - Sparrow

A robottechnológia és a mesterséges intelligencia jó ideje első helyen, vagy legalábbis az elsők között foglalkoztatja a tudományt és a populáris kultúrát is. Mióta úgy tűnik, hogy a nagy technológiai generációváltás belátható távolságba került, különösen megszaporodtak az eme témával foglalkozó alkotások, de persze a filmművészet korábbi évtizedeinek termésében is szép számmal fellelhetők a zsáner képviselői. Így például '86-ból ez a kellemes, ugyanakkor eléggé bugyuta vígjáték.

rovidzarlat.jpg

Tapsvihar és elismerő biccentések közepette mutatják be a hadsereg legújabb fejlesztését, a technológiát, amivel minden jövőbeli háború könnyűszerrel megnyerhető lesz. A Nova vállalat mesterséges intelligenciával felszerelt robotjai gyilkos lézerükkel sorra képesek megsemmisíteni a páncélozott harckocsikat, ráadásul nukleáris töltetek szállítására is bevethetők. Egy rövidzárlat következtében azonban az 5-ös robot meghibásodik és elkeveredik a telepről. Egy gyanútlan fiatal nő, Stephanie (Ally Sheedy) kertjébe érkezik. Stephanie hamar barátságot köt a géppel, aki a házban fellelhető könyveket gyorsan áttanulmányozva és a tévéműsort kielemezve emberszerű öntudatra ébred. Ettől fogva élőlényként tartja magát számon és mindent megtesz, hogy megmeneküljön a rá vadászó osztagok elől.

A Rövidzárlat alapvetően abszolút indokolt film, hiszen a nézőközönség mindig is vevő volt a nevetve sírás receptjére, azaz az olyan történetekre, amelyek komoly mondanivalót tálalnak vígjátékköntösben. Ennek megfelelően ez a produkció is beszél fajsúlyos témákról, úgy mint a halandóság, az élet, az élés mibenléte és az identitáskeresés. A probléma az, hogy mindez élét, hatását veszti, amikor a készítők úgy döntenek, hogy idióta poénokkal és rajzfilmszerű akciókoreográfiákkal mesélik el a cselekményt. Az egyetlen komolyabb vonulat a szétszerelés és a halál párhuzama, ami valóban erős érzelmi töltést kölcsönöz a dramaturgiának. Összességében viszont a Rövidzárlat szomorú módon gyerekeknek szóló tálalásban próbál felnőtt tartalmat közvetíteni. Így a végeredmény meglehetősen érdektelenné és unalmassá válik, a készítők nemigen tudják a játékidő teljes hosszára lekötni a néző figyelmét.

rovidzarlat2.jpeg

Amikor egy filmnek nem a látványos zúzás a célja a robotokkal, hanem inkább a mesterséges intelligenciáról való gondolkodásra összpontosít, általában egyszerűbb konstrukciókat láthatunk, hiszen a tartalom a lényeg. A Rövidzárlat robotjai sem bonyolult szerzetek. A látványtervezők rámentek a nézők kellemes emlékeinek előcsalogatására, hiszen az 5-ös robot gyakran hol R2-D2-ra, hol pedig E.T.-re emlékeztet. Az akciójelenetek, ahogy már feljebb is említettem, eléggé rajzfilmszagúak. A statiszták mozgatása, az úgynevezett főellenség karaktere és a lézerrel való elnagyolt bohóckodás mind-mind könnyed matinésablonok nyomán épülnek fel, így egy bizonyos kor fölött nem lehet őket komolyan venni.

A Rövidzárlat összességében érdekesnek tűnő, ám saját ziccereit csúfosan kihagyó, eléggé bugyuta vígjáték. Kétségtelenül vannak kellemes pillanatai, élelmes gondolatai és elvétve ügyes poénjai, de igazság szerint én többet vártam tőle. 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr5211684467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kútmester 2016.09.07. 14:37:21

Még gyerekkoromba láttam és tetszett a film.

Skywatcher 2016.09.08. 10:35:26

Gyerekkoromban nagy flash volt, jópárszor újranéztük. Nemrég megmutattam a 6 éves fiamnak, aki amúgy nagy Wall-E meg egyéb robot rajongó, hát nemigazán kötötte le. Kicsit megkopott ezis a mai pörgős, szines szagos filmek világában, de igaz ez a többi 80-90-es évekbeli nagyágyúkra is.

Mad Mind 2016.09.08. 11:13:50

Szerintem meg téved a kritika.

mocor2 2016.09.09. 08:51:01

Ezt a filmet az akkori körülmények között kellene értékelni (ami ma már nyilván lehetetlen). Az imdb-n 6.6 ponton áll, ami annyira nem rossz, tekintve, hogy ma is lehet szavazni (kíváncsi vagyok, a rendőrakadémia sorozatot hogyan értékelné a kritikus.. ha valami rajzfilmszerű, hát at az..)
A magyar szinkronjáról sem esett szó, meg arról sem, hogy a "robot" összehozott két embert..

"Még több inputot akarok! Az ötös robot él!!"

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.09.20. 07:30:57

Hogy szerettem! Igaz, én még "akkor" láttam, "azokkal" a filmekkel együtt. De látom, az Ötös Robot ideje is elmúlt, úgyhogy fussunk, meneküljünk, rejtőzzünk Stephanie, mielőtt szétszerelnek.
süti beállítások módosítása