Movie Tank

Top10: 2015 legjobb filmjei + "különdíjasok"

2016. január 30. - Sparrow

Lassacskán beindul a 2016-os filmév, nemsokára meglátjuk, hogy milyen lesz ez az év, hogy melyek lesznek azok a most még rejtett gyöngyszemek, amelyek aztán jelölések tucatjait gyűjtik be, mik azok a nagyreményű produkciók, amik végül csalódást okoznak, és azok a most még egy legyintéssel elintézett alkotások, amelyeket végül sokszor újrázunk majd.

De még mindezek előtt nem feledkezhetünk meg 2015-ről, amelynél élhettünk már meg jóval tartalmasabb esztendőt is filmes szempontból, de azért akadt sok szép megcsillanás is. Eljött az ideje annak, hogy én is megosszam személyes toplistámat. Az alábbiakban egy 10-es rangsorban foglaltam össze, hogy melyek voltak azok a tavalyi alkotások, amelyeket a legjobban szerettem, mellette pedig kiemelek még néhány különdíjast, olyan produkciókat, amik nem fértek be a legjobb tízesbe, ám mégsem szabad megfeledkezni róluk, mert a maguk módján kiemelkedőek voltak. (Összesen 100 darab 2015-ös filmet láttam).

Fontos: A magyar médiumok nagy részével ellentétben én azokat a filmeket tekintem 2015-ösnek, amelyeket legelőször, akármilyen körülmények között tavaly mutattak be valahol a világban, vagy egyszerűbben megfogalmazva az IMDB-évjárat az, ami számít, NEM a magyar premier.

Következzen tehát lista! 

2015.png

10. Mission: Impossible - Titkos nemzet

Az első három rész alapján még egyáltalán nem gondoltam volna, hogy én valaha szeretni fogom ezt a franchise-t, ám aztán megérkezett Brad Bird egy nagyszerű negyedik epizóddal, és az örömöket még tovább sikerült fokozni az ötödik felvonással. Christopher McQuarrie filmje elsőosztályú szórakozás, nem csupán látványos, hanem intelligens is egyben, továbbá nagyon erős hangulattal rendelkezik. Én a magam részéről úgy gondolom, hogy amíg sikerül ezt a minőségi szintet tartani, addig senki meg ne szólja Tom Cruise-t, amiért nem jegeli a szériát. Bővebben itt.

mission-impossible-rogue-nation.jpg

 

9. A szoba

Tudtam én, hogy érdemes megvárni ezt az alkotást a toplistázás előtt, és valóban nagyszerű filmélményben volt részem. Kétórás produkció ritkán képes ennyire konstans módon fogva tartani a játékidő teljes hosszában. A központi konfliktuspáros, tehát az anya-fia kapcsolat és az öt év elzártság okozta tapasztalathiánnyal küszködő kisfiú szemszögének bemutatása elsőosztályú tálalásban tárul a szemünk elé, miközben rendkívül erőteljes emocionális ütéseket fogadunk be a pazar forgatókönyv és a remek színészi alakítások részéről. Bővebben itt.

room-.jpg

 

8. Rendőrautó

Jon Watts fesztiválfilmje nem tett szert túl nagy népszerűségre, én azonban imádtam, és eltudom képzelni, hogy ez egy olyan alkotás lesz, ami néhány év elteltével vívja ki magának a kultstátuszt. Persze aztán lehet, hogy mégsem, de az biztos, hogy én odavoltam Kevin Bacon és a kettő kalandvágyó kissrác sötét fordulatokban bővelkedő történetéért. Kis horderejű epizód ez a nagy világ mocskából, egy apró mozzanat, kicsi alkotóeleme fajunk káoszának. Történet a gyerekekről, akik a felnőtt világba vágynak, ám ott csak gyilkolást és kegyetlenséget látnak... így sok jóra már ők sem számíthatnak. Bővebben itt

cop-car.jpg

 

7. American Ultra

A magyar nyelvterületen a rendkívül kellemetlen BeSZERvezve címre hallgató produkció véleményem szerint 2015 legalulértékeltebb filmje. Parodisztikus hangvételű kémfilm és őrült akció-vígjáték magával ragadó egyvelege, végtelenül szórakoztató, laza koktél. Az American Ultra bővelkedik jó poénokban és remekül megkoreografált, durva akciójelenetekben, Jesse Eisenberg és Kristen Stewart pedig jól működnek együtt a különösen szépen fényképezett alkotásban. Bővebben itt.  

american_ultra.jpg

 

6. Legújabb testamentum

A Mr. Nobody rendezőjének legújabb szürreális szatírája azért volt keserédes élmény számomra, mert habár elsőosztályú szórakozást nyújtott, hatására szomorkodni kezdtem azon, hogy miért nincs több ilyen jellegű produkció a nagy világban. Lehet, hogy azért, mert ez a stílus rendkívül kevés művésznek fekszik, az viszont biztos, hogy Jaco Van Dormael elsőosztályúan műveli a szatírát. Az istenképet és az emberi bugyutaságot kifigurázó, szabadelvű vizuális megjelenéssel bíró alkotás magával ragadó, vicces, és nagyon elgondolkodtató. Egészen egyedi filmélmény. Bővebben itt.

testament_1.jpg

 

5. Agymanók

A Pixar végre ereje teljében visszatért és jobb, mint valaha! Sok nagyszerű animációt készítettek már, ám az Agymanók mindet veri, sőt, óvatosan még azt is megkockáztatom, hogy a valaha készült legjobb animációs filmről beszélhetünk. A gondtalan gyermekkor halálát szívbemaróan érzelmes és őszinte tálalásban láthatjuk, rengeteg kreativitással megfűszerezve, kiválóan megírt karakterek által tolmácsolva. Akadnak ügyes poénok is, de ebben a műben nem ezeken van a hangsúly. Igazság szerint ez nem is annyira gyerekfilm, sőt, még a Pixartól megszokott minden korosztály számára fogyasztható kategóriától is elüt. Inkább szól a felnőtteknek. Bővebben itt.

insideout.jpeg

 

4. Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Ahogy azt a főhős időben leszögezi, ez nem egy érzelmes romantikus történet. Ha az lenne és ennél többet nem is akarna nyújtani, valószínűleg fel sem került volna erre a listára. Nem, ez egy coming of age köntösbe bújtatott haláldráma, ami a tizenéves gondolkodásmódot prezentálja, tükrözi, és figurázza ki enyhén kiváló dramedy formájában. Remek színészi játékok, erőteljes érzelmi csúcspontok, és filmes utalások tömkelege jellemzik a produkciót. Bővebben itt.

meandearl_1.jpg

 

3. Star Wars - Az ébredő Erő

George Lucas előzménytrilógiájában sokan csalódtak, ám a remény újra felgyúlt, amikor J.J. Abramshez került a gyeplő. Tömeggyártás érkezik, ez tény, de ha a produkciók nagy része legalább megközelíti majd Az ébredő Erő színvonalát, már nem lesz okunk panaszra. A Csillagok háborújának legújabb fejezete kiváló történet, remekül építi tovább a legendás galaxis viszontagságainak láncolatát, miközben nagyszerű fordulatokat, új konfliktusokat, és lélegzetelállító látványvilágot nyújt ráadásképpen. Bővebben az Sg.hu-ra írtam a filmről itt

star-wars-7.jpg

 

2. Creed: Apollo fia

Egyértelműnek tűnt, hogy nemes egyszerűséggel az idő vasfoga miatt nem láthatjuk többet Rocky Balboát új történetben, ám Ryan Coogler azt mondta, hogy a lószart nem, ő szereti annyira a franchise-t, hogy írjon még egy kört a legendás karakternek. Igaz, a rivaldafény most nem az olasz csődőrre koncentrálódik, hanem régi ellenfele és barátja, Apollo Creed fiára, aki szintén a szorítóban akarja bizonyítani, hogy igenis győztes helye van ebben a kegyetlen világban. Sylvester Stallone óriási jutalomjátékot hoz legemlékezetesebb karaktere bőrében, hetedszerre is eredeti, őszinte és tiszta. Lenyűgöző sportdráma! Bővebben itt.

creed_1.jpg

 

1. A visszatérő

Valószínűnek tartom, hogy egy nagyobb időintervallumot összefoglaló listában is Alejandro González Iñárritu filmje lenne az első, mert amit ez a mexikói zseni már megint összehozott, az a Birdman után rövid úton újra nagybetűs filmtörténet. A nagyszabású túlélődráma Emmanuel Lubezki lélegzetelállító felvételei által válik teljes mértékben lenyűgözővé, a rendező jelenetkoreográfiái pedig gyakran egészen egyedülállóak, semmihez sem hasonlíthatóan zseniális futamok. Na és persze ott van a főszerepben Leonardo DiCaprio, aki nagyon keveset kapott a forgatókönyvtől, ám mégis nagyon sokat ad a nézőknek, mellette pedig Tom Hardy hozza élete egyik legjobbját. Fantasztikus mozgókép! Bővebben itt.

revenant.png

 

Ők lettek volna a legnagyobb kedvenceim 2015-ből. Alább még néhány igazán említésre méltó alkotást gyűjtöttem össze.

Különdíjasok:

A kém: Melissa McCarthy és Paul Feig kémparódiája hatalmas vígjáték. Nagyszerű karakterek, izgalmas történet, és lehengerlő poénok jellemzik a produkciót.

Az ajándék: Joel Edgerton rendezői debütálása rendkívül ütősre sikeredett. Feszült, jóleső modern thriller, ritka az ilyen jellegű film manapság, főleg a minőségi kategóriából.

Mad Max: A harag útja: Nyilván sokan hiányoltátok a top10-ből. Nem dobtam magam annyira hanyatt tőle, mint a legtöbben, de az biztos, hogy baromi erős akciófilmről van szó. Viszonylag okos történet, kreatív akciókoreográfiák és badass Tom Hardy a pozitívumok listáján.

Ex Machina: Egyedi sci-fi thriller. Rendkívül elgondolkodtató, érdekes filmélmény nagyszerű színészi játékokkal.

Anomalisa: Az Agymanók mellett az év másik animációs csodája, ám ez tényleg szigorúan felnőttfilm. Elsőosztályú karakterdráma sok kreativitással és leleményes vizuális megjelenítéssel.

Mustang: Az ellentétes párhuzamokkal bűvészkedő, szívszorító dráma méltón szerepel az idegennyelvű Oscar-jelöltek között. Remek történet a hibás értékrend csapdájába eső fiatalságról.

Saul fia: Valószínűleg a hazánk színeiben versenyző holokausztfilmet is sokan hiányolták a legjobbak közül. Nem fért be, de az szinte biztos, hogy évtizedek után ez a produkció hoz végre Magyarországnak egy Oscar-díjat, a győzelem pedig méltó lesz.

A nagy dobás: A 2008-as gazdasági válság okairól és hátteréről szórakoztató előadást láthatunk, ha megnézzük ezt a produkciót. Remek színészi játékok, jó poénok, és az USA-beli általános mentalitás hatásos fricskázása alkotnak emlékezetes koktélt.

 

Végezetül...

Top5 2015 Legrosszabb filmjei:

5. A fantasztikus négyes

4. Poltergeist

3. Önkívület

2. A szürke ötven árnyalata

1. A Lazarus hatás

 

Ez lett volna 2015, a listát véleményezni, szidni, és utálni, de akár még szeretni is lehet a kommentszekcióban. Most pedig előre 2016-ba, lássuk mit tartogat idén a moziterem!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr148328360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2016.01.31. 03:08:38

vicces lista

inkabb nevetseges, gagyik osszemosva jo filmekkel. mindent bele alapon.

es nehogy mar az inside out jobb lenne mint a Ratatouille ?!! Meg vagy orulve? :))

Fánkevő Fáncsi 2016.01.31. 04:46:13

@Chaoyang: Ja egyetértek. Az hogy nem a legjobb Pixar az biztos. Nem is rossz mondjuk. De a francia kispatkány biztos hogy jobb.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.01.31. 09:23:14

Nem értem, hogy egy középszerű alatti remake (SW 7) mit keres egy ilyen listán...

firg_firg 2016.01.31. 10:06:37

Mad Max? Viszonylag okos torténet? A-bol B-be majd vissza A-ba, kozben tortenik nehany aprosag de az még a viszonylag okoshoz is keves. Ez pont a minimalis torténet maximalis latvany filmje szerintem.

MuRanYi76 2016.01.31. 11:18:58

A cikk írójának nagyon fura ízlése van. És akkor finom voltam. Lehet, hogy jó pár olyan filmet nem látott idén, amit meg kellett volna nézni...
süti beállítások módosítása