Movie Tank

Sicario - A bérgyilkos (2015)

2015. október 13. - Sparrow

Denis Villeneuve már lassan harminc éve mozog a filmrendezői pályán, mégis eléggé kevés nagyjátékfilmet dirigált. Ettől függetlenül sikerült az utóbbi években kritikailag igazán elismert művésszé válnia. A Felperzselt föld és a Fogságban után ismételten kedvelt produkciót vezényelt le. Ezúttal nem a kertvárosban bujkáló pokolról mesél, hanem a mexikói drogbirodalom és a hatóságok meglehetősen szövevényes kapcsolatáról.

sicariokep2.jpg

Kate Macer (Emily Blunt) az FBI túszszabadító osztagának vezetője. A legutóbbi, balul sikerült, áldozatokat követelő akció után a nőt beszervezik egy ügynökségek közötti együttműködésbe, melynek célja egy vérszomjas mexikói drogbáró likvidálása. A szabálytisztelő Kate előtt ezzel megnyílik egy, az előírásokat jóval szabadabban kezelő, vad, és félelmetes világ, amelyben az autópálya közepén zajlanak a leszámolások, a hídról pedig megcsonkított tetemek lógnak alá.

Taylor Sheridan élete első forgatókönyveként írta meg a Sicario-t. Ehhez képest meglehetősen jól sikerült a történet, bár tény, hogy a cselekményszálak helyenként összekavarodnak, a fő tartalmi töltetet kifejező mellékvonulat pedig erőtlen. Az összkép túl van bonyolítva, de azért nem vészes a helyzet, hiszen a tárgyalt téma nagyon izgalmas, ráadásul a szkript kiválóan helyezi el karaktereit a sztori sodrásában. Többnyire Kate szemszögéből követhetjük az eseményeket, így döbbenhetünk meg vele együtt a törvényeken, hivatalos előírásokon, és társadalmi egyezményeken átgázoló, kegyetlen, igazán valódi világ bestialitásán. Valami kezd megváltozni, a bűnözők kegyetlenebbek, a zsaruk aljasabbak lettek. Egy teljesen új univerzum nyílik meg, a brutális vérengzések közepette a régi hiedelmek és elvek értelmüket vesztik, és nem igazán tudhatjuk, hogy melyik mosoly mögött rejtőzik barát, és melyik mögött a vesztünket akaró ellenség. Alejandro (Benicio Del Toro) figurája példázza a felnövekvő farkasvilágot, ő az ember aki az új társadalmat képviseli, a bűn világának egy nyersebb, szégyentelenebb kinövését, ami hamarosan elburjánzik. Elég volt egyetlen hiba valahol a mexikói alvilág mélyében, ahhoz, hogy a bosszúvágy felébressze a szörnyeteget.

sicariokep.jpg

Denis Villeneuve a Fogságban ábrázolásmódjához hasonlóan ezúttal sem retten vissza a nyers, naturális jelenetektől. A játékidő során lezajló, borzalmas események életszerű, hiteles tálalásban manifesztálódnak, ezzel nem is feltétlenül félelmetessé, hanem összetettebb módon inkább sokkolóvá válnak a néző számára. Vizuálisan ráadásul a körítés is igazán megkapó, hiszen Roger Deakins operatőr megkapó, emlékezetes képeket komponál, ráadásul a minimalista és komor filmzene is remekül működik. Az összkép azonban nem hibátlan, ugyanis Villeneuve, ahogy a Fogságban esetében, úgy most is túlnyújtja a feszültségépítést, így a jelenetsorok nagy többsége vontatottságba fullad, így kapkodhatjuk a fejünket, amikor végre robban az intenzitás.

Emily Blunt még mindig eldugottabb tehetségnek mondható. A gyakorlottabb moziba járók már jól ismerik, de egyelőre nem vált igazán nagy névvé. Nem biztos, hogy a Sicario lesz az áttörés, de ez inkább a rétegfilmes jellegnek tudható be, a színésznő ugyanis kiválóan alakít a főszerepben, játéka hatásos és érzelmes, továbbá tökéletesen alkalmas az azonosulásra, ugyanis a karakter nagyon közel áll az átlagember személyiségéhez. Fontos szerep jut még Josh Brolinnak, aki a mű középpontjában álló, újszerűen romlott világnak cinikus humorral állít emléket. A prímet Benicio Del Toro viszi, aki az utóbbi évek egyik, ha nem a legridegebb karakterrajzát ábrázolja. Egyszerűen vérfagyasztó, pedig jóformán egyetlen tekintettel játssza végig az egész filmet.

A Sicario jó film. Emlékezetes, hatásos, és nagyon durva. Eléggé vontatott, ez igaz, de kihagyni hiba lenne. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr647964880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása