Movie Tank

Collateral - A halál záloga (2004)

2015. augusztus 02. - Sparrow

Taxisofőrként akadhatnak igazán érdekes napjaid, hiszen nem tudhatod, hogy ki fog beszállni hozzád a következő sarkon. Érdekes beszélgetéseket folytathatsz az utas számlájára, emberi sorsokba, sikerekbe, és bukásokba nyerhetsz bepillantást. Ha jó a lapjárás, a munka kellemes időtöltéssel vegyülhet, és az utca kockázatának képzete már halványul is a fejedben.

Ám ekkor Michael Mann a kocsidba ülteti bérgyilkosát.

collateral2.jpg

Max (Jamie Foxx) visszahúzódó figura, aki taxisként dolgozik éjszakai műszakban, legalábbis addig, amíg össze nem gyűjti a pénzt vágyott limuzinvállalatának beindításához. Az addig viszont már tizenkét esztendeje tart a Los Angeles-i éjszakában, és lehet, hogy az álmodozás most véget is ér, hiszen Max pillanatok leforgása alatt életveszélyes helyzetben találja magát. Aktuális utasa, Vincent (Tom Cruise), átlagos üzletembernek tűnik, aki egész éjszakára kibéreli a taxit. Az első fuvar után azonban egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően kiderül, hogy Vincent bérgyilkos, aki most épp egy többállomásos melót hajt végre. Max pánikba esik, de nincs választása, kénytelen tovább szállítani a gyilkost, ám miközben ők autóznak, gyanút fog, és a nyomukba ered egy szemfüles rendőrnyomozó (Mark Ruffalo).

Stuart Beattie forgatókönyve remek érzékkel, impozáns tudatossággal építi a narratívát, amibe nem átall elismerésreméltó meglepetéseket, remek fordulatokat, és változatos skálát bejáró bonyodalmat beleszőni. A Collateral egyszerű akcióthrillernél többet nyújt, hiszen a forgatókönyvíró nem kibekkelésre játszik, mondván, hogy majd az akciójelenetek elviszik a produkciót, legyen a rendezőé minden teher. Nem, Beattie okos, enyhén filozofálgató hátteret húz fel a pörgős cselekmény mögé, ezáltal megadja a nézőnek a lehetőséget arra, hogy akkor se unatkozzon, amikor épp nem dördülnek pisztolylövések. A Collateral visszataszító, ellenséges, veszedelmes helyként festi le a neonfénybe burkolózó nagyvárost, amihez társítja a veszélyforrások elszaporodásának megágyazó éjszakát, és egy olyan makrokozmoszt, amiben a halott ember órákig utazhat a metrón, mire valaki észreveszi, hogy elszállt belőle az élet. A néző szíve szerint menekülne ebből a józan eszére vadászó környezetből, ám lábai nem mozdulnak.

collateral.jpg

Lábai földbe gyökereztek, mert a rendezői székben a fénykorát élő Michael Mann dübörög olyan vehemens erővel, ami még az akciófilmek és thrillerek legádázabb ellenségeit is képes beleszegezni a fotelbe két egész órán keresztül. A direktor jelenetkoreográfiái pillanatnyi szünetet sem adnak, hiszen vagy eszelősen látványos, kemény akciójeleneteknek örülhetünk, vagy elmerülhetünk a Vincent szociopata társadalomelemzésén felkúszó, melankolikus hangulatban, amit Mann a végletekig felfokoz. Mindeközben a karmester úgy hangolja össze stábja munkáját, hogy azt feltörekvő filmesek egész generációi tűzhetik ki nyugodtan szobáik falára úgy, mint a tökéletes példát. A vágás dinamikus, a kameramunka energikussága közepette is minden másodpercben megőrzi a jelenetek átláthatóságát, és az olyan kisebb körítések, mint a fináléban például parádézó világítás, vagy az extrém erővel robbanó hanghatások is kikezdhetetlenül a helyükön vannak.

Jamie Foxx alakítása lehetne valamivel acélosabb. A száguldó adrenalinviharban persze nincs túl sok időnk bánkódni ezen, de úgy vélem, választhattak volna megfelelőbb színészt is a szerepre (az Akadémia tud ám furcsákat jelölni...). Tom Cruise viszont nagyon jó. Oké, alakítása nem formabontó, nem is válik klasszikussá, de az bizonyos, hogy az aktor legjobbjai között a helye, hiszen hiteles, erőteljes, és gyakorta kifejezetten félelmetesnek is titulálható produktumról beszélhetünk.

A Collateral remek film. Olyan sodró lendületű akcióthriller, amihez hasonlóval ritkán találkozhat a filmrajongó egyén. 9,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr247674092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.03. 08:40:14

ez az egyikk film amit említek, ha valaki azt mondja, hogy cruise rossz színész.

foson osonó soson 2015.08.03. 16:22:50

Zseniális film. Tom Cruise nagyon jó benne. A karakter miatt nem lehet olyan sokat elvárni tőle, hiszen egy hideg, érzelem mentes bérgyilkost alakít.

Kopi3.14 2015.08.03. 16:37:21

Az átkötő, "unalmas" jelenetek a film legjobb pillanatai.

recirkulációs kör 2015.08.03. 20:07:20

Aktor?
Ha meg visszafelé megy, akkor reaktor?

Aki annyira barom, hogy nem ismeri a magyar szavakat, mi a faszért akar írni?
(Pláne kritikát...)

shred 2015.08.03. 20:09:25

Az őz felbukkanása az éjszakai városban nagyon jó. Általában, tetszett a digitális kamera sajátos képi világa, ugyanezt a Miami Vice-ban már utáltam.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2015.08.03. 20:25:00

@recirkulációs kör: lehet, hogy kerülni akarja a szóismétlést?
Aki annyira barom, hogy ezt nem ismeri fel, az mi a faszért akar írni?
(Pláne kommentet...)
Bocs, hozzászólást.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.08.04. 01:46:29

gyorsan megnéztem a filmet, talán közepesnek elmegy, tom cruise hozza a szokásos arcát, a történet fonala meg kicsit lyukas, nagymami nem tanult meg jól horgolni
süti beállítások módosítása