Movie Tank

Top10: A The Wire legjobb karakterei

2015. június 30. - Sparrow

Azok a kis szarok a sakktáblán.

Napestig lehetne sorolni, hogy David Simon és az HBO közös vállalkozása miért megkerülhetetlen, miért etalon, miért tekinthető a televíziós bűnügyi filmezés egyik alfájának és omegájának. Mivel a különböző szempontokat már részletesen kifejtettem a korábbi évadkritikákban (a jobb oldali keresővel pillanatok alatt előkeríthetők), ezért most nem állnék neki szuperlatívuszokban taglalni a többfrontú narratívát, a remek színészgárdát, és az elkárhozó Baltimore filozófiáját. Most csak a karakterekre szeretnék fókuszálni, hiszen a The Wire egyik zsenialitása pont itt rejlik. Nagyon sok kiváló figurát mozgat, így kész aranybánya a toplistázáshoz. Nem is bírtam ellenállni. Így sikerült:

wire_2.jpg

10. Preston 'Bodie' Broadus

Kezdetben nem tűnik másnak, mint a Barksdale-klán egyik tucatszerű katonájának, egy nehéz sorsú utcagyereknek, akiből a nagymenő drogdílerek egyszer majd, ha szükség lesz rá, praktikus élő pajzsot faragnak. Viszont Bodie minden várakozásunkra rácáfol, és a sorozat történetének legsötétebb oldalán, a nyers, lélekzabáló bűn világában képes olyan túlélővé válni, akit a néző már egyenesen tisztel strapabíróságáért. Mert a gengszterek jönnek és mennek, de Bodie, miközben művészien egyenes vonalban veri oldalra a nyálát, mindig ott áll a sarkon, és teszi az egyetlen dolgot, amihez ért: terít.

bodie.jpg

 

9. Howard 'Bunny' Colvin

A rothadás előtti időkből megmaradt, igazi jó zsaru, aki kilóg a város mikrokozmoszából, hiszen fajtája úgy általában már réges-régen kihalt. Bunny Baltimore utcáit járva lépten-nyomon kárhozatra ítélt lelkekkel találkozik, de ebbe nem nyugszik bele, hanem elhatározza, hogy menti, ami még menthető. Legalábbis megpróbálja. Tudja, hogy az egészet már nem tudja kiemelni a fekáliából, de talán néhány srácot ki tud még szabadítani az ördögi körből. Tekintetében keserűség és szomorúság bujkál, de ő pont ebből merít erőt. Mert tudja, hogyha akár csak egyetlen gyereket megment, máris eggyel kevesebben fogják golyóval a fejükben, vagy túladagolt heroinnal a vérükben végezni valamelyik sötét, névtelen sikátorban.

bunny.jpg

 

8. Michael Lee

A fiú, aki habár rendszeresen kijár az utcára a többiekkel, becsületes, tisztességes, bejár az iskolába, és mivel szülői háttere gyakorlatilag nincs, igyekszik a lehető legjobban nevelni kisöccsét. Viszont mint annyi baltimore-i szerencsétlenben, úgy őbenne is ott bujkál a bukás csírája, és ahogy a fekete predesztináció árnyéka egyre közelebb kúszik hozzá, a srác lelkében rejtező, alig látható kanóc begyullad. És innen már nincs visszaút. A The Wire egyik legzseniálisabb, és egyben legtragikusabb karakterfejlődése. Bár a fejlődés szó ebben az esetben nem tűnik igazán megfelelőnek.

michael_1.jpg

 

7. Chester 'Ziggy' Sobotka

A második évad cselekménye valamelyest kilóg a sorból, hiszen a szokásostól nagyban eltérő főszállal operál, ami eléggé el is határolódik a korábbi, illetve későbbi eseményektől. A kikötői nyomozás egyik kulcsfigurája, a nagyfőnök fia, Ziggy, zseniálisan összetett figura. A hedonizmus és a nihilizmus egyesül benne, mindent megakar szerezni, de közben úgy tűnik, mégsem érdekli igazán semmi, leszarja, hogy mi lesz vele, a pillanatért létezik. Személyiségének paradoxonja szinte már az elmebajjal határos. Így sodródik ez a züllött gyerek a szakadék széle felé.

ziggy.jpg

 

6. Reginald 'Bubbles' Cousins

A megbízható rendőrségi spicli, majd a megváltást kétségbeesetten kereső utcai árus azért nagyon fontos karaktere a szériának, mert általa a drogfüggő nézőpontja kerül bemutatásra. Bubbles lecsúszott, "fénykorában" egy lövésért a saját anyját is eladta volna. Tudja, hogy ez nem helyes, és amikor küzdeni próbál, démonai minden korábbinál durvább csapást mérnek rá. De igenis ott van benne a remény, mert nem adja fel, és habár sokszor kerül nagyon mélyre, bele a legmélyebb sötétségbe, ott van szemében az az igazi, eredendő ártatlanság ami talán mégis képes lesz kiemelni őt a mocsokból. És ha minden jól megy, akkor valamikor a távoli jövőben talán még a nővére is beljebb engedi őt a pincénél.

bubbles.jpg

 

5. Russell 'Stringer' Bell

Látszólag nem több Avon Barksdale egyik háttérbeli bástyájánál, egy magasabb rangú katonánál. Valójában azonban ő a hálózat alfája és omegája, az ész az izmok mögött, nála futnak össze a szálak, ő irányít mindent. Ő az, aki észreveszi, hogy a régi módszerek már nem működnek olyan hatékonyan, mint egykoron. Ő az, aki üzletemberként, minden szempontot logikusan mérlegelve igyekszik forradalmasítani a drogkereskedelmet, és eközben attól sem riad vissza, hogy szükség esetén bemocskolja a kezét.

stringer.jpg

 

4. Tommy Carcetti

Az ő karakterével válik még komplexebbé az összkép a harmadik évadban, hiszen általa a készítők behozzák a történetbe, és aktív szereplővé emelik a politika világát. Tommy nem makulátlan személyiség, nem is nevezhetjük őszintén jó embernek. Viszont megvan benne valami, az a szikra, ami megkülönbözteti őt a korábbi évek városi vezetésétől, és a töménytelen mocsoktól, amiben most fuldoklik Baltimore. Kétségtelenül csábítja a nagy karrier, ám emellett újra és újra megkondul benne a becsület és a tisztesség lélekharangja, és az esetek többségében képes a város és a benne élők érdekeit a sajátjai elé helyezni.

carcetti.jpg

 

3. Bill Rawls

Egy rohadék állat, egy mocskos féreg, aki az alma húsának legédesebb, legzamatosabb részét rágja és mérgezi. Magas rangú rendőrségi vezető szerepében díszeleg, ám nem több egy gátlástalan szarházinál, aki csak azt nézi, hogy neki mi a jó. Nem tűri az ellenvéleményeket, aki nem tetszik neki, azt eltapossa, leköpi, és ellehetetleníti. Rawls egy igazi szemétláda, akinek hatalom van a kezében, hogy általa minden kicsinyességét ki tudja élni. Egy rohadék, de olyan zsigeri módon, annyira ösztönösen és stílusosan rohadék, hogy az már szinte tiszteletreméltó. Mert ő legalább nem játssza meg magát.

rawls.jpg

 

2. Jimmy McNulty

A főhős. Vagy legalábbis valami olyasmi. Ő az a férfi, aki mindent elkúrt az életében, amit csak elkúrhatott, így amikor épp nem alkoholmámorban keféli valamelyik névtelen, egy éjszakás nőjét, minden erejével a munkájára koncentrál. Mert nem jó ember, messze nem tökéletes, de rendőrként remek. Kitartása lehengerlő. Miközben saját démonaival is állandó harcban áll, újra és újra hajlandó szembeszállni az utca mocskával. Egy önmagából kifordított, gyakran logikátlannak tetsző, deviáns becsületért küzd. De Baltimore-ban ez is megbecsülendő. Mert ez a földi pokol eljátszotta már az esélyeit. Baltimore egy megtépázott, piszkos becsületet érdemel céljának, és egy alkoholista, önfejű, veszélyes zsarut hősének.

mcnulty.jpg

 

1. Omar Little

Az utca fattya. Egy elkorcsosított, megtépett, szennyel fertőzött Robin Hood. Nem tartozik sehová, nem szolgál senkit, nem irányíthatja senki. Ha feltűnik, kabátja alatt betárazott halállal, mindenki tudja, hogy valaki hamarosan pórul jár. Omar olyan, mint egy kísértet. Akkor tűnik fel újra, amikor már épp kezdted meggyőzni magadat arról, hogy csak futó illúzió volt, hogy valójában nem is létezik, csak képzelted. Ekkor előkerül, és maradandó nyomot hagy a történetben. Minden megmozdulása rengeti a sakktáblát, mindenkinek számolnia kell vele, és soha, de soha nem szabad alábecsülni. Mindent egybevetve Omar Little az egyetlen alak, aki odalent, az utca mocskában egyes egyedül jó embernek nevezhető. 

omar.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr707584666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hambig 2015.07.01. 10:51:20

Bubbles-t a cikk után a nővére felengedi a lakásba vacsorázni.
Kinyílik az ajtó és felmegy, szóval amit írtál feltételesen az
konkrétan megtörténik.

pocsemuska 2015.07.02. 00:03:45

www.youtube.com/watch?v=M8M-59X9VbA

Stringer Bell halála
(históriás ének)
echooff.blog.hu/2011/11/08/39_...

Stringer Bellt megölték, mindenkinek mondd el,
meséld el, hogy miért, mikor, s hol bukott el!
Szabad idejében Adam Smitht olvasott,
de ő sem segített, mikor hatot kapott.

Refr.:
Ketten álltak elé, aki látta, érti:
egyik ember öreg, mégis igaz férfi.
Azt is tedd még hozzá, bárki, hogyha kérdi:
másik ember buzi, mégis igaz férfi.

Russell Bellnek hívták, becenevén Stringer.
Akár Avon Barksdale, ő is Baltimore-ban nőtt föl.
Már gyerekkoruktól kezdve jó barátok voltak,
mikor egy játékboltból tollas ütőt csórtak.

Mikor beindult a biznisz, nagy kingpinné váltak,
Wee-Bay, Bird és Stinkum, mind nekik szolgáltak.
A nagy toronyházaknál, a Franklin Terrace mellett,
Az összes vén dope fiendnek csak az ő árujuk kellett.

De a B&B-bandának már nem volt szerencséje:
Marlo, meg a törvény sorban álltak érte.
De sosem győztek volna, ha nincsen testvérviszály,
egymás ellen fordult a két western district-király.

Omar bosszút akart, Brother Mouzone szintén,
visszhangzó léptekkel egy ablakhoz terelték.
Előtte a halál, mögötte az utca:
semerre sincs kiút, s ezt Stringer Bell is tudta.

Refr.

Drót-hívő testvérek, ezt sose feledjétek:
olyan hős, mint Stringer, nem teremhet még egy.
Nem térdelt, nem könyörgött, nem kereste a szavakat:
csak állt, és annyit mondott: „nah get over it, motherfuck..."

BUMM-BUMM-BUMM-BUMM-BUMM-BUMM

hambig 2015.07.02. 07:55:19

Nem tudom Ziggy miért kapott ilyen jó helyezést , egyáltalán miért van a listán.
Idegesítő kis pöcs volt akinek annyi volt a karakterfejlődése, hogy gyilkossá vált
hirtelen felindulásból. Egyébként egy kolonc volt mindenki nyakán.
Simon vitte magával a következő sorozatába a generation kill-be, ott egy ilyen
tökös katona gyereket próbált megformálni , de a wire után egyszerűen nem
tudtam rá úgy tekinteni, mint komoly emberre.

Démienke 666 2015.07.02. 08:06:50

Évek óta szemezek ezzel a sorozattal, eddig csak jót hallottam róla. Most már megvárom a szinkronos BDRip-et :D

walterwhite 2015.07.02. 10:31:33

Eszedbe ne jusson szinkronosan nézni!!! Elképesztő az eredeti hang, a szleng, a hangszínek, minden.

Az egész élményt garantáltan hazavágja ha szinkronosan nézed, ez biztos.

walterwhite 2015.07.02. 10:33:38

Amúgy ***SPOILER*** szerintem Stringer Bell volt a legnagyobb arc, kicsit túl korán vették ki a sorozatból. Helye lett volna a végéig, megnéztem volna ahogy beépül a nagykutyák közé :)

Sieg 2015.07.02. 20:45:03

A magyar szinkron általában is az egyik legjobb módja a filmek elcseszésének, de esetünkben biztos vagyok benne, hogy teljesen elrontaná. Szerezz feliratot.

Nálam Bunny karakternek jó, de az alakítás nem meggyőző. Michael szintúgy. Helyettük nálam simán felfért volna mondjuk Bunk és Herc.
süti beállítások módosítása