Movie Tank

Merénylet vagy Reform: Poltergeist

2015. május 28. - Sparrow

Igen, ez a rovat tényleg létezik! Nem csak szóbeszéd, több, mint legenda. Valóság. Hát igen, eltelt már tizennégy hónap a legutóbbi eredeti alkotást annak feldolgozásával összehasonlító poszt óta. Most viszont megérkezett a mozikba egy olyan kísértethorror, amiről már megtekintése előtt éreztem, hogy tökéletes alapanyagot fog szolgáltatni a régóta pihentetett cikksorozat feltámasztásához. Na, lássuk! Vajon sikerült megreformálni minden idők egyik legfontosabb szellemfilmjét? (a kérdés természetesen költői... nagyon költői...)

poltergeist4.jpg

poltergeist3.jpg

 

 

 

 

 

 

Poltergeist - Kopogó szellem (1982)

A jó öreg Tobe Hooper-t első körben azért zártam a szívembe, mert ő volt az, aki elkészítette egyik kedvenc horrorfilmemet, az évtizedek óta méltón kultklasszikus státuszban pöffeszkedő A texasi láncfűrésze mészárlást, ami a Halloween után/mellett minden idők leghatásosabb slasherje. A direktor úr másik jelentős megmozdulása közel tíz évvel Bőrpofa első eljövetele után valósult meg. Hooper a slasher után a kísértethorror területén is mérföldkövet alkotott.

A Poltergeist története egy átlagos, az amerikai álmot élő kertvárosi családra fókuszál. Anyu és apu három gyermeket nevel, akik közül a legnagyobb enyhén lázadó lány, a középső természetesen fiú, a legkisebb pedig tündibündi kislány, ahogy az a nagy könyvben is megvan írva. A kissrác fél a sötétben, a kiscsaj pedig időnként magában beszél, de nincs para, mert még a legharmonikusabban működő famíliában is akadnak apró problémák. Hamarosan azonban kiderül, hogy de bizony, jó nagy para húzódik meg a háttérben, a kislány ugyanis nem a fallal beszélget, hanem a házban ólálkodó, túlvilági lelkekkel. A paranormális lények egy hátborzongató kísértés végeredményeként elrabolják szerencsétlent. A szülők először kétségbeesnek, majd arra jutnak, hogy a rendőrség és a velejáró sajtó helyett inkább a szellemügyekben járatos szakembereket keresnek meg bajukkal.

poltergeist.jpg

A Poltergeist annak az általam önkényesen kinevezett műfajnak egy képviselője, amit a Szörnyecskék esetében nemes egyszerűséggel csak családi horrornak hívtam. Tobe Hooper ugyanis kiválóan rendezi meg a filmet, és úgy élezi ki a félelmetes légkört, valamint az ijesztő kísértéses jelenetek hatásfokát, hogy közben megtartja a produkciót a megfelelő keretek között, hogy az végig nézhető maradjon tulajdonképpen minden korosztály számára. A karmester munkája hatásos és szórakoztató. Néhol a vaskalapos mélyhorror teszi tiszteletét, néhol azonban egyfajta morbid, fekete humorral átitatott tálalás formálódik. A finálé például könnyen eszünkbe juttathatja a Hullajó!-t, ami nem kizárt, hogy merített is innen. A kellemesen szórakoztató, magával ragadó, bár néhol kissé bő lére eresztett kísértetkalandot nagyszerű zenei aláfestések kísérik, miközben a maszkmesterek is megmutatják, hogy nem most jöttek ám le a falvédőről. Az izgalmak generálása és a nagy ijesztgetés közepette azonban a készítők nem feledkeznek meg a tartalomról sem. Oké, tény és való, hogy nem kell filozófia tankönyvet várni a Poltergeist-től, de nem kell azt sem éreznünk, hogy menten leolvad az agyunk a sok butaságtól. A fénybe átlépni képtelen, szenvedő halott lelkek története érdekes olvasatban tárul elénk, miközben megismerhetünk egy igazán összetartó családot. Ezen belül leginkább az anyai szeretet erejéről van szó, a mama ugyanis tényleg bármit hajlandó lenne megtenni azért, hogy visszakapja kislányát. Tetszett, hogy utóbbi tartalmi töltet sallangmentesen, érzelmesen, de egyáltalán nem nyálasan kel életre a fináléban. A színészi játékok nem kirobbanóak, de azért hitelesek, el lehet lenni velük.

Az 1982-es Poltergeist tehát hatásos, látványos, magával ragadó kísértethorror. Lehetne valamivel rövidebb és tempósabb is, ám ettől függetlenül egy pillanatra sem csodálom, hogy a zsáner egyik alapművévé vált.

 

Poltergeist (2015)

Mivel Tobe Hooper rendezése a mai napig nem veszített hatásfokából, sőt, kora még csak hozzátett az általa szolgáltatott élmény gazdagságához, természetes, magától értetődő jelenségként el kellett készülnie a remake-nek.

Az alaptörténet nem sokban változott az eredetihez képest. Új család érkezik a békés, napsütéses kertváros lakókörnyezetébe, ami minden bája ellenére természetesen nem tetszik a kőkeményen lázadó tinilánynak, hiszen még egy rohadék pláza sincsen a környéken. Mindennek tetejébe még ágyéktájon is bevág a gatya, hiszen kiderül, hogy a házak egy régi temetőre épültek. És a megbolygatott lelkek most kétségbeesve keresik a szabaduláshoz vezető utat, és céljuk elérésének érdekében még hús-vér áldozatot sem átallnának bemutatni. Ajjaj, itt már tényleg csak a nagymenő tévés szellemirtó segíthet!

poltergeist2.jpg

Ez a film nagyon rossz. Még a horrorfeldolgozásokhoz fűződő nem túl nagy alapelvárásokat sem sikerül megugrania. Gil Kenan rendező nem építkezik, helyette egyszerűen csak végigrohan a történeten, mintha nem lenne elég ideje vagy tere kibontakoztatni a cselekményt, illetve a karaktereket. Ennek megfelelően az összkép meglehetősen összecsapott kisugárzást tudhat magáénak, a minőség pedig csak egy hajszálnyival múlja felül a korábbi alja-horror, A Lazarus hatás szintjét. A szövegkönyv bugyuta, klisés, és erőltetett, ilyen jellegű dialógusokkal manapság a magyar kereskedelmi csatornák szappanoperáiban találkozhatunk. Az eredeti klasszikus tartalmi mélysége gajra megy az extrémgagyi áltudományos magyarázatok viharában, miközben a készítők izzadva erőltetnek valamifajta, valaki szerint biztosan szórakoztató humorvonulatot, ami a produkció legkínosabb megmozdulásait eredményezi. Félelemfaktorról nem igazán beszélhetünk, talán a nagyon kezdő horrorosok lehetnek azok, akik néha-néha megugranak az alkotás nézése közben, bár őszintén szólva, az már rég rossz, ha valaki ezzel a filmmel szeretné megindítani műfaji kalandozásait. Akad egy-két valóban működőképes, látványos operatőri megoldás, illetve a fölöslegesen megmutatott, de azért megmutatott asztrál sík is egész jól néz ki. Ezek az apró pozitívumok lehetnek sikamlós kapaszkodók, ha már valamelyik ismerősünk elrángatott minket a moziba erre a szerencsétlenségre.

 

Merénylet vagy Reform?

Még kérdezed!? Az eredeti Poltergeist egyedi, hangulatos, érdekes filmélmény, ami a korral csak még vonzóbbá vált, míg a remake nem több egy újabb futószalagon gyártott hülyeségnél, amire a nagymenő, magukat kemény horrorfannak gondoló, tizenöt éves középiskolások beülhetnek röhögcsélni. Merénylet.   

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr427482446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThePretender 2015.05.29. 01:55:14

Na most szartam be!

Előre leszögezném, hogy az utóbbi hetekben (lehet már hónapoknak kéne mondanom) radikálisan kevesebbet látogatom a blogot, mint az előtte való, szerintem már évekbe nyúló folyamatos látogatásaim alatt bármikor. (remélem volt értelme...)

Tényleg, jó ha pl. az utóbbi 2-3 hétbe egyszer-egyszer feljövök a blogra, múltkor is pont elkaptam az Olvasói hét kiírását, így elsőnek tudtam ajánlani, de most még komolyabb történt...

Tehát így éjjel kettő fele olvasgatok, nem is filmek témájában, csak valami angol nyelvű weboldal egy Radiohead-es "toplistáját" olvasom, erre popular posts-ba kiadja a 10 horror filmet, melyek tényleg nagyon átkozottak (nem tudom máshogy fordítani), első, vagyis tizedik helyen a Poltergeist, erre hirtelen egy olyan 20 másodperc múlva felötlik a fejembe, úgy hogy sokat vagyok a gép előtt, de mondom az utóbbi 10 napba kb. 2x jöttem fel (ez a második), hogy felkéne nézni ide, erre itt is a Poltergeist-el találom szembe magam, ugyanaz a kép virít... Ráadásul mindez ugye egy horror filmnél történik.

Most tényleg kicsit megrémültem :O

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.05.29. 08:23:10

@ThePretender: Látod az internet is úgy manipulál, hogy minél többet olvasd a blogot. :D

ThePretender 2015.05.30. 01:37:50

Mindenesetre fura volt... azóta észrevettem, hogy azért vetted elő a filmet, mert most volt a remake premiere a moziba. De erről nem is tudtam előtte. Megnézek egy cikket, amit végig se olvasok (később néztem csak végig, elsőre megakadtam az első egy-két helyezettnél), tehát valahogy megakadok a Poltergeist-nél, erre felötlik bennem, hogy milyen rég nem voltam itt se, feljövök és itt is... wow, még mindig beleborzongok :D
süti beállítások módosítása