Movie Tank

Holnapolisz (2015)

2015. május 21. - Sparrow

Na, ez volt nekem idén az igazi nagy zsákbamacska. Jóformán megközelítőleg sem tudtam megmondani, hogy mit is várok a Holnapolisz című produkciótól (kissé bénán hangzik ez a magyar cím, de néhány plusz alkalommal megízlelve arra jutottam, hogy az eredeti Tomorrowland tulajdonképpen eléggé frappáns magyarba ültetéséről van szó). Disney alkotásról van szó, tehát valamifajta lazább, családi jellegű kalandra gyanakodtam, amelybe még egy bónusz George Clooney-t is sikerült beszuszakolni. Ami miatt viszont mondhatni vártam ezt a filmet, az a rendező Brad Bird, aki korábban már a L'ecsóval és a Fantom protokollal is meggyőzött. Reméltem, hogy ezúttal is dicsérően nyilatkozhatok majd a direktor úr munkájáról.

tomorrowland2.jpg

Casey (Britt Robertson) öccsével és hamarosan munkanélkülivé váló apjával él. Utóbbi státusz megvalósulását késleltetendő, a lány éjszakánként kiszökik a NASA-kilövőállomáshoz, ahol a fater dolgozik, és ami épp bontás alatt áll. Mivel Casey-be is szorult némi mérnöktehetség, különböző kis okosságaival igyekszik hátráltatni a munkálatokat. Egyszer azonban lebukik, és kénytelen rácsok mögött éjszakázni. Miután kiengedik, visszakapott személyes tárgyai között egy különös, színes kitűzőre lel, ami egyúttal teljesen ismeretlen is a számára. Amikor megérinti a tárgyat, idegen helyen találja magát, egy vonzó, futurisztikus város küszöbén. Így kezdődik Casey kutakodása a rejtélyes Holnapolisz után. Segítségre lel egy igencsak furcsa kislány (Raffey Cassidy) és a Holnapolisz világát jól ismerő, cinikus Frank (George Clooney) személyében.

Brad Bird miatt vártam ezt a produkciót, és az a legfájóbb, hogy pont őt nem igazán éreztem a több, mint két órát felölelő játékidő során. Az volt a benyomásom, hogy ezt a filmet akárki csinálhatta, mert habár akadtak emlékezetes képsorok, és kiemelkedően színvonalas koreográfiák, többségben voltak az átlagos, nem túl emlékezetes koncepciók. Bird mintha nem biztosítana saját maga számára elég lehetőséget. Akciójelenetei egészen ütősek, de ez nem nagy vigasz, hogyha egyszer nem kapunk többet két-három párperces bunyónál. Hasonló helyzetben vannak a CGI-mesterek is. A látványvilág szép és kreatív, a színösszetétel is kellemes, viszont nemes egyszerűséggel kevés a hatásos vizualitás megteremtésére okot adó jelenetkoncepció. Volt látvány a tarsolyban, csak éppen nem lett eléggé kihasználva. A filmzene viszont kifejezetten jó.

tomorrowland_1.jpg

A forgatókönyv lehetne egy olyan mozgókép alapja, ami később akár még a kultuszstátuszba is belerohanhat. Ehhez annyit kellett volna tenni, hogy a már létező elgondolkodásokat tovább mélyítik a szerzők. De ez nem jött össze. És ez azért meghökkentő, mert a szkript Damon Lindelof és Brad Bird nevével van fémjelezve. A történet összképe félkész hatást kelt. Mintha a produkció nem az igazi forgatókönyvből készült volna, hanem csak egy kezdeti, kiforratlan vázlatból. Nem áll össze igazán. Sem cselekményi, sem pedig gondolati szinten. Az optimizmus-pesszimizmus ellentét gyerekesen, mondókaszerűen jelenik meg, a reménykedés fontosságának hangsúlyozása klisés és erőltetett, a világvége-értelmezés pedig egy nagyon erős jelenettől eltekintve erőtlen.

Britt Robertson tökéletesen prezentálja, hogy milyen lenne Jennifer Lawrence, hogyha nem lenne egy szikrányi tehetsége sem, ám igazán lelkesen állna a színészmesterséghez. És valóban, a lelkesedés úgy-ahogy tűrhetővé teszi a főszereplőnő amúgy eléggé gyenge produktumát. Raffey Cassidy meglepően színvonalas gyerekszínészi teljesítményt nyújt, Hugh Laurie szintén jól alakít. A prímet azonban toronymagasan George Clooney viszi, aki elképesztően szórakoztatóan hozza cinikus figuráját, így számos jó poént is generál a játékidő során.

A Holnapoliszban vannak lehetőségek, igazság szerint nem is kevés, de a stáblista megindulása után mégiscsak annyit tudtam mondani: Nem az igazi. Meg azt, hogy: Kár érte. És én nagyon nem szeretek ilyeneket mondani. 6/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr667480344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazareus 2015.05.23. 08:33:29

Nekem kifejezetten szimpatikusság tette, hogy "nem kapunk többet két-három párperces bunyónál". Kár, hogy az angol cimét nem irtad le. Megnézném az IMDB értékelést is. Futureland?

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.05.23. 09:07:44

@Nazareus: Tomorrowland, de amúgy leírtam a legelején a zárójeles részben. :-)

Szindbad 2015.05.23. 23:38:58

Damon Lindelof egy baromi nagy warning a Prometheus után.
süti beállítások módosítása