Movie Tank

Becstelen brigantyk (2009)

2015. január 03. - Sparrow

A brigantyk a világégés fenegyerekei. Ők képviselik a sorok közti lényeget, rajtuk áll vagy bukik minden. Aldo Raine hadnagy (Brad Pitt) vezetésével ezek a zsidó amerikai katonák náci skalpokat gyűjtenek, és csupán egyetlen céljuk van. Mielőtt rohadék, szemétláda, gátlástalan mindennapjaik leperegnek, a lehető legtöbb horogkeresztet viselő szarházit küldik előfutárként a Pokolba. Így mesél Quentin Tarantino a II. világháborúról és a nácizmusról.

Egy kicsit másképp, egy kicsit furcsán. Ám kétségtelen, hogy mocskosul hatásosan.

inglourious2.jpg

Tarantino 2009-es mesterművének forgatókönyve hihetetlen profizmussal megkomponált, isteni élvezeti értékkel bíró jelenetek sorozata, amelyekben a frappáns, és sokrétű párbeszédeknek, illetve monológoknak legalább olyan komoly szerep jut, mint a remekül megírt karakterek fokozatos, botrányosan szórakoztató kibontakoztatásának. Az érezhető szándékkal túlnyújtott képsorokban etetésre gyűlő galambok módjára tolongnak az ütősebbnél ütősebb gondolatok, amelyeken keresztül Tarantino kiforgatott módon, töménytelen fekete humort felhasználva vesézi ki a náci öntudatot, miközben előszeretettel helyezkedik bele a brigantyk német-gyűlölettől fűtött karaktereibe is, hogy eme kettősség által kerek egész történetet alkosson, ami nem kizárt, hogy minden lódítása, túlzása, és pofátlan viccelődése ellenére sokkal hitelesebb képet fest a világháború mindennapjairól, mint például egy depresszív holokausztdráma, vagy egy túlérzelgős katonafilm.

inglourious.jpg

Quentin Tarantino rendezői fronton is kiválóan megállja a helyét, hiszen kimért érzékletességgel megkomponált jelenetei sodró lendülettel bírnak a párbeszédes szakaszok, és az akciójelenetek területén egyaránt. Minden idők egyik legkülönlegesebb, legegyedibb stílussal bíró, filmrajongóból lett művésze az őrá jellemző, remekbe szabott fokozatossággal építi fel képsorainak feszültségtartalmát. A higgadt alapvetéstől maximálisan átgondolt, precíz koreográfiák útján jutunk el az eszelősen száguldozó voltok szintjéig, ahol az izgalom tetőfokára hág, és gyakran, bizony, vér ontatik, de utóbbi is olyan mocskosul szórakoztató, morbid fekete humorral átitatott módon történik, hogy a szaftos epizódokat nézve egyszerűen nem bírjuk ki röhögés nélkül. Nincs vita, a Becstelen brigantyk a 2000-es évek egyik legszórakoztatóbb filmalkotása!

inglorious.jpg

Brad Pitt hihetetlen beleéléssel lubickol Aldo karakterébe bújva. Maximális hitelességgel azonosul a mindig laza nácigyilkos alakjával, és ily módon jókedve bizony, hamar átragad a nézőre is. Christoph Waltz elképesztően ütős, és nagyszerűen szórakoztató játékot produkál a rohadék, gátlástalan korcs náci féreg, a zsidóvadász Hans Landa szerepében. Méltón kapott Oscar-díjat munkájáért. A családja nevében a nácik ellen bosszút esküdő francia lány, Shosanna figuráját Mélanie Laurent formálja meg egészen lenyűgöző módon. Kisebb szerepekben olyan nevek tűnnek föl, és nyújtanak emlékezetes színészi teljesítményt, mint Michael Fassbender, Diane Kruger, Daniel Brühl, vagy éppenséggel Eli Roth.

A Becstelen brigantyk igazi műremek! Nem feltétlenül ez Tarantino kibaszott mesterműve, hiszen az a Ponyvaregény, de ettől függetlenül elképesztően hatásos, veszettül szórakoztató alkotásról van szó, amit nem lehet elégszer látni. 9,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr527033107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThePretender 2015.01.04. 02:49:33

Volt egy-két jó jelenet benne, pl. az elején, de utána nagyon unalmassá és túlnyújtottá válik... Értem, hogy jó ez egy kreatív és abszurd válasz a II. világháború ezen részére, a paródia jellegét is fogtam, értettem az orosz feliratokat, ugye ez által a szovjet propaganda filmeknek a paródiája és értem az amerikaiaknak a nácikhoz állásának a parodizálását és a tükröt is az amerikai háborús filmipar felé. De valahogy, már nem is tudom (talán 3 órán?) keresztül ez rohadt hosszú volt számomra és ahhoz képest nem kaptam elég tartalmat, mélységet és feszültséget. Szóval nekem kicsit kevés volt.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.01.04. 10:33:38

@ThePretender: Egy kicsit talán hosszabb a kelleténél, de elképesztően pörgős és szórakoztató, szóval én nem szoktam unatkozni rajta. :D

Nazareus 2015.01.04. 17:59:14

Nekem nem tetszett, unalmas volt, s bár Tarantinonak vannak jó filmjei is, de ezt nem tartom annak.

tt33 2015.01.04. 19:47:43

ez Taratnino legjobb filmje szerintem. A nyitó jelenet a legnagyobbak szintjén van.

megasün 2015.01.04. 21:30:10

Tarantino egyik legjobb filmje. Minden pillanata élményszámba megy. a művészi értéken túl örömteli látni , hogy pusztítják a mocskos férgeket. Bárcsak a valóságban is ilyen könnyű lett volna a féregirtás.

Nazareus 2015.01.04. 23:10:37

@megasün: Aki érzelmi alapokon itél biztos igy gondolja, de müvészi alapon szerintem 0 a film.

Shed 2015.01.05. 06:52:32

Kb addig néztem, míg a Vaskereszttel kitüntetett, elfogott német katonának szétverik baseball ütővel a fejét. Ezzel együtt meg merem ítélni a maradék, nem látott kb 2,5 órát is.
Egy okádék film, és nem azért mert nácikat ölnek benne.

☉ ☾ 2015.01.05. 13:08:39

Kicsit sokat vártok el ettől a rendezőtől.
Annyira már ő sem tud nagyokat alkotni, mint amekkorát a szerző álmodik a fenti sorokban, sőt, maga a filmkészítés is elérte a határait, de megkockáztatom: ha nem Tarantino rendezte volna ezt a filmet, nem is emlékzenétek rá.

Olmütz 2015.01.05. 13:54:08

Ennél Tarantino bármelyik filmje jobb. Általában kevés idegesítőbb jelenség létezik annál filmes téren, mint amikor amerikaiak akarnak az európai történelem egy szeletéről filmet csinálni - ez is pont olyan lett. Még paródiájában is elviselhetetlenül történelmietlen, hiteltelen, hatásvadász dialógtömeg az egész. Aki csak egy könyvet elolvasott a háborúról, és megnézi ezt, az arcáról tépi a bőrt kínjában.

Pierre73 2015.01.05. 14:23:27

...egyszer már jöhetne hálivúdból valami indiánmészárolásos-sajátnembüszkemúlttalszembenézős történet. Tököm tele a nácis, európát leckéztető ezerbőrtlehúzott filmekkel, meg a csakegyamerikaiegygombnyomássalmentimegavilágot fosokkal.

sanyix 2015.01.05. 14:26:14

nagyon jó film, óriási párbeszédekkel. Aki komolyan veszi az meg hülye.

2015.01.05. 14:39:40

@Shed: az egész rémesen gyenge filmből nekem is ez a jelenet maradt meg, én is felháborodtam rajta. Emlékeim szerint ott az van, hogy megkérdik, hogy ezt (a Vaskeresztet) miért kaptad, zsidók gyilkolásáért?, mire a katona azt válaszolja, "Nem, bátorságért". majd ezek után szétverik a fejét. Itt nálam is véget ért a film, mivel moziban néztem, ugyan bent maradtam a végéig, de ennyi volt. Lehet eladni paródiának, meg azt mondani, hogy hülye, aki komolyan veszi, de szerintem itt egyszerűen egy rémesen paraszt, ócska felfogású, magát valamiféle laza pionírként meghatározó filmiparos fércművéről van szó, ráadásul ahogy más is említette, különösen nevetséges, mikor amerikaiak akarnak európai történelmet magyarázni, interpretálni, karikírozni. Tarantino mindig is egy blöff volt, a találmánya annyi, hogy el tudta hitetni, hogy az általa megnézett töménytelen mennyiségű film jeleneteinek összeollózása valamiféle egyéniséget tükröz. Ez a hommage dolog működhet egy filmben, poénból, tisztelgésből, de egy egész életművet erre felhúzni üres lufi, nagyjából azért sikerült, mert olyan forrásokból táplálkozik, amit az amerikai közönség még hírből sem ismer, így megmaradt az illúzió, hogy Tarantino "egyedi".

Eric Teodor Cartman 2015.01.05. 16:47:00

Okádék emberutánzat a rendező, okádék film, okádék ember aki élvezi.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2015.01.05. 16:54:04

Nekem nem tetszett, néhány jelenet kivételével unalmasnak találtam. Sokkal jobb filmjei is vannak ennél.

Kolléga 2015.01.05. 17:54:10

Hasonlóan fordítja ki a II. világháború történeteit, mint a Djangoban a rabszolgatartás idejét (milyen érdekes, arra senki sem mondja, hogy milyen történelmietlen, pedig hát...). De nekem a Brigantyk túl sok. A Djangoban valahogy jobban sikerült feloldani fekete humorral a feszültséget.
Engem a hosszúsága kevésbé zavart. Viszont valahogy rátelepszik az emberre, túl nehéz, túl sok. A humora nem jön úgy át.
A Kill Bill után sok helyen lehetett olvasni, hogy túl sok benne az öncélú erőszak. Könyörgöm! Arról szól! Ez a lényege! Bár rengeteg olyan utalást épít be a filmjeibe, ami a mi kultúrkörünkből nehezen érthető, sok olyat, ami csak a filmművészetet ismerők értenek, a mondanivalója lényegét nem rejtegeti. Épp ellenkezőleg, úgy vág vele képen, hogy attól koldulsz.

megasün 2015.01.05. 21:59:27

@Nazareus: Ha te úgy gondolod, hogy művészi alapon 0 a film, akkor sajnos te semmit sem tudsz a filmművészetről. Nézzél Tom és Jerry-t

ThePretender 2015.01.06. 05:38:09

@Sparrow: Nekem az a bajom, hogy az első jelenet az nagyon hatásos és utána még azt hiszem eléggé az elején az első ilyen brigantyk-os náciölés, amikor mondják hogy neki hogy "jaj de rohadt bátor katona vagy" és megöli baseball ütővel a medvezsidó (:D) stb. kb. addig szórakoztam nagyon jól, de utána amikor a csaj szála van meg abba pincébe beszélgetnek ezek már nagyon túlnyujtottak és kifejezetten unalmasak lettek nekem. A vége se tetszett annyira maradéktalanul. Összességében egész jó film, nálam olyan 6,5 pont, de ha a medvezsidós jelenet után folytatják ezt a parádézást akkor lehetett volna egy 8-8,5-es film nálam.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2015.01.07. 18:45:18

Amire nagyon kevesen figyeltek fel (jómagam is később vettem észre), hogy Tarantino készített egy filmet, amiben a mai történelemhamisító és történelemferdítő rendszernek adott egy jókora mázsás pofont. Tette ezt úgy, hogy mindgvégig titokban bújt a hátad mögött és csak aprókat súgott, miközben nézted a filmet, mert a látvány és a történet egészen mást mond, mit amit a srác valójában mondani akart.
És ez a lényeg. Ezért művészi alkotás a BB.
Úgy hallottam, bár ezt csak pletykának veszem, hogy a stúdiófőnökök között azért akadt nem hülye is, amelyik felfedezte a film valós mondanivalóját - de nem tudott már mit kezdeni ezzel, hiszen ki volt hirdetve a premier. Azóta sem szívlelik arrafelé Tarantinót, mert félnek, mit fog még mondani róluk - nekünk.

Mielőtt rákérdeznél, természetesen arról van szó, hogy nem a nácik a gonoszok, nem ők itt a suttyók (már a cím is ezt szajkózza), hanem a "győztesek". Figyeld csak meg, ahogy a becstelenek mindig alulöltözöttek, surmó parasztok, köpködnek és még az izzadtságukat is érezni, miközben a náci tisztek úriemberek, jól öltözöttek és tisztességesek. Például a híres baseballütős jelenetben, ahol a német tisztnek esze ágában sincsen meghátrálni, csak azért, mert a becstelen erre kéri. Ha meg kell halnia, hát a hazájáért és az eszméiért, amiben hisz, meg is fog. Eközben a "bátor amerikai" baseballütővel veri szét a fejét...
Ne hülyéskedj már...
Landa például nem viccből lett ilyen több nyelven beszélő, kifinomult tiszt - ez nem azért van, mert Tarantino ki szerette volna figurázni a nácikat, hanem azért, mert ezzel is jelezte, mennyire az amerikaiak fölött álltak emberileg. Nézd csak meg, hogy mindig megtartja a szavát, udvarias és határozott - igazi katona. Nem úgy, mint a szavahihetetlen Aldo Raine, aki a végső scene-ben természetesen átvágja. Hitler viszont toporzékolt nekünk egy sort, hiszen az egyensúlyt meg kellett tartani és valami kis morzsát oda kellett szórni a producereknek - hiába no, azért csak ők szedték elő a pénzt a jeruzsálemi bankból. :-)

Mindenesetre nem ez a legjobb műve a mesternek, de egy élmény, annyi szent, mikor azt látod, hogy nagyon éles emberi ellentét van a "győztesek" és a háborúba belekényszerítettek között. Kellemes szórakozás, ha van rálátásod, mit is vetítenek neked.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2015.07.30. 08:44:16

Óriási Tarantino-rajongó voltam, minden filmjét szerettem. Értettem a művészetét - gondoltam.
Aztán megnéztem ezt.
És úgy esett, hogy soha nem fogok megnézni egyetlen új Tarantino-filmet.
süti beállítások módosítása