Movie Tank

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

2014. december 21. - Sparrow

Ha magyar romantikus vígjáték maratonnal fenyegettek, akkor sem tudom megmondani, hányszor láttam már eddigi húsz évem alatt Steven Spielberg meghatározó kalandfilmtrilógiájának záródarabját. Mindig is ezt a filmet tartottam a legjobbnak a három közül. Tény, hogy a franchise '80-as években készült darabjai rendkívül közel állnak egymáshoz minőségileg, de ettől függetlenül, Az utolsó kereszteslovag továbbra is a kedvencem.

indy_1.jpg

Indiana Jones (Harrison Ford) ezúttal egy gazdag műgyűjtő (Julian Glover) megbízásából indul útnak, hogy ráleljen a Szent Grál rejtekhelyére. A Grál, amellyel felfogták Jézus vérét a keresztfán, a legenda szerint örök életet ad annak, aki iszik belőle. Elsősorban azonban nem a felbecsülhetetlen értékkel és jelentőséggel bíró lelet sarkallja beleegyezésre a főhőst, hanem az, hogy megakarja találni apját (Sean Connery), aki elődjeként eltűnt a kutatás során. A kezdetben nyugodt ütemű művelet szinte egyik pillanatról a másikra megy át életveszélyes menekülésbe. Indynek nemcsak önmaga, hanem örege biztonságáért is aggódnia kell, miközben kénytelen versenyt futni a nácikkal, hiszen nem engedheti meg, hogy a Szent Grál Hitler kezébe kerüljön.

Az Indiana Jones-filmek közül Az utolsó keresztes lovag rendelkezik a legfaszább bevezetővel, és ez azért különösen nagy szó, mert a mű első negyedórájában nem is Harrison Ford szerepel. A fiatal Indyt láthatjuk, amint harcba száll egy műkincs jogaiért. Egészen bravúros a módszer, amivel a forgatókönyv extra rövid idő alatt összefoglalja a főhős eredettörténetét. Láthatjuk, ahogy Indy megismerkedik a műkincsrablás világával, megismerhetjük közvetett példaképét, és még kígyóktól való iszonyának mibenléte is tisztázásra kerül.

Ezt követően felkerül a kalap, és egy ügyes vágással máris Harrison Ford cinikus vigyora tárul elénk, hiszen Indiana Jones ismételten belekötött néhány nehézfiúba. Miután végleg elvarrásra kerül a rövid, ámde velős bevezetés, jöhet a főszál. A szkript bátran utaztatja szereplőit, az első állomás Velence, majd érkezik az osztrák-német határ, ahonnan Berlinbe indul tovább a menet, hogy a finálé végül a Hatay Köztársaságból indulhasson ki. Az ötletes helyszínválasztások megalapozzák a film változatosságát, amit tovább fokoz a cselekményvezetés, ami jóformán egyetlen fölösleges jelenetet sem tartalmaz. A Szent Grál témaköre, illetve ennek kiváló tálalása remek, és egyedi hangulati világgal ruházza fel a produkciót, aminek legfontosabb aduásza az apa-fia kapcsolat, ami egyszerre szolgál tökéletesen eltalált érzelmes pillanatokkal, és remek poénokkal.

indy2_1.png

Steven Spielberg sodró lendületű történetvezetése a kétórás játékidő teljes hosszában magával ragadja a nézőt, hiszen a direktor egyetlen percre sem engedi leülni alkotását, jobbnál jobb jelenetekkel sorjáz, hogy az élmény garantáltan örök érvényűvé váljon. Az akciójelenetek nemcsak hogy végtelenül izgalmasak, de még változatos skálát is produkálnak. Láthatunk motorcsónakos, motoros, repülős, és tankos üldözést is, na meg keményen csattanó pofonokat, ahogy Indy végigizzadja és vérzi a cselekményt, ahogy azt szokta. A finálé a három halálos próbával elképesztően hangulatos, és hogy teljessé váljon a hatásfok, még John Williams is benéz és klasszikus alaptémája mellé hoz néhány új, szintén nagyszerű dallamot.

Harrison Ford ismételten óriási a címszerepben, és persze itt van Sean Connery is, aki egész egyszerűen fantasztikus! Hát még ahogy ez a két figura összedolgozik! Az apa-fiú kapcsolatot minden aspektusból tökéletesen ábrázolják a színészek, és ezáltal nagyon, de nagyon sok szórakoztató, valamint elgondolkodtató percet szereznek a nézőnek.

Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag számomra egyértelműen a széria legjobb darabja. Rengetegszer láttam már, és még többször ennyi alkalommal fogom újranézni a jövőben. 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr657000789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása