Movie Tank

Dumb és Dumber kettyó (2014)

2014. december 11. - Sparrow

A Farrelly-testvérek 1994-ben kultikus vígjátékot alkottak. Olyan filmet prezentáltak, ami azóta is viszonyítási alap a tahó komédiák zsánerében, aminek momentumait és szövegeit több generáció tagjai idézgetik rendszeresen. A Dumb és Dumber örök párost adott a filmvilágnak, Jim Carrey és Jeff Daniels hihetetlen színvonalon működtek együtt. Készült azóta már egy előzményfilm más színészekkel, és nem túl sok sikerrel. Idén viszont megérkezett a tényleges folytatás, amelyre a rendezőpárossal együtt a főszereplők is visszatértek.

És Dumb és Dumber őrült csapata, bizony, ma is ugyanolyan ütős, mint két évtizeddel ezelőtt!

dumbanddumber_1.jpg

Dumb és Dumber, azaz Lloyd és Harry (Jim Carrey és Jeff Daniels) újra együtt! A húsz kiesett év során nem maradtunk le semmiről, hiszen ezen idő alatt Lloyd egy elmegyógyintézetben szimulátorozott. Harry minden héten meglátogatta, és most, két évtized után szembesül a ténnyel, hogy haverja átverte őt. Az óriási poén után Dumber közli, hogy gáz van a veséjével, és ha nem kap szervátültetést, akkor kampec. Nincs más út, fel kell kutatni egy vérrokont. És pont ezután nem sokkal kiderül, hogy Harry-nek van egy felnőtt lánya, akinek a létezéséről eddig nem is tudott. Így Dumb és Dumber ismét útra kelnek, és megint egy nő után koslatnak, miközben szokásukhoz híven őrültebbnél őrültebb helyzetekbe keverednek.

Aki megtudta állni, és még nem nézett meg egyetlen előzetest sem, az már bírja is ki, mert a trailerben sajnos nagyon sok nagy poént előre elsütöttek. No ez persze nem jelenti azt, hogy ezek a momentumok ne ütnének így is kurva nagyot a produkcióban. Ahogy a többi, eddig meg nem mutatott jelenetek nagy százaléka is harsány vihogást csal ki a fogékony nézőből. Mert természetesen a recept nem változott, ez még mindig egy tahó, suttyó, szégyentelenül pofátlan komédia, ám aki bírja az ilyen humort, azt Farrelly-ék két vállra fogják fektetni a moziban. Ha van rá mód, akkor Dumberék bunkóbbak, durvábbak, és hülyébbek, mint húsz éve. Gusztustalanságból is több van, mint az első részben, de ezek a maguk ízléstelen módján mind-mind rendkívül szórakoztatóak. A poénok minőségileg egy fokkal elmaradnak az első résztől, mennyiségileg azonban magasan felülmúlják azt. Ezúttal is van viccűzés súlyos fogyatékosságokból, és én az ilyet alapvetően továbbra sem szeretem, viszont most mégis sikerült olyan tálalást összehozni, ami vicces, nincs mese. Összességében az mondható el a Dumb és Dumber kettyó poénvilágáról, hogy nézed a filmet, és egyszerűen nem tudod elképzelni, hogy az istenbe lehet ennyi minőségi hülyeséget belezsúfolni szűk két órába. És miközben hitetlenkedsz, felhőtlenül szórakozol, és gyakorlatilag non-stop szakadsz a röhögéstől. 

dumbanddumber2_1.jpg

Farrelly-ék ezúttal szinte egyetlen hosszabb üresjáratot sem engedtek meg maguknak, filmjük egyik legnagyobb erénye a meglepő mértékben sodrú lendület. A produkció gyakorlatilag egy pillanatra sem ül le, a cselekmény folyamatosan pörög, nem hagy fellélegezni, újra és újra erőteljes impulzusokkal sorjáz. Kikészít, és te ennek nagyon örülsz. Igazság szerint annyi minden történik ebben a filmben, hogy máris kezdem érezni az újranézésre szólító ingert. A történetvezetés szempontjából elmondható, hogy alapvetően ezúttal is road movie-ról van szó, amibe jól tálalt bűnügyi szál vegyül, a játékidő végén pedig még kisebb, de hatásos fordulatokat is kapunk. A magyar szöveg telis-tele van szójátékokkal, amelyek mennyiségét én személy szerint egy picit nagyon soknak éreztem, de ezzel azért ki lehet békülni. Maga a szinkronmunka egészében véve megint csak lenyűgöző. Érdemes végigülni a stáblistát...

Jim Carrey és Jeff Daniels párosa félelmetesen jó! De tényleg! Tudtam én, hogy jók lesznek, hiszen kettő zseniális színészről van szó, akik húsz éve egyszer már megmutatták, hogy mennyire nagyszerűen képesek együttműködni. Ám ilyen szintű parádézásra nem számítottam. A főszereplők lehengerlően hiteles, és zsigerig hatolóan erőteljes módon szórakoztató produktumot prezentálnak. Carrey abszolút viszi a prímet, és adja Isten, hogy ez a film egy komikusi reneszánsz elejét jelentse egyik kedvenc aktorom számára!

Fergeteges vígjáték, egyszerűen kihagyhatatlan! Simán van olyan jó, mint az első rész! Nagyon erős 8/10 jár is rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr56971557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elonzó Mózli 2014.12.18. 02:07:53

"Fergeteges vígjáték, egyszerűen kihagyhatatlan! Simán van olyan jó, mint az első rész! Nagyon erős 8/10 jár is rá."

Ízlések és pofonok. Az első részt imádtam, ennél a förtelemnél viszont fél óra után fizikai fájdalmat éreztem és csak azért nem hagytam ott a vetítést, mert nem volt szívem felállítani a komplett sort, hogy kimásszak középről. Nem csak az első résszel összehasonlítva gyenge, hanem önmagában is egy borzalom sajnos. A folyamatos bugyuta szóviccektől meg egyenesen falra lehetett mászni, testidegenek voltak.
Az első rész nevében kérem ki, hogy ez akár csak megközelítené. :) Mondjuk fogadhatunk, hogy kultfilm lesz-e ebből is, mint az első részből, de úriember biztosra nem fogad. ;)
süti beállítások módosítása