Movie Tank

Tini nindzsa teknőcök (2014)

2014. november 20. - Sparrow

A popkultúra történetének egyik legnagyobb poénja, hogy a Tini nindzsa teknőcök világraszóló népszerűségre tett szert. Kevin Eastmen és Peter Laird képregényalkotók is csak viccnek szánták kezdetben ezt a vérbeli hülyeséget, és valószínűleg nem is tudtak kellő öblösséggel vihogni, amikor rájöttek, hogy életük hátralévő részében valószínűleg nem lesznek komolyabb anyagi gondjaik. Mert a nép ráharapott. Az óriásira nőtt teknősbékákra, akik katanával, nuncsakuval, miegymással ütik az ellent, miközben egy emberméretű patkány tölti be náluk az apaszerepet. Valószínűleg az elképesztően beteg, elborult kreativitás az, ami miatt a teknőcök kiirthatatlan gyökeret vertek a popkultúra kertjében. Képregények, rajzfilmsorozatok, és élőszereplős filmalkotások sora érkezett, majd a cucc Michael Bay kezei közé került. Ő végül producerként vette ki a részét a munkálatokból, a rendezői feladatokat pedig Jonathan Liebesman-ra bízta.

És a Tini nindzsa teknőcök újra betörtek a mozikba. Hogy ennek örülünk-e, az már részletkérdés...

tmnt2.jpg

April O'Neil (Megan Fox) feltörekedni igyekvő riporter. Az áttörést hozó nagy sztorit még nem találta meg, ám a siker reménye megcsillan, amikor a nő egy rejtélyes igazságosztó banda nyomába ered. Mint kiderül, a jótevők emberméretű (vagy nagyobb), beszélő teknőcök, akik nem mellesleg profi harcművészek, pontosabban nindzsák. Leonardo, Michelangelo, Raffaello, és Donatello a csatornában nevelkedtek, pótapjuk, Szecska mester felügyelete alatt, aki egy szintén emberméretű és szintén beszélő állat, csak ő patkány. April szövetségre lép a különös hőscsapattal, hiszen New Yorkra halálos fenyegetés árnyéka vetül. Ugyanis a Zúzó színre lép, és terve gonoszsága minden képzeletet túlszárnyal.

A kezdés nagyon érdekes. A képregényszerű, rajzolt intro nagyon bejött, a gond az alatta futó szöveggel volt. Szecska mester narrációja ugyanis már az első percekben előrevetíti, hogy mi is lesz ennek a filmnek a legnagyobb baja. A patkány mondatai ugyanis olyannyira véletlenül követik egymást, mint a lottósorsolás során kihúzott számok. Az egésznek nincs semmi értelme, és ez sajnos a későbbiekben sem változik. A forgatókönyv trehányul összehányt, értelmetlen hülyeségek kavalkádja, a néhány értelmesebb részlet pedig olyan szinten sablonos, hogy az élvezeti érték máris a (teknős)béka segge alá kerül. A poénvilágban még lehetne potenciál, de az alkotók mintha teljesen megfeledkeztek volna erről a vonulatról. Egy-két vérszegény humormorzsa érkezik ugyan, de többnyire unalmas, száraz szövegek váltják egymást, néha pedig egyszerűen csak képtelenek vagyunk nevetni a készítők által minden bizonnyal viccesnek gondolt jeleneteken. Szóval ne kergessünk hiú ábrándokat, hanem ismerjük el az igazságot. Ez a film kizárólag a 8 év alatti gyerekeknek szól, és még csak meg sem próbál helyenként érettebb lenni, hogy a kicsit a moziba elkísérő szülő, vagy a teknőcöket amúgy is szerető felnőtt néző is jól szórakozzon. Lehetne érettebb, hiszen készült már a Tini nindzsákról komolyabb hangvételű animációs sorozat is, ami megmutatta, hogy nagyjából hogyan kéne kinéznie a dolognak.

tmnt.jpg

A CGI-karakterek jól néznek ki, kivéve Szecska mestert, aki valami förtelmes. A látványvilág ütős, az akciókoreográfiák magukkal ragadnak, hiszen tisztán kivehetőek és változatosak. És ez mind szép és jó lenne, ha egy videojátékról lenne szó. Na, nem az a baj, hogy jók az akciójelenetek, hanem az, hogy a CGI és a koreográfia egy az egyben olyan, mintha egy játékból ragadták volna ki. Minden, ami a produkció során látvány címen fut, kilóg az élőszereplős filmből, így a néző nem ritkán elégedetlenkedhet, hiszen nem gameplayt, hanem mozifilmet akar nézni. Kivétel a havas hegyoldalon leszánkázós jelenet, az minden ízében zseniális. Meg kell még említeni Brian Tyler filmzenéjét, ami ugyan tipikus blockbustermuzsika, de annak egészen kiváló.

Megan Fox tulajdonképpen korrekt a főszerepben, bár azért hihetetlen, hogy még egy ilyen egyszerű karaktert sem tud izzadtságszag nélkül megformálni. Will Arnett alakítja April operatőrét, és társát a bajban. A színész borzalmasan gyenge játékot nyújt. William Fichtner negatív szerepben van jelen, és a csávó olyan szinten halállaza, hogy még gyenge alakítását is megbocsátottam neki.

A Tini nindzsa teknőcök jó film is lehetett volna, de már ott elvérzett a dolog, amikor a készítők elhatározták, hogy óvodásoknak csinálnak esti mesét. 4,5/10.    

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr746914967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gekko 2014.11.21. 10:13:48

"kiirthatatlan gyökeret vertek a popkultúra kertjében", "feltörekedni igyekvő riporter", "igazságosztó banda nyomába marad" stb.
Michael Bay rendez így:-)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.11.21. 10:22:42

@Gekko: Nem tudom miért írtam ered helyett marad-ot, de köszi, javítottam.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.21. 11:38:30

Közel sem akkora gyalázat a gyerekkoromon,mint Bay TF filmjei...
Ami tetszett, hogy próbáltak különböző tekiket csinálni, nem csak a szemkötőjük színe más.
Ami nem, hogy Zúzó egy vasember/TF hibrid lett.
A film maga egy közepes popcornmozi, nem olyan rossz, mint a híre, nem is kellett volna eddig várnom vele.
Az emberi szereplők fölöslegesek szokás szerint, nem is értem minek bele mostanra.
süti beállítások módosítása