Movie Tank

Vaklárma (1989)

2014. augusztus 31. - Sparrow

Vakság, siketség. Kettő borzasztó csapás, amelyek akármikor érhetik az embert. Bármikor jöhet egy figyelmetlen autós, aki balesetet okoz, egy betegség, ami szövődményt eredményez, vagy egy bunyó, ami nagyon rosszul végződik. Élni a sötétségben. Létezni a némaságban. Pokoli tortúra, és ahhoz, hogy ezt tudjuk, nem kell megtapasztalnunk sem a süketséget, sem a vakságot. Az ilyen jellegű téma inkább komoly drámát sugall, ám kivételek mindig akadnak.

Mint például a Vaklárma, ami egy őrült komédia.

see_no_evil_hear_no_evil.png

Dave (Gene Wilder) boltosként dolgozik, és már nyolcadik éve teljesen siketen éli mindennapjait. Miután felveszi munkatársnak a vak fekete férfit, Wallyt (Richard Pryor), a két figura egymásra talál. Tökéletesen kiegészítik egymást, és gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra jó barátokká válnak. Ám nem sokkal ezután életük legnagyobb, és legveszélyesebb kalandjába keverednek, amely egy rájuk kent gyilkossággal kezdődik.

Mindkét figurának megvan a tragédiája. Ám Wally hiába vak, nem roskad magába. Megállás nélkül pofázik, és pörög, és hamarosan a süketsége miatt beforduló, magányos Dave-t is magával rántja. Utóbbi kissé nehezen alkalmazkodik élete kalandos fordulatához, de látszik rajta, hogy igenis élvezi a dolgot. És itt rejtőzik a Vaklárma főüzenete, ami csak annyit mond, hogy bármilyen csapás is ér bennünket, az életet akkor is élveznünk kell. Persze, ezt a tanúságot eszelős poénáradat kíséretében adja át a produkció. Arthur Hiller rendező vezénylete alatt Dave és Wally elképesztően vicces szituációkba keverednek, de mindig feltalálják magukat, aminek két eredménye lesz. Az egyik az, hogy maguk körül mindenkit hülyére vesznek, a másik pedig az, hogy a néző fuldoklik a röhögéstől. Az ütős poénok közepette ráadásul intelligensen, remekül megszerkesztett tálalásban alakul a cselekményvezetés, amelybe egy jól eltalált bűnügyi szál is vegyül. De persze, nem feledkezhetünk meg a mű egyik legfontosabb vonulatáról sem, ami azt meséli el, hogy ezek a fogyatékkal élő fickók miként válnak meglepően rövid idő alatt jó barátokká.

see_no_evil_hear_no_evil2.png

A lehengerlően lelkes színészi munka rendkívül sokat dob az összképen. A prímet egyértelműen Richard Pryor viszi, aki szabályosan brillírozik a vak Wally szerepében. Nem véletlen, hogy hozzá fűződnek a film leginkább nevettető jelenetei. Gene Wilder remekül alkalmazkodik valamelyest szerényebb, visszafogottabb karakteréhez, így alakítása tökéletesen hitelessé válik. Én sokat mosolyogtam a főhősök nyomában loholó Braddock százados figuráján is, főleg azért, mert Alan North nagyon jól hozza a karaktert. A negatív figurákat játszó színészek is igazán jók. Elsősorban természetesen Kevin Spacey-t kell megemlíteni, aki pazarul hozza karakterét, de partneréről, Joan Severance-ről sem feledkezhetünk meg.

Emberi életeket romba döntő csapásokat felhasználni egy vígjátékhoz, sőt, egy komédia alapkövévé tenni őket zseniálisan merész húzás. Nemcsak azért, mert a nézők véresre röhögik a belüket a mű nézése közben, hanem azért is, mert az alkotók így át tudják adni üzenetüket, miszerint a szörnyűség közepette is lehet röhögni, és élvezni az életet. Még akkor is, ha ezt az állapotot baromi nehéz elérni. 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr316650333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2014.08.31. 12:19:58

Szerintem a filmtortenelem egyik alapkove. A gyerek kamaszkorban van, szinte semmit nem hajlando megnezni, amit en, de ezen o is szetrohogte magat, en meg sosem tudom megunni. A fotos jelenet az egyik legjobb. Nagyban tudom ahhoz hasonlitani, amikor a Leslie Nielsen fele Drakula halott, de elvezi-ben ki akarja hivni Ninat a szobabol.

freekz 2014.08.31. 12:36:36

Mi az első szó, ami az eszedbe jut?

Karachar Nevian (törölt) 2014.08.31. 12:54:23

Na, nekem a kedvenc jelenetem, mikor a vak RP a húgával utazik a metrón, mikor az elejti neki egy mondatban, hogy ő nem fehér. RP felháborodása, amiért csak most tudja meg, hogy nem fehér igazi ebony-and-ivory jelenet, főleg a végén a beszólása, hogy 'apa tudja már?'

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2014.08.31. 13:13:03

@Karachar Nevian: Mint a régi vicc, "Stevie Wonder-t megkérdezik, nem zavarja, hogy vak. Mire válaszol, nem, az jobban zavarna a fekete lennék."

2014.08.31. 13:50:35

Az alapmű az a Dutyidili tőlük. Ez meg nem annyira rossz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.08.31. 13:51:46

Soha nem kedveltem ezt a párost, de most a poszt hatására letöltöm és újra megnézem. Talán...

opel123 2014.08.31. 14:15:32

Nem tudom. Én sosem tudtam végignézni, pedig többször nekifutottam, amikor a TV-ben adták. Biztosan bennem van a hiba, de engem a két pofa szerencsétlenkedése nem mulattat, hanem irritál. Lehet, hogy a szinkron az oka, talán megnézem anélkül és bejön.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.31. 14:53:51

nagyon frenetikus film a mai napig. :D

Tetves Dög 2014.08.31. 15:22:01

-Az utat nézd!
-Nem mindegy az neked?
):-D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.08.31. 16:00:23

A film elég harsány, ezt tényleg nem mindig esik jól megnézni, de a poénok jók, a színészek jók. Ez a nő számomra máig emlékezetes, pedig jónőt ma már lapátszám láthatunk mindenhol.

Andriska_hun 2014.08.31. 20:15:51

A szinkron legalább olyan jó, mint a film. Alapmű, ízig-vérig!

Andriska_hun 2014.08.31. 20:22:19

Arról nem is beszélve, hogy a szándékosan félrefordított filmcím ezúttal nagyságrendekkel jobb az eredetinél: a "nem lát rosszat, nem hall rosszat" kicsit hülyén hangzana.

Komojtalan 2014.08.31. 20:37:50

@csizo: Szerintem meg ez sokkal jobb, a Dutyidilit "csak" 3-4x láttam, a Vaklármát vagy 10x.
süti beállítások módosítása