Movie Tank

TOP10: Apák a filmvásznon

2014. július 31. - Sparrow

A filmtörténelem során számosféle és sokfajta apafigurával találkozhattak a nézők. Nem is csoda, hiszen az apa olyan karakter, ami tálalástól függetlenül mindenkihez közel áll, hiszen mindenkinek van apja, akinek meghatározó szerepe volt az adott illető személyiségének kialakulásában. Igen, azt is szerepnek tekintem, ha például nem ismerte az apját, mert az idő előtt meghalt, vagy elhagyta őt. Az apa úgymond nemléte is nagyon fontos személyiségformáló erővel bír. A számos nagyszerű, kreatívan kidolgozott, és emlékezetes filmes fater közül nyilván nehéz kiválasztani a tíz legjobbat, de én azért megtettem. Sőt, rangsoroltam is őket!

Darth-Vader-and-Son.jpg

10. Frank Goode (Robert De Niro)

Film: Mindenki megvan (2009)

mindenkimegvan.jpg

Ha nem jönnek a gyerekek, akkor majd ő megy hozzájuk. A Robert De Niro lenyűgöző alakításában életre kelő Frank eme motivációból vág neki országjáró körútjába, amelynek során megismeri önmaga özvegyi énjét, újra izzítja gyerekeihez fűződő kapcsolatát, és rájön, hogy mennyi minden van, amit ezentúl másképp kell csinálnia. A nyugdíjas kábelbevonó szakember története egyszerre szívfájdító és kellemes. Megható, elgondolkodtató, és nagyon, de nagyon szép.

9. Sam Dawson (Sean Penn)

Film: Nevem Sam (2001)

nevemsam.png

Agyilag egy hétéves kisgyerek szintjén mozog. A körülötte száguldó életet valóságos káoszként éli meg, és csak egyvalamiben biztos, méghozzá abban, hogy kislányát még az életénél is jobban szereti. Miután szerencsétlen véletlenek egybeesésének köszönhetően a gyámügy felfigyel a rendhagyó apja-lánya párosra, és elakarja venni Samtől a kis Lucyt, a fogyatékos férfi ügyvédet fogad, és fáradhatatlanul harcol a bíróságon az egyetlen személyért, aki értelmet ad az életének. Mi, nézők, jól tudjuk, hogy ezesetben a gyámügynek igaza van, ám a Sean Penn lehengerlő alakításában életre kelő főhős őszinte, mély szeretetének megismerését nem ússzuk meg könnyek nélkül.

8. John Quincy Archibald (Denzel Washington)

Film: John Q - Végszükség (2002)

johnq_1.jpg

Miután a Ha nem fizetsz, meghal a gyereked című jókívánsággal a kórház vezetősége kegyetlenül felbassza az agyát, John Q pisztolyt fog, és önmagát meghazudtolva túszokat ejt az ambulancián. Jó ember, tisztességes fizikai munkás, és remek apa, akitől minden fegyveres tett fényévnyi távolságra áll, ám most nincs ideje mérlegelni. Számára nem opció, hogy eltemeti a fiát, egyedül a fordított helyzetet hajlandó elfogadni. Miközben odakint valóságos rajongótábor áll mögé, John Quincy Archibald utolsó leheletéig küzd azért, amiért egy normális világban egy percig sem kellene harcolnia.

7. Ed Horman (Jack Lemmon)

Film: Eltűntnek nyilvánítva (1982)

missing.jpg

Miközben Chile hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy márpedig ő most a földi pokolt fogja játszani, eltűnik egy fiú. Elveszik a géppuskaropogások és a katonák teremtette terror által létrehozott káosz közepette. Ed Horman nem volt túlságosan elégedett az úttal, amin fia haladt élete során, ám az biztos, hogy addig nem hagyja el a dél-amerikai országot, amíg meg nem találja gyermekét. Élve vagy holtan. Menyével közösen az egész országot felforgatják, és nem hajlandóak megállni, csak abban az esetben, ha megtalálják szerettüket. Ed Horman igaz apa, akiben szemernyi félelem sincsen. Nem adja fel, nem hátrál meg. A fia nélkül, ha a világ összedől, akkor sem megy el.

6. Pizsi

Film: Némó nyomában (2003)

Finding_nemo_.jpg

Anyu halála után a csupán egyetlen harmatgyenge viccet ismerő bohóchal megszállottan óvja egyetlen életben maradt porontyát, Némót. És valóban, Pizsi ebben a filmben nem komédiázásból, hanem odaadásból, szeretetből, rendíthetetlenségből, egy szóval mondva pedig apaságból diplomázik. Nem jöhet olyan cápa, bálna, medúza, vagy aknamező, ami képes megakadályozni az apró teremtést abban, hogy megtalálja kisfiát. Pizsi története őszinte, megható, és magával ragadó. A Pixar egyik legjobbja!

5. Ollie Trinke (Ben Affleck)

Film: Apja lánya (2004)

jerseygirl.jpg

Ben Affleck rendezőnek sokkal jobb, mint színésznek, de ettől függetlenül kiemelkedőt nyújt Kevin Smith filmjének főszerepében. Miután felesége szülés közben meghal, és a munkahelyén is megválnak tőle, Ollie kezdetben kislányát okolja élete dugába dőléséért. Ám a film egyik legnagyszerűbb jelenetének keretein belül rájön, hogy gyermeke szemében egy teljesen új kezdetet lát, így minden energiáját arra fordítja, hogy jó apa legyen. Az út nem zökkenőmentes, és Ollie, minden igyekezete ellenére, néha megbotlik, ám végül rájön, hogy mit kell tennie. Remek karakter!

4. Bryan Mills (Liam Neeson)

Film: Elrabolva (2008)

taken-.jpeg

Az albánok a lehető legrosszabb emberrel packáznak, amikor elrabolják Bryan tizenhét éves lányát. Az egykori CIA-terepügynök komolyan veszi a jókívánságot, amikor az emberrabló azt mondja neki a telefonba: Sok sikert! Az agya minden mást kizár, és csak a feladatra összpontosít. Nem nyugszik, és nem áll meg addig, amíg meg nem találja lányát a szokatlanul sötét arcot öltő Párizsban. Vértengert, és hullahegyeket hagy maga után, és teszi mindezt annyira cool módon, hogy egy pillanatra sem merül fel a nézőben a kérdés, hogy mégis hogyan ússza meg felelősségre vonás nélkül az ámokfutást. Valahogy így nézhet ki a nyugdíjas Jack Bauer! Nagyobb dicséret? Nincsen.

3. Chris Gardner (Will Smith)

Film: A boldogság nyomában (2006)

pursuitofhappines.jpg

Minden ellene szól, gyakorlatilag szemernyi remény sem pislákol az alagút végén. Ám ez a nagyszerű férfi nem omlik össze, hanem magával, a hétköznapi pokollal, és annak minden démonával vívja elkeseredett harcát. Nem hajlandó térdre kényszerülni, mert tudja, hogy kisfia számít rá. Kitart, küzd, és minden pofon után feláll. Nem tudja, mit hoz a jövő, nem tudja, mennyi fájdalmat kell még kiállniuk. Egyvalamit azonban a szenvedés, a csövezés, és a végtelennek ható nyomorúság közepette is biztosan tud. Méghozzá azt, hogyha beledöglik, akkor is megcsinálja!

2. Guido (Roberto Benigni)

Film: Az élet szép (1997)

La Vita è Bella1.jpg

Egy férfi, aki beleröhög a Halál, a szenvedés, a Holokauszt képébe. A mindig jókedélyű Guido még a koncentrációs táborban sínylődve sem adja fel önmagát. Hogy kisfiát megmentse, elképesztő dolgot talál ki. Úgy állítja be a kissrác előtt a tábort, mint egy nagy kalandparkot, egy pontszerzős játék helyszínét. Tudja jól, hogy eszelős borzalom tombol körülöttük, de azzal is tisztában van, hogy csak rendíthetetlen kitartással tudja megvédeni kisfiát a haláltól. Olyan ember ő, aki a népirtás poklában is meri hinni, hogy az élet igenis szép.

1. Ted Kramer (Dustin Hoffman)

Film: Kramer kontra Kramer (1979)

kramerkontrakramer.jpeg

Ted egyik pillanatról a másikra egy hétköznapi rémmesébe csökken. Felesége elhagyja, így ő egyedül marad kisfiával. Ám az eddigi, boldognak tűnő élet összeomló díszletei egy bizonyos pont után már nem is tűnnek olyan ijesztőnek, mert a főhős nem ijed meg az új kihívástól. Mindennapi, emberközeli küzdelmet folytat azért, hogy összehangolódjon porontyával, hogy megtanuljanak kettesben élni, és együtt szembenézni a csúnya, zord világgal. Ted bármire hajlandó lenne fiáért, megóvja őt a hétköznapi világban, és harcol érte a bíróságon. Elismerésreméltó apai teljesítményt nyújt. Odaadó, szerető, nagyszerű szülő. Pedig ezt előzőleg senki sem tudta volna elképzelni róla. Még ő maga sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr446552335

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Teréz Anya, vagy Apa? 2014.07.31. 22:08:49

Teréz Nyanyus: Az emberek haláltusáját kéjes örömmel átélő szadista nőtől való idézést semmilyen közösségi oldalon ne lájkold és ne továbbítsd! Amit nagy valószínűséggel a propagandagépezete írt neki. Csak egy bűn ronda nő volt, akihez amúgy sem nyúl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz11 2014.07.31. 21:15:49

Kár, hogy Darth Vadert kihagytad. Meg Bruce Willist is a Die Hardból vagy az utolsó cserkészből.

nandras01 2014.07.31. 21:40:31

a sok nyálas szar közé hogy keveredett liam neeson?
ne azért, mintha egy hangyányival is különb lenne a többi űbergagyi borzalomnál, de a taken- ben a lányrablás csak ürügy arra, hogy liam neeson előadhassa az évezred legszarabb ámokfutását.

dívamacska 2014.07.31. 21:51:12

Viggo Mortensen Az útban.

VogelZsigmond 2014.07.31. 21:52:36

@Krisz11: Igen, tenyleg! Bruce Willis mint apa az utolso cserkeszben! :)

nandras01 2014.07.31. 21:54:41

@dívamacska:
végre valami érték!
(könyvben, ha lehet még nyomasztóbb- és jobb)

emzéperiksz 2014.07.31. 21:56:04

Bruce Willis az Armageddonban volt jófej apa szerintem.

emzéperiksz 2014.07.31. 21:57:20

Nekem még a pótapák tetszenek, Leon, a profi vagy Ford Farlaine

Globetrotter2014 2014.07.31. 22:23:14

Big Chris, a Ravasz az agy...-ből.

Spoiler ha beírom az Old boy főszereplőjét? :)

Moria 2014.07.31. 22:31:10

Hol van Viggo Mortensen az Utbol? Legelso helyre kellett volna rakni, de hogy meg meg sem lett emlitve, szegyen es gyalazat...

Reszet Elek 2014.07.31. 22:59:09

Sean Penn "full kretén volt, Oscar bácsi meg nem gyütt..."

Reszet Elek 2014.07.31. 23:08:14

Amúgy ennyi erővel jöhetne az Apám a hős is. Ott aztán apus mindent megtesz hogy a lánya szűzteleníttetni tudja magát.

RUSHÚŰ 2014.08.01. 07:18:44

@nandras01: @Reszet Elek: haha Trópusi Vihar. hatalmas volt..

RUSHÚŰ 2014.08.01. 07:19:39

@nandras01: a Harry Potter nyilván jobb nem?..

spinat 2014.08.01. 08:15:37

azért látszik a tendencia, a hetvenes évek végén kezdtek megjelenni az apafigurák a filmekben, a 90-esekben aztán már letszott , hoyg ebböl lesz valami, aztán 2000 csak úgy özönlöttek az ikonikus apafigurák!

Bikli néni 2014.08.01. 09:41:56

Ezzel biztosan egyedül leszek, de Rhett Butler az Elfújta a szél-ből.
Aki esetleg a könyvet is olvasta, ahol még jobban ki van fejtve a Bonnie-val való tragikus kapcsolata, szerintem pláne értheti, mire gondolok.

mojoking77 2014.08.01. 09:57:03

A lista jo, tobbe kevesbe en is igy allitottam be.
A sok tizeneves unatkozo trollocskaval meg nem kell igazan foglalkozni. A legtobb valoszinuleg meg mindig nem heverte ki, hogy fel oran at sirt a mentsuk meg Nemot nagyjeleneten.... Majd felnonek egyszer. :)

Rollende Landstrasse 2014.08.01. 10:22:14

@Bikli néni: Nem vagy egyedül! A könyvben nagyon árnyaltan van felépítve a kapcsolat, nagyon megrázó a vége, és az utána következő fásultság.

grigorij 2014.08.01. 10:27:56

@mojoking77: Ezért szeretem a blogokat!
Itt mindig megtalálom a másokat fikázó, önmagukat zseninek beállító TROLLokat!
Te biztos valami ötdiplomás, négy nyelvet beszélő világmegváltó professzor lehetsz, akinek a mindenható a kezébe adta a megmondó-pálcát...
...
A poszthoz meg:
Érdekes lista, ahogy az összes hasonló blogbejegyzés is nem más, mint vitaindító...
Tegyük hozzá:
Segal - Ölve vagy halva
Svájcinéger - Kommandó
...
Pótapa kategória: Leharcolt oroszlánok

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.01. 14:40:12

Az Apja lányát én nem érzem akkora durranásnak, de még a karaktereit sem. A bolgosgág nyomában pedig egy jó film is lehetne, de annyira hollywood-i egy idő után, hogy nem tudtam ennek a produkciónak örülni. Tudom, hogy igaz történet, de ha ennyire nincs kiszínezve a film, akkor Will Smith sem ilyen karaktert kapott volna. A lista többi szereplőjével nincs bajom, itt a helyük. Sőt, Pizsi nálam valahol dobogó közelben lenne. :)

Reszet Elek 2014.08.02. 23:00:47

@Powerful900: Megítélésem szerint ennél a listánál nem a filmek minősége volt a szempont, hanem az apai karakter. Annak áldozatkészsége, erőfeszítései stb.

mojoking77 2014.08.03. 22:09:53

@grigorij: Na.
De magara ismert valaki a kommentembol.
Ennyire sikerult megerintenem a kis lelkedet?
süti beállítások módosítása