Movie Tank

Trópusi vihar (2008)

2014. április 26. - Sparrow

„- Mondd el a világnak, mi volt itt!

- Mért, mi volt itt?

- Nem tudom… De majd mondd el nekik!”

Ez egy kultikus vígjáték. Persze, bemutatása előtt ezt még nehéz lett volna elképzelni, és ma is, első ránézésre, a posztereket tanulmányozva, nem az az ember benyomása, hogy ez aztán egy hú, de jó film lehet. Pedig az, Ben Stiller ugyanis vígjáték-történelmet rendezett, hiszen a Trópusi vihar olyan komédia, amit évtizedek múltán is bátran előkapunk majd, és amin még unokáink is jókat fognak röhögni.

tropicthunder.png

Vietnamban játszódó háborús film készül. Vagyis készülne, hogyha a rendező (Steve Coogan) nem lenne totál balfasz. A direktor ugyanis nem bír a nagy sztárokkal, Tugg Speedmannel (Ben Stiller), Kirk Lazarusszal (Robert Downey Jr.), és Jeff Portnoyjal (Jack Black). Ekkor a film alapjául szolgáló könyv írója, a dzsungelpoklot megjárt Négylevelű (Nick Nolte) eszelős tanáccsal áll elő. Az az ötlete támad ugyanis, hogy a film akkor lehet igazán vérbő, és ütős, hogyha a színészeket valódi veszélyzónába küldik, hogy ott, egyfajta túlélő-reallity stílusban vergődhessenek végig a forgatókönyv jelenetein. A bonyodalmak a vártnál jóval hamarabb kezdődnek...

A forgatókönyv zseniális. Azon túl, hogy eszelősebbnél eszelősebb szituációkat teremt, a szkript még némi, iróniával és gátlástalansággal operáló üzenetcsokrot is rejt magában. Kap itt mindenki hideget és hideget, a Trópusi vihar ugyanis kőkeményen beszól a hollywoodi filmkészítés pénz által mozgatott szellemiségének, a túlzásba vitt, unalomig fokozott zsánerfilmeknek, véget nem érő szériáknak - a produkciót nyitó kamuelőzetesek fantasztikusak -, és az afroamerikaiaknak is, de a háborús filmek, vagy inkább az akciómozik különböző védjegyeit is célba veszi.

Ugyanakkor korántsem beszélhetünk paródiáról. Persze, van itt kikacsintás, és filmes utalás bőven - Willem Dafoe A szakaszban prezentált, filmtörténeti fontosságú jelenetét például egy az egyben lemásolják -, de az összkép egyértelműen önálló szellemmel rendelkezik, és nincsen rászorulva arra, hogy más produkciók teljesítményéből táplálkozva tartsa fenn saját minőségét. Nincs rászorulva, hiszen a forgatókönyv számos érdekes helyzetet teremt, a fantasztikus szövegek pedig hosszú időre megragadnak az emlékezetünkben. Nem véletlenül idézgetik a produkció rajongói lépten-nyomon a Sose nyomjál full kretént!, és a Hébe-hóba mindenki homár című passzusokat, és ezek még csak példák voltak a tengernyi emlékezetes benyögésből. És ami a legfontosabb: A Trópusi vihar, kissé eldugva ugyan a sok hülyülés alá, de a színészkedésről szól, arról, hogy egy aktornak mekkora munkát, mennyi befektetett időt és energiát jelent egy karakter tökéletes eljátszása, és arról, hogy a tökéletes azonosulás mekkora áldozatokat követelhet.

tropic_thunder.png

Ben Stiller remek érzékkel nyúlt a filmhez, és maradandót rendezett. Nem spórol a morbid, eszeveszett humorral, és elképesztően elborult, már-már megbotránkoztató képsorokat komponál. A humoros párbeszédeket pontosan ugyanolyan jól kezeli, mint az akciójeleneteket. Utóbbira jó példa az első képsor a filmbeli Trópusi vihar forgatásáról, ami kis túlzással benne lehetne akármelyik, minőségi háborús filmben, és nem lógna ki a sorból. Persze, az istenkirályság a finálé, amiben elszabadul az agyhalál, és a pörgős zenei aláfestésre tomboló, ütemes jelenetkoreográfia elejétől a végéig fogva tartja a nézőt a pörgő adrenalintenger közepette.

Mindennek ellenére mégiscsak a karakterek a legjobbak ebben a filmben. Tugg kiégett akcióhős, aki nem képes elfogadni, hogy csillaga leáldozóban van, és nem hajlandó belenyugodni a ténybe, hogy ez a forgatás gajra ment. Portnoy drogfüggő, hollywoodi ripacs, igazi botránygyáros, akiben benne van minden álomgyári bulvármocsok, amit csak eltudunk képzelni. Persze, a prímet Kirk Lazarus viszi, aki a karakteréhez minden, de tényleg MINDEN téren hasonul, hogy ezáltal maximális hitelességgel prezentálhassa a figurát. Hozzá fűződnek a film legfaszább szövegei. Persze, ne feledkezzünk meg az őrült producerről, Les Grossmanről se, aki elképesztően laza, nagyon kemény, és gyönyörűen prezentálja Hollywoodról alkotott, negatív sztereotípiáink maximálisan kisarkított feldolgozását.

Ben Stiller korrekt játékot nyújt, bár kétségtelen, hogy a rendezés terén nagyobbat brillírozik, mint a kamerák előtt. Mintha a dirigálás elvonta volna az energiáit a színészkedéstől. Jack Black jól hozza az idegbajos drogfüggőt, ám Downey Jr. az, aki igazán remekel. Elképesztő játékot produkál a színész, megérdemelte az Oscar-jelölést! Persze, természetesen Tom Cruise az, akit soha, semmi szín alatt nem fogunk elfelejteni a gárda tagjai közül, hiszen a színész élete egyik legjobbját nyújtja Les Grossmanként. A Tüzes Sárkányt a porba gyalázó monológja a film legjobb pillanatait teremti meg, és a vége főcím alatt prezentált tánc is óriási.

Remek film, őrült vígjáték, kultikus remekmű. 8,5/10. Ha nem hiszed, kérdezd Sean Pennt... vagy mi.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr86087160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.26. 21:36:16

lehet velem van baj, de ennyire nem tartom jónak. Megvannak a maga pillanatai, de kultikus? Közel sem.

edmann (törölt) 2014.04.27. 12:08:13

Teljesen egyetértek a cikkel! Imádom ezt a filmet, komolyan nem tudom megszámolni már, hogy hányszor láttam, de fejből tudom a dialógusokat :D
Érdekes, mert amikor először láttam moziban, akkor nem igazán fogott meg, eltelt egy év és amikor újra megnéztem nagyon megfogott :D

Amit kiemelnék még az a zseniális és überállat magyar szinkron. Valami fantasztikusat alkottak a srácok, bizonyos helyeken még jobb az eredeti szövegnél és hangnál.

Nálam bekerült a film az örök gyűjteménybe az Airplane és a Csupaszpisztoly mellé :)

ThePretender 2014.05.05. 23:55:08

Pár napja néztem meg, nem rossz film. Mostanában mindig olyan filmeket nézek amikről éppen te is írsz :). Na de a filmről a rövid véleményem: Jó volt benne a Hollywoodi filmkészítés és az ebben résztvevő színészek, producerek, rendezők kifigurázása, jó görbe tükröt tartottak így az álomgyárnak. Továbbá tetszett az ilyen háborús, akciófilmek kifigurázása is. Ez alapján még lehetne is egy egész jó film, csak szerintem néha elég ízléstelen... Oké, mondhatják, hogy a paródia miatt lett ilyen, de akkor is, ez valahogy nem lett maradandó, ez ilyen "nyári röhögős popcorn film" lett, máshogy kellett volna, igényesebben és akkor lehetne egy lapon említeni mondjuk a Vaskabátokkal vagy a Versus-szal és lehetne egy 8-as film, ám így "csak" egy 6,5-es film, egy jó kis "paródia", kellemes görbe tükörrel, de sajnos kevésbé jó kivitelezéssel.
süti beállítások módosítása