Movie Tank

TOP10 Legjobb Karakterek A Gyűrűk Ura Trilógiából

2014. április 23. - Sparrow

Tegnap eléggé zord voltam, és, még ha dőlt betűvel is, de nyálasnak neveztem Középföldét, ami persze csak vicc volt, hiszen imádom A Gyűrűk Ura trilógiát, úgy a regényeket, ahogy Peter Jackson fantasztikus filmadaptációit is. Épp ezért gondoltam, hogy gyorsan rendbe kéne tenni a dolgokat. Tegnap láthattátok és olvashattátok, hogy szerintem melyek a Trónok harca legjobb karakterei, úgyhogy ezúttal a fantasy történelmének másik nagy megmozdulását venném górcső alá, hasonló szempontból. Nekem ők a kedvenceim Peter Jackson filmtrilógiájából!

lord-of-the-rings-trilogy-movie.jpeg

10. Csavardi Samu

Samu.jpg

Nem, nem homár, egyszerűen csak az óriási terhet cipelő Frodó leghűségesebb barátja, és társa még a legnagyobb gebaszban is. Mondhatni, véletlenül keveredik a kalandba, ám egy pillanatig sem tanúsítja a megbánás jeleit. Állandó honvágyával, és megtörhetetlen kitartásával tartja a lelket urában, aki kizárt, hogy Samu nélkül akár az út feléig is eljutna. Ő az, aki testközelből, de kívülállóként tapasztalja meg a Gyűrű pusztító hatalmát, ő az, aki egymaga megy egy kisebb egységnyi ork ellen, hogy megmentse Frodót, és ő az, aki az utolsó százon felcipeli barátját a Végzet Katlanjához. És nem, tényleg nem meleg. (Najó, egy egészen kicsit talán látens, de csitt!)

9. Szauron

Sauron.jpg

A nagy, sötét vezér, aki olyan elborult módon kemény, hogy nemes egyszerűséggel nem hajlandó meghalni az első körben, hanem visszatér, hogy a szemészorvos rémálmaként magasodjon ismét Középfölde fölé. Célja a totális diktatúra, a teljes körű terror megteremtése. Ő maga a Gonoszság, a mérce negatív vége, az ellenpólus, a megtestesült Halál.

8. Szilszakáll

szilszakáll.png

Nagy, lassú, erős, bölcs, és, ha minden igaz, még Gadalfnál is öregebb. A Fangorn-erdő ura, az entek vezére. A két toronyban jut igazán sok szerephez, ekkor találkozik Pippinnel és Trufával, akikkel rendkívül érdekes barátságot köt, és az ő hatásukra végül olyan szinten felkúrja az agyát, hogy előtörő, tomboló haragjához képest Szarumán hatalma, mondhatni, eltörpül, ráadásul mögötte állnak testvérei is, akik félelmet nem ismerve rohanják meg Vasudvardot. Szilszakáll tisztában van vele, hogy az entek a halál szorításába menetelnek, de azt is jól tudja, hogyha félelem nélkül, feltétlen kitartással harcolnak, jó eséllyel elsöpörhetik földjükről az orkoktól és árulástól bűzlő szégyenfoltot.

7. Angmari Boszorkányúr

Witchking.jpg

Minden emberi gyarlóság, kapzsiság, és haszonelvűség megtestesítője, a gyűrűlidércek leghatalmasabbika, aki annak idején szó nélkül fogadta el a Sötét Úr ajándékát, hogy ezzel örökre a gonoszság, a halál szolgája legyen, és Mordor seregeinek élén lovagoljon a háborúba. Nem ismer félelmet, ahogy a kegyelem is idegen fogalom a számára. A gyűrű szövetségében még horrorisztikus hatású fekete lovagként, a későbbiekben viszont már sárkányon érkező, legyőzhetetlennek tetsző harcosként hoz rettegést a hobbitok és az emberek szívébe. A benne tomboló sötét gonoszság olyan hatalmas, hogy jöttét látva még maga, a Fehér Gandalf is meginog.

6. Boromir

Boromir.png

Az egyik legemberközelibb figura. Hogy miért? Hát azért, mert vívódik. Mert nem csodálatosan jó, de nem is megátalkodottan gonosz. Elcsábul a Gyűrű hatására, a közelében mozgó, számára jóformán felfoghatatlan hatalom megrészegíti. És végül bűnbe esik, nem bír ellenállni. Ám végül, bűntudatától, és küldetésének hirtelen jött felismerésétől hajtva végül szépen búcsúzik, hogy igazi hősként emlékezhessünk rá.

5. Zsákos Frodó

frodo.jpg

A gyűrűhordozó. Egyszerű hobbit, akinek normális esetben nem lenne semmi dolga, csak annyi, hogy élvezze az életet, pöfékeljen, éjszakába nyúlóan táncoljon, és jókat egyen. Csakhogy az ő számára nem ezt írta meg a sors Tolkien. A hatalmas, gonosz, nagy terveket szövögető Szauront ugyanis nem tudták végleg legyőzni az óriási hadseregek, a kardok és a pajzsok, a hősies lovagok. Nem, valami egészen másra van szükség. Valakire, a mérce pozitív végéről. Frodóra. Aki egyszerű, kicsi, és jó. Egy világ megmentéséért veszi nyakába a felfoghatatlan terhet. Rengeteget szenved, de tudja, hogy nem fordulhat vissza. Samuval az oldalán (vagy éppenséggel Samu hátán) tűzőn és vízen is keresztülmegy, hogy teljesíteni tudja küldetését. Mert ezúttal nem a nagy harcosok, a hatalmas mágusok, és a halhatatlan tündék kezében van Középfölde sorsa. Most minden ezen a kicsi hobbiton múlik.

4. Balrog 

LOTRbalrog.jpg

Emlékszem, amikor először láttam A gyűrű szövetségét, mekkora gyerekkori lelkesedést váltott ki belőlem ez a fantasztikus lény. Mória bányáiból, a legmélyebb tárnákból, a sötét alagutak végtelenségéből emelkedik fel, mint a gonosz egyik legősibb, és legkegyetlenebb szolgája. Óriási, félelmetes, és elképesztően gyönyörű. Igazi sátáni figura, aki nem mellesleg Gandalf nagy próbatétele is egyben.

3. Gandalf

lord-of-the-rings-gandalf.jpg

Egyáltalán nem lenne hangulatromboló, hogyha Gandalf napszemüvegben és motorosdzsekiben feszítve, szivarral a szájában, a vállára csapott magnóból Motörheadet üvöltetve csapatná a cselekmény során, ugyanis a tizenakárhányezeréves mágus olyan elképesztően laza, hogy azt tanítani kéne. Fantasztikus, hogy szinte mindig higgadt, kimért, és magabiztos. Óriási alak, akinek sokat látott szemeiben az egyszerű halandó számára felfoghatatlan mennyiségű tudás csillog. Az első sorban harcol, és nem nyugszik, amíg a Sötét Úr végleg el nem bukik.

2. Gollam

gollam.jpg

Aljas, gonosz, halálos. Mocsok kis féreg, akinek elkorcsosult, megnyomorított élete csak és kizárólag az Egy Gyűrű körül forog. Kettéhasadt személyiségének harcmezőin Gollam és Szméagol vívnak végeláthatatlan, rendszerint önmagába visszatérő háborút. Gollam sorsa sötét, tragikus végkifejlet felé halad, ám még így is képes némi humort vinni a történetbe, azzal együtt, hogy sokszor, bizony, félni is tudunk tőle.

1. Aragorn

aragorn.jpg

Sosem volt kérdés a számomra, hogy Aragorn figurája a legnagyobb kedvencem a monumentális tündérmese felhozatalából. Jó ember, és hatalmas harcos, a gondori trón örököse, a visszatérő király, a legnagyobb klasszikus értelemben vett hős a lovagkori alapból építkező sztoriban. Nem inog meg, nem hezitál, tudja, mi a dolga, tisztában van küldetése fontosságával, és a döntő ütközet kezdetén, miközben elszántság, büszkeség, és félelem keveréke játszik az arcán, elsőként veti bele magát a küzdelembe, és miközben összezárul körülötte az ellenségek, a gonoszság, és a halál fala, tudja, hogy helyesen cselekszik. Mert tisztában van vele, hogy a jó, az igaz ügyért harcol. A fényért, a jóságért, a szabadságért. Frodóért.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr206071807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.24. 08:29:56

"Nem, nem homár... "

Dehogynem.

Látom ráálltál erre a toplistás dologra, kattintáscsalogató az biztos. :D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.04.24. 17:35:30

az a baj a filmmel hogy nem elég pörgős, és nem elég szexik a karakterek. kisgyerekeknek való. az igazi tökösférfi a trónok köztöt nézi

Psyman 2014.04.24. 17:49:02

@endike: Az igazán tökös gyerekek pedig - kapaszkodj - ELOLVASSÁK az eredeti könyvet :P

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2014.04.24. 17:51:46

@Psyman: trónok közt könyv szerintem gáz volt. a film a maga műfajában sokkal jobb mint a könyv.

zizi77 2014.04.24. 17:59:42

Ez a lista legalább a 30. helyről kéne induljon, hogy minden érdekes figura szerepelhessen rajta.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2014.04.24. 18:14:43

Nálam az abszolút favorit Boromir. Pontosan azért amit írtál, ő a legemberibb. :)

zsírvezér 2014.04.24. 18:20:13

Hogy csavardi samu buzi-e vagy sem azt nehéz megítélni de esélyes, de hogy te "hundertprozent" buzi vagy az kitűnik abból ,hogy a listádon egyetlen nő nincs, pedig voltak.

sakalakamo 2014.04.24. 18:40:51

Gandalfnál elrond is régebb óta él, annál szilszakáll szintén öregebb. bár mivel gandalf maia, ezért csak beköltözött, na mindegy.

Samu nem buzi, csak az idealizált jellemek miatt ő A barát. Nem értem valaki szexualitása miért valami, miért kell bemondani, ha valaki ratyi...

Trónok harcával felesleges összehasonlítani, még a könyvet is, mert más korban íródtak, más volt a kultúra, és az ars poetica is, mindkettő mestermű.

Én nem vagyok újságíró, de remélem te sem veszed ezt komolyan

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.04.24. 19:11:09

@sakalakamo: Maiaként kvázi egyidős a teremtett világgal. De hogy az emberi testbe költözés az "születés"-e, vagy vannak-e korábbról emlékei, azt nem tudom. Mindenesetre "300 emberöltő" kb. 7-8 ezer év, Elrond kb. 3000+3500+néhány tucat év, szóval Gandalf idősebb szerintem.
Szilszakáll kora kiderül valahol?

maydayray 2014.04.24. 20:14:05

utálod a tündéket meg a nőket vazze??

wovbagger 2014.04.24. 20:18:12

Yooha, nekem úgy rémlik, hogy a könyvben Tolkien valami olyasmit említ, hogy Szilszakáll (illetve a Fangorn) kb. egyidős Középföldével.

Circus 2014.04.24. 20:25:18

Bombadil Toma.
Ja, hogy ahhoz olvasni kellene a könyvet, ez meg mozisblog? Szóval szerintem olvasd el, aztán állítsd fel a listád újra :)

Amúgy olvastam olyan elemzést (és elgondolkodtam rajta, mert van benne valami), miszerint az igazi főszereplő: Csavardi Samu

Tordesillas 2014.04.24. 20:31:45

Elrond 3441 + 3019 + 90 év a Király visszatérte idején.
Szilszakáll idősebb a tündéknél és a törpöknél is, sőt azt hiszem bármilyen állatnál is.
Gandalf egy avatar. Avatarként 2441 + 3019 éves. Egyébként egy Olórin nevű maia megtestesülése, aki a legbölcsebb maia. Avatarként ereje csak töredéke "rendes" erejének. Vannak emlékei származásáról, főleg miután a balrog elleni csata után újjáéled a teste és egy kicsivel nagyobb hatalmat kap. Sauron szinén egy maia.
A maiák már Középfölde teremtése előtt is léteztek, részt vettek Középfölde megalkotásában, formálásában.

Bérgyilkos Bohóc 2014.04.24. 21:27:46

@Tordesillas: Marhaság. Mégis mi a frászért kéne elolvasni a könyvet ahhoz, hogy eldönthesse, hogy a FILMBEN ki a legjobb karakter?

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2014.04.24. 21:32:12

Csavardi Samu orientációjáról csak annyit, hogy alighogy hazaér, máris becsajozik.

Scagnetti 2014.04.24. 21:46:58

Pár éve láttam egy ilyen listát, ott a Gyűrű volt az első. :)
Samut és Szauront azért előrébb raknám, de amúgy a lista jó.
Ha jól emlékszem, Boromirral kitoltak a készítők, mert a második részből kivágták azt a jelenetet, amelyből kiderül, hogy sokkal jobb arc, mint amilyennek az első részben tűnt.
Na ezért is csak a bővített verzió, semmi más.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.04.24. 23:09:16

A legnagyobb arc a filmben: Galadriel.

Po 2014.04.24. 23:54:52

@maydayray: "utálod a tündéket meg a nőket vazze?? "

:) nekem is nagyjából hasonló volt az első gondolat, hol marad Éowyn, Elrond meg Szarumán? Balrog a 4. helyen, a gyerekkori lelkesedéssel megspékelve... akkor Utumno ostromát látva még a bokád is lef*snád a gyönyörtől :)

Annyiban egyetértek, hogy a fejlődő, vívódó karakterek jobbak, emberibbek. Plusz itt kicsit feljebb Scagnettinek is igaza van, a Gyűrű is lazán beférne a listára, saját akarattal és karakterrel bír.

Meg aztán Isildur se maradjon le Szméagol meg Frodó mellől az "akit a mozdony/gyűrű füstje megcsapott" kategóriában, ha már Boromir ott figyel a listán (Boromir kvázi Isildur-light).

2014.04.25. 07:40:54

@Fodri: Bakker! Pont ezt akartam írni, kb. ezekkel a szavakkal! :P

A nép fia 2014.04.25. 08:37:02

Ezek mind béna karakterek. Igazi jellemfejlődésük nincs, talán csak Boromirnál van némi dráma, meg egy kisebb Aragornnál a küldetéstudatával kapcsolatban.

Ennél sokkal érdekesebb és összetettebb figurákkal van tele Középfölde. Na jó, igazán mély karakterek valóban nincsenek, de sajnos ezzel a listával - ami tudom, teljesen szubjektív - egyszerűen nem tudok egyet érteni. Aragornt pláne nem raktam volna elsőre. Gollam még csak-csak, ő nálam is szerepelne. Pl. Théoden jelleme és motivációi sokkal érdekesebbek, mint a legtöbb itt felsorolté. Éowyn is erős figura, szenvedését a folyamatos megfelelési kényszer és a rá erőltetett szerep levetkőzése adja. Vagy ott van Arwen, aki a tünde és az emberlét között őrlődik, és az örök életet dobja el egy szerelemért.

Kár amúgy, hogy a legtöbb figura igazi drámája pont nem jelenik meg sem a könyvben, sem a filmben, csak utalnak rá, illetve kiderül.

gchg 2014.04.25. 08:58:07

NŐT egyetlenegyet sem sikerült találni a trilógiában, aki érdekes lenne? :(

fd 2014.04.25. 10:05:11

Már több oldalon, könyves és filmes blogokban egyaránt láttam, hogy a Gyűrűk Urát és a Trónok harcát hasonlítják össze, szerintem nem kéne. Tény, hogy mindkettő létezik nyomtatott és filmes formában is, de már csak technikailag is pont ellentétes világ. A Gyűrűk Ura egy könyv, eleve annak eszközeivel készült, és mivel egy komplett világ része, az igazi mélységek megértéséhez nem árt legalább vázlatosan ismerni a többit is. Ezzel szemben a TH gyakorlatilag nem létezik 'rendes' könyv formájában (vagy elvakultabbaknak: megújítja a könyv fogalmát), hiszen minden sorából ordít, hogy eleve 'filmkönyvnek' készült, a kor (sorozatfilm-készítési és filmfogyasztási) szokásainak figyelembe vételével, majdhogynem gyártáskész forgatókönyv. Hogy a két technika mennyire más kávéház, azt pl Rowling-nál le lehet mérni, gyors egymásutánban olvasva az első és utolsó részt... A végén már nagyon érezni, hogy annak tudatában született, hogy film lesz, így rengeteg filmes 'elvárás' beépült.
Kicsit hosszú lett, de a lényeg a lényeg: a Gyűrűk Urát olvasva a mi fantáziánk hozza létre a 'mozit', a Trónok harcát olvasva meg kikerülhetetlen az érzés, hogy mintha a kész filmből szült volna Martin amolyan 'filmkönyvet'
Emiatt a karakterek kidolgozottsága is egészen más, nyolc-tíz oldalas meséket is tönkre lehet vágni egy hibás jelenettel, és egy komplett jellemet is meg lehet ölni egy gyengébb vágással... :) És persze fordítva is, egy szövegben elnagyolt karaktert is szépen ki lehet bontani színészi játékkal, rendezői koncepcióval, vagy akár jó vágással.

zizi77 2014.04.25. 10:44:30

@fd: nem értek egyet veled. Természetesen Tolkien korában nem volt még természetes, hogy mindent megfilmesítenek, bár azért 1956-ban már nagyon is ment a filmes biznisz. A trónok harcát 1996-ban adták ki, és 2011-ben futott az első könyv filmesített változata. Nem hinném, hogy ha direkt forgatókönyvnek szánta volna GRRM, akkor ennyit vár vele, és nem hinném, hogy ne lett volna jelentkező. A könyvet elolvasva nagyon jól kidolgozottak a karakterek, sokkal több és jobb, mint a film. Pont azzal, hogy a szereplők nézőpontjából mutatja be az eseményeket, dönti meg a teóriádat. Maga nemében mindkettő klasszikus, de összehasonlítani tényleg nincs értelme.

Szelid sunmalac 2014.04.25. 10:56:48

@endike: He? Liv Tyler nem eleg szexi?
@Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi: De csak mert nem tudta megdugni sem Gollamot, sem Frodot.

fd 2014.04.25. 13:51:33

@zizi77: GRRM már 86-tól forgatókönyvíróként, sorozatkészítőként, és beszállító ötletelőként müködött egy bizonyos Hollywood nevü helyen. Alkonyzóna, Szépség és a Szörnyeteg. Ez rányomja a bélyeget a könyvre, akár tudatos, akár nem.

zizi77 2014.04.25. 14:26:52

@fd: az lehet, erről speciel nem tudtam, de ettől még nagyon is kidolgozott a könyv. Igaz a 4-5. kötet után magam se tudom, hova vezetnek majd a szálak. :-) ezért is várom nagyon a 6. kötetet.

Circus 2014.04.26. 09:35:20

@fd: +1
@zizi77: lehet, hogy 1956-ban már nagyon ment a filmes bizinsz, de az egész Középfölde-mitológia és történelem megteremtése jóval korábban kezdődött, és egyértelműen nem filmre indul. Nem egy próbálkozás bukott bele, rajzfilmes és filmes, és nem véletlen, hogy a történet/szereplők fele lett csak megfilmesítve még a bővített verziókban is, az egész történetet jócskán leegyszerűsítve.

Amúgy pedig JRR Tolkien után ha valaki GRR Martin néven fut be egy hasonló történettel, az nekem, Tolkien rajongónak, gyanús :)

zizi77 2014.04.26. 11:58:34

@Circus: bocs, de ezzel most nem mondtál újat. Nem írtam, hogy Tolkien filmre írta volna a Lotr-t. Martin bevallottan Tolkien rajongó. Ettől még nincs értelme összehasonlítani Őket. Teljesen más stílust képviselnek.
Amúgy a trónok harca is igencsak le van butítva a könyvhöz képest. S mivel a Lotr-t is olvastam többször is, nekem is feltüntek a filmbéli hiányosságok, de a többletek is. Pl. Arwen, akiről a könyvben alig esik szó, ugyebár.
süti beállítások módosítása