Movie Tank

Red Hot Chili Peppers - Californication (1999)

2014. április 19. - Sparrow

Újabb albumkritikát hoztam! Ezúttal is egy kommentelői kérésnek teszek eleget, a Red Hot Chili Peppers hetedik nagylemezét ugyanis The Pretender ajánlotta még a Going To Hell-posztnál. Nem vagyok túl nagy ismerője a bandának, úgyhogy azt hiszem, éppen időszerű foglalkozni a témával. Lássuk hát!

californication.jpg

1. Around the World

A nóta fantáziadús basszusfelütéssel kezdődik, majd a pazar gitártémák is megérkeznek, amelyek igazán fasza, pörgős hangulatot teremtenek. Anthony Kiedis énekes jóleső lendülettel rappeli a strófákat, és ezen módszer alkalmazása leginkább azért dicsérendő, mert így a csodaszép, lírai hatású refrén egészen magas hatásfokú érzelmi bombát robbant. A dalt lehet bulizós, laza témaként is kezelni, ugyanakkor a szövegben találkozhatunk eléggé komoly gondolatokkal is. Magával ragadó fürdőzés a világ gyönyörűségeiben. Rendkívül hangulatos darab!

2. Parallel Universe

Ez egy kissé elvont téma, főleg a dalszöveg tekintetében. Mintha valamiféle módosult tudatállapotban tapasztalná meg a lírai én a megénekelteket. Melankolikus, mélyről jövő érzelmeket összeütköztető téma ez, rendkívül energikus refrénnel. Magával ragadó, bár egyértelműen olyanfajta nóta, amit többször kell meghallgatni, hogy igazán nagy kedvenccé váljon.

3. Scar Tissue

Én még nem találkoztam olyan dallal, ami ennél kreatívabban énekelné meg a magányt, és a belőle fakadó maró fájdalmakat. Nagy mennyiségű, masszív erejű melankólia csoportosul ebben a nótában, a gyönyörű gitárdallamok fantasztikusan teremtik meg az atmoszférát, amit a dalszöveg szépséges képei töltenek fel igazán mélyreható érzelmekkel. Hidegrázós téma!

4. Otherside

Újabb fantasztikus nóta, ami rögtön a pazar refrénnel indít. Ezután kezdetét veszi az e világi lét határmezsgyéjén egyensúlyozó, elbukott lélek múltba révedésének mélyen fájdalmas megéneklése. Gyönyörűséges, de persze egyben szomorú is az Otherside, ám amikor már éppen készülne elmenni az életkedvünk, bepörög a gitár meg a dob, és az önsajnálat meg a gyász eltűnik, és helyette gőggel telt büszkeség kezdi uralni a dalt, ami kitart egészen a track végéig.

5. Get on Top 

Ennyi szomorú téma után pont ránk fér egy ilyen lazább darab. Szintén rappes beütés jellemzi a tételt, ahogy az albumnyitót is. A Get on Top tele van bűnös évezettel, szexuális utalással, és rendbontással, de mindez egyfajta őszinte ábrázolásmódban, szinte már szimpatikusan van bemutatva. Pattogós, gyors ütemű dallamok kísérik az éneket, ám a refrénnél minden belassul és elmélyül, megpecsételve a tökéletes hangulatot.

6. Californication

Nem tartott sokáig a lazulás, a címadó dalban megint elkomorodik a banda, de szerintem nem én vagyok az egyetlen olyan hallgató, aki örül ennek. Ebben a nótában minden benne van, amit a rémálomgyárról tudni kell, és amiért igenis félni kell a nagy és dicső Hollywoodot. Kiedis elszomorító, maximális igazságtartalmukkal letaglózó képekkel sorjáz minket. Mély melankólia jellemzi a kifejezetten lassú témát. A System of a Down Lost in Hollywoodjával rokon ez a track, legalábbis nekem rögtön ez jutott eszembe.

7. Easily

Energikus gitártémák uralják ezt a tracket, és ezt a habitust az enyhén gúnyolódónak ható énekstílus tökéletesen egészíti ki. A szimbólumokkal sorjázó dalszöveget kétségtelenül sokféleképpen lehet értelmezni, szerintem leginkább az elhamarkodott döntésekről, és azok következményeiről van szó. Megkapó dal, gördülékeny ütemével azonnal magával ragadja a hallgatót.

8. Porcelain

Kiégés, öregedés, elmúlás. Mindez egy rövidke, gyönyörű képekkel operáló, szépséges dallamokkal körített nótában megörökítve. Minden megszűnik létezni, és csak a legfontosabb tény marad. Az, hogy egyszer minden véget ér.

9. Emit Remmus

Lazán előadott szerelmi történet elnyújtott gitárdallamokkal övezve, a háttérben a London-Kalifornia kontraszttal. A refrén érkezésekor pörgősebb ütemre vált a banda. Igazán magával ragadó, lazulós téma, és ez megint csak jól jön a fajsúlyos darabok után.

10. I Like Dirt

Egyszerű, pörgős dal, és a maga módján jó, ám kétségtelenül az album leggyengébb darabja. Azt mindenesetre meg kell hagyni, hogy rendkívül ügyes gitárszólókat hallhatunk ebben a trackben, és összességében sem rossz ez, csak az anyag egészének színvonalához képest kissé kevés.

11. This Velvet Glove

A track során később is visszatérő, gyönyörűséges gitártéma vezeti be a nótát. Csodálatos dal ez a változásról, a híressé válásról, a régi értékek megőrzéséről. Kezdetben kissé melankolikus a hangulat, aztán félúton ütős zúzdába megy át a track.

12. Savior

Ez a darab az emberek egymásra gyakorolt hatásáról szól, ám ha jobban beleássuk magunkat a dalszövegbe, akkor egy réteggel lejjebb az életünk feletti teljes kontroll megszerzésére irányuló vágy fogalmazódik meg, és én még némi egészséges önimádatot is kihallok a strófákból. A szavakat gyakran elnyújtó énekstílus egyfajta belenyugvással vegyes küzdeni akarást sugall, és van benne egy kis a remény hal meg utoljára jellegű hangulati töltet is.

13. Purple Stain

Pazarul működik együtt a gitár, a bőgő, és a dob, miközben a Californication című dalban megfogalmazott érzések ellenpólusa burjánzik ki a bűnös élvezeteket dicsőítő, eléggé beteg dalszövegből. A hosszú, pörgős outro rendkívül hangulatosan vezeti ki a hallgatót a nóta által teremtett, kissé szürreális világegyetemből.

14. Right on Time

Gyors, ütemes, rövid, és mégis tele van fajsúlyos gondolatokkal. Ez a párosítás rendkívül ritka, így kifejezetten figyelemreméltó ez a zseniális darab, ami a pörgést megszakító belassuló refrénnel csak még jobban elmélyíti a különleges hangulatot, és fokozza a nagy élményt.

15. Road Trippin'

Az életúton való továbbhaladásról szól ez a dal. Lezárult egy korszak, túl kell lépni a múlton, akármilyen fájdalmas is a változás. Új célokat kell támasztani, amik természetesen a régi élményekből táplálkoznak, hiszen az egész élet a múltbéli, tökéletes pillanatok hajszolásáról szól. Gyönyörű, megnyugtató, és elgondolkodtató albumzáró téma!

Azt hiszem, sürgősen belevetem magam a Red Hot Chili Peppers életművébe, ugyanis a Californication nagyon tetszett. Lehengerlő albumról van szó, igazi 10/10-es teljesítményről!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr346051182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThePretender 2014.04.19. 11:44:46

Örülök, hogy ennyire tetszett! Nagyon szeretem ezt az együttest, ez pedig a kedvenc albumom tőlük, bár még nem hallottam az összeset teljesen. De egyébként azok a jobb albumaik amibe John Frusciante is tag (az-az ember egy zseni!), ilyen albumaik a Californication, a Mother's Milk, a Blood Sugar Sex Magik, a By The Way és a Stadium Arcadium. Tehát ha nem akarsz csalódni (azért sztem azok az albumok sem olyan rosszak, csak jóval gyengébbek) ne az első két albumokat és ne is az utolsót hallgasd most, de ne is a One Hot Minute-t.

Flea 2014.04.20. 07:19:44

Igen és van egy Spielberg nevű rendező, meg egy Márquez nevű író (sajnos aktuális), őket is nagyon érdekesnek fogod találni!

DrTraktoR 2014.04.20. 08:34:41

@ThePretender: azért a one hot minute-en is van "pár" gyöngyszem ;)

caseyjones 2015.02.22. 14:02:25

Kétségkívül a Red Hot Chili Peppers egyik legjobb albuma. Kedvenceim erről a lemezről (a sorrend nem számít): Emit Remmus, Otherside, Scar Tissue, Californication.
süti beállítások módosítása