Movie Tank

TOP10 Képregényfilmes Hősök

2014. április 15. - Sparrow

A Gonoszok után lássuk az ellenpólust, a pozitív oldal lovagjait. A képregényfilmek színvonalának tekintetében ugyanis, természetesen, a központi karakter kidolgozása is rengeteget nyom a latba. A műfaj múltkor is említett, napjainkban tomboló aranykorában számos képregényfilm látott már napvilágot (és hol van még a vége), ennek megfelelően rengetegféle főhőssel ismerkedhettünk meg, vagy ismerkedhettünk meg újra, ha a képregények lapjain esetleg találkoztunk már velük. Van köztük becsületes, a törvényt is szem előtt tartó igazságbajnok, de a radikálisabb módszerek híveiről sem feledkezhetünk meg. Mindegy, hogy kézifegyverrel, kalapáccsal, vagy egész testes páncélzattal veszik fel a harcot az ellenséggel szemben, mi nekik drukkolunk, velük érzünk, bennük bízunk. Hiszen ők a hősök.

ironmanconcept1.jpg

10. Penge

blade_1.png

A Fénybenjáró. Félig ember, félig vámpír, hiszen születése előtt anyját megharapta egy rohadék, örökre megátkozva ezzel Pengét. Aki ennek megfelelően alaposan be is rág, rögtön azután, hogy megtanul járni meg beszélni, és bizony, jól sejtitek, egész életét a vámpírirtásnak szenteli. Nagyon kemény, nagyon férfias, és elképesztően kegyetlen. És azért végig ott van karakterében a tragikus vonás, hiszen tulajdonképpen önmaga ellen is küzd, mivel legalább annyira vámpír, mint amennyire ember. És pontosan ez az, ami kegyetlenül felkúrja az agyát, és ösztönzi a vágyálma beteljesüléséért folytatott küzdelemben. Egy álomért harcol, egy olyan világért, amiben nem születik több, vámpír által megnyomorított emberi élet.

9. Oh Dae-su 

Oldboy-21.jpg

15 év abban a kibaszott lyukban. Az egyik legnépszerűbb dél-koreai film, az Oldboy főhőse ennyi idő után szabadul ki rabságából, de nem magától, hanem rejtélyes fogva tartója jóvoltából. És Oh Dae-su megkezdi bosszúhadjáratát. Persze, érzi, hogy játszanak vele, tudja, hogy ő egy előre megírt karakter egy színpadi darabban, amiben ráadásul ő a központi figura, de nem hajlandó ezzel foglalkozni. Inkább kalapácsot ragad, és elindul, hogy számon kérje a tetteseken az elrabolt éveket. Szabadulása pillanatában a Pokol kapuin lép be, hiszen még csak nem is sejti, hogy milyen hátborzongató felfedezések várnak rá.

8. Frank Castle/A megtorló

punisherth.jpg

Jonathan Hensleigh és Thomas Jane ábrázolásában, 2004-ből. Howard Saint mindent elvett tőle, romba döntötte az életét. Ám Frank nem enged a bánat erejének és a saját kezében szorongatott, feléje néző fegyver súlyának. Helyette inkább halálfejes pólót húz, és az alapoknál kezdve dönti romba a Saint-klánt. Nem érdekli a törvény, nem foglalkozik erkölcsi kérdésekkel, akármire képes céljának elérése érdekében. Látni akarja, ahogy a gonosz bűnhődik, majd kimúlik. Azért mert így helyes. Mert a férgek ezt érdemlik. És mert végső soron ez nem bosszú. Ez megtorlás.

7. Logan/Rozsomák

wolverine.jpg

A rozsomák erős, agresszív ragadozó, ahogy a nevét viselő mutáns is. Hugh Jackman eddig öt filmben növesztett adamantiumkarmokat, és Az elsőkben is cameozott egyet. Ő az X-Men gyilkológépe. Gátlástalan, erőszakos, cinikus, és veszettül szimpatikus. Kevesen vannak azok, akik nem őt nevezik meg kedvenc mutánsukként, hiszen Logan rengeteg olyan negatív tulajdonságot képvisel, amit a hétköznapi ember elfojt az erkölcsi normák között sínylődve, de emellett igaz szív, és határtalan bátorság is jellemzi karakterét. Ő a legjobb rossz ember, avagy a legrosszabb jó ember, ahogy tetszik.

6. Leonidas

300_2.jpg

A borotválatlan spártai király, akitől a perzsák "csupán" földet és vizet kérnek, ám ő végül vért és halált ajándékoz nekik, nem is keveset. Nem szarozik, nem alkuszik, és 300 bátor bajtársával együtt a Pokolban vacsorázik. Persze, csak azután, hogy annyi perzsát küldött előfutárként, amennyit csak tudott. Az igazságért, a szabadságért, a becsületért küzd, hazájáért szó nélkül hajlandó vérét és életét adni. Nem csak azért, mert Spárta iránti szeretete ezt követeli meg tőle, hanem azért is, mert jól tudja, hogy áldozata nem lesz hiábavaló. A dicső halál után Leonidas és a bátor 300 az alvilágból szemléli, ahogy a perzsa szörnyeteg térdre rogy az egyesült görög hadak előtt.

5. Tony Stark/Vasember 

Iron-Man.jpg

Milliárdos, playboy, és emberbarát. Ja, és persze a Föld egyik legnagyobb szuperhőse. Kimeríthetetlen kincstárát, és zseniális intelligenciáját kihasználva hatalmas erejű páncélokat tervez. Változatos fegyvertárral felszerelkezve, és erős védelemmel biztosítva száll szembe ellenfeleivel, és akármilyen rossz is a helyzet, mindig igyekszik megőrizni jó kedélyét, és nem fukarkodik a poénokkal sem. A sivatagban végbement megvilágosodása óta harcol aktívan a jó oldalon, az ártatlanok védelmében, ráadásul még a Bosszúállók sorait is erősíti jelenlétével.

4. Hartigan

sin-city-hartigan.jpg

Elvette a perverz disznó fegyverét. Mindkettőt. Nem érdekelte, hogy a tetőtől talpig mocskos Roark szenátor fiáról van szó, tette kötelességét. Ő talán az utolsó becsületes zsaru Basin Cityben, de előbbi tette után rács mögé kerül. Szabadulása után pedig kénytelen újra harcba szállni. Nancyért, az igazságért, és saját lelki békéjéért. A megváltás felé vágtat, és célba is fog érni, semmi sem tántoríthatja el. Jöhet szembe bármi, ami sárga, büdös, és kegyetlen. Hartigan egyenesen belenéz a végzet arcába, de tekintetében hangyányi félelem sem bujkál. Csak elszántság. Tisztában van vele, hogy mit jelent számára az, ha a fiatal lány életben marad, ismeri az élet rendjét, és büszkén vállalja sorsát. Hiszen csak így győzhet az igazság.

3. Eric Draven

crow.png

A holló visszahozta, hogy bosszút állhasson, és Eric Draven él a lehetőséggel. Festett arcával, fekete ruhájában, az őt kísérő sötét madárral leginkább gyilkos éji látomásnak hat. Jön, lát, öl, eltűnik. Állandó jókedve, teátrális stílusa kemény iróniával tölti meg a feketeségben rettegő várost, ami az Ördög Éjszakáján a gyújtogatók játszótere. Kiemelkedik sírjából, és angyalként száll alá Top Dollar mocskos birodalmába, hogy elégtételt vegyen, és ha sikerrel jár, egyel kevesebb lesz a megtorlatlan bűnök száma ebben a rothadó, elátkozott világban.

2. Marv 

marv-sin-city.jpg

Kívülről nézve az egyik legrondább, legvisszataszítóbb alak Sin Cityben, de ellenszenves, félelmetes külseje érző szívet, és szeretetre vágyó lelket takar. A robosztus ex-fegyenc számára felér egy álommal az a gyönyörű éjszaka, amit az aranyhajú Goldieval tölthet el, és éktelen haragra gerjed, amikor vágya tárgyát elveszik tőle, ráadásul még rá is kenik a gyilkosságot. Marv bosszúhadjáratra indul, és nem izgatja, hogy a fiatal lány csupán azért hált vele, mert így nagyobb biztonságban érezte magát, nem érdekli, hogy Goldie tulajdonképpen kihasználta. Csak az számít, hogy nem látta a lány szemeiben az undort tükröződni, érintésén pedig nem érezte a viszolygást. Aki megfosztotta a világot ettől a gyönyörű teremtménytől, az nem érdemel mást, csak kínt és halált. Márpedig Marv mindkettővel szolgálhat, csak előbb meg kell találnia a felelősöket. 

1. Rorschach

rorschach.jpg

Ballonkabát, kalap, kesztyű, és az a bizonyos arc. Mert Rorschachnak magára kell öltenie igazi valóját, a jelmez alatt valaki egészen más rejtőzik, egy álca a nappalokra, de korántsem a valóság. Mert a valóság kegyetlen, és nem ismer félelmet. Belenézel az arcába, és ő megkérdezi: Mit látsz?! Ha bűnös vagy, ne is reméld, hogy megmenekülhetsz előle. Rorschach átlátja a helyzetet, ismeri a világot, nincsenek illúziói. Tudja, hogy az ismert civilizáció kárhozatra ítéltetett, de ő akkor is küzd a utolsó lélegzetéig, és nem alkuszik, még az Armageddon küszöbén sem. Eljön az óra, amikor a sok szajhával és korrupt politikussal együtt felnézünk a mocsokból, és még mielőtt belefulladnánk a fertőbe, a segítségét kérjük. De ő csak annyit suttog: Nem!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr116035359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.15. 08:12:31

jó kis vegyes lista az már biztos.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.15. 21:02:42

Nincs Batman? Értem én a viccet, csak nem szeretem :P ;)

Amúgy jó kis lista.

Bérgyilkos Bohóc 2014.04.15. 21:04:00

Tényleg fura lista, nem is értem mi alapján van a rangsor felállítva. Talán ki a legnagyobb badass arc? Ám a Megtorló a puhapöcsű Thomas Jane-nel szerintem elég lagymatag. Akkor már inkább a 2.rész, mert sokkal bevállalósabb. Ray Stevenson volt az igazi badass arc, akinek még köze is volt a képregénybeli Punisherhez.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.15. 21:44:45

@REMY: Még én is meglepődtem azon, hogy nem tudtam belezsúfolni a listába a Nolan-féle Batmant. Egyszerűen nem maradt neki hely.

@Bérgyilkos Bohóc: A lista természetesen szubjektív, szerintem ők a legjobban megírt, legjobban működő karakterek a képregényfilm-hősök között.

nyílméregbéka 2014.04.15. 21:54:59

CSODÁLATOS, hogy a gonoszoknál is, és itt is az az 1. helyezett, aki totál megérdemli, és mind közül a kedvencem a kategóriájában!! :-)
A lista többi részén lehet vitatkozni, de a két első helyezett mint az Egy Gyűrű: mind felett! :-)

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2014.04.15. 22:59:20

Jelzem, civilizált országokban letöltendő börtönbüntetéssel sújtanak minden olyan félnótást, aki a Pusnihert Thomas Jane-nel azonosítja Dolph Lundgren helyett...

port.hu/a_bunteto_the_punisher/pls/fi/films.film_page?i_film_id=45310&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2

A mozitörténet legjelentősebb mészárlása a Kommandó mellett.

Bruteman 2014.04.15. 23:47:45

Az meg milyen, hogy csak az elsőt NEM ismerem? Majd utánanézek...

victor vacendak 2014.04.16. 06:12:16

a képregény (vagy inkább a rajzfilm) batman beférhetett volna - a filmesek nem, mert azok vagy túl bohókásak, vagy túl herevasaltak, nem elég érdekes személiségek. a rajzfilmes batman viszont könnyed társasági wayne, otthon sziporkázóan évődik alfreddel, suta a nőkkel, beöltözve viszont megalkuvás nélkül veri pofán a rosszfiúkat és nem tud választani a sok jócsaj közül...
amúgy rorschach tényleg a legkirályabb.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.16. 07:09:18

@Bruteman: Mindenképpen nézd meg, a Watchmen című filmből van. Mestermű. :D

hate4 2014.04.16. 08:12:46

No végre egy tetszetős lista. Így kell ezt csinálni Sparrow :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.16. 09:46:21

@REMY: lol, ez jó komment lett. :D

@"the dragon": és még ő se a legjobb, mert az stevenson volt.
@Bruteman: nem ismered?! gyorsan pótold! (a képregényt is)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.16. 12:54:23

@hate4: Köszi! Örülök, ha tetszik! :)
süti beállítások módosítása