Movie Tank

Az Álmosvölgy legendája ( 1999 )

2013. július 10. - Sparrow

Sosem voltam komolyabban oda Tim Burtonért. Természetesen elismerem, hogy tehetséges rendező, és talán a legegyedibb stílussal alkotó művész a mozgóképek világában, ám ettől függetlenül nem vonzottak be furcsa módszerei, a mindig kissé meseszerű, fantáziavilág-atmoszférájú elbeszélésmódja. Leginkább stop-motion produkciói, a Frankenweenie, és a Karácsonyi lidércnyomás fogtak meg. Nem konkretizálható erők hatására kerítettem sort mindössze néhány órával jelen írás publikálása előtt Az Álmosvölgy legendája című filmre, hiszen a mű címével már számtalanszor találkoztam, tudtam, hogy összességében elismert alkotás, és amúgy is volt egy szabad délelőttöm. Miért ne?

sleepy-hollow-765071l.png

Ichabod Crane ( Johnny Depp ) New York - i rendőrnyomozó a tizennyolcadik század végén, aki rendszeresen felszólal a város börtönében alkalmazott középkori kínzási módszerek ellen. A bíróság feje ( Christopher Lee ) büntetésből az isten háta mögötti, Álmosvölgy nevű kisvárosba küldi Ichabodot azzal a feladattal, hogy derítsen fényt a település környékén elkövetett gyilkosságok okára, és kapja el a tettest. Azonban hamarosan kiderül, hogy a gyilkos nem más, mint egy évek óta halott harcos szelleme, a Fejnélküli Lovas.

A forgatókönyv Washington Irving története alapján készült. Ő volt az, aki azonos című novellájával a "rémvilág" aktív tagjává tette a Fejnélküli Lovast. Andrew Kevin Walker pedig összehozott egy nagyon ütős rémmesét az alapból. Egyértelműen a rendezőn állt vagy bukott a helyzet. Természetesen Tim Burtont nem olyan fából faragták, hogy egy ilyen, dús fantáziájú sztorit ne teljes erőbedobással varázsoljon a vászonra. Hogyha csak a cselekmény fővonulatát nézzük, akkor Az Álmosvölgy legendája tökéletes rémmeseként funkcionál. Középpontjában egy félelmetes szörnyeteg, akit hátborzongató hangulat ölel körül. Burton a különböző horrorelemeket kissé visszafogottan alkalmazva teremt enyhén zaklató, és pont ebből kifolyólag érdekes atmoszférát, ami többé-kevésbé az egész játékidőre beszippantja a nézőt. A direktor nem fél néhány lefejezést meg egy icuri-picuri vérengzést premierplánban bemutatni, hiszen ezzel csak maradandóbbá teszi az élményt. A rendezés legfontosabb érdeme azonban mégis az, hogy a film rémmese jellegét hibátlanul megőrzi.

A gondok akkor kezdődnek, amikor a szereplők kinyitják a szájukat, ugyanis a szövegkönyv valami felháborítóan borzalmas. Az erőltetett régies és a modern beszéd vigyázatlan összekeverése természetellenessé teszi a párbeszédeket, és sokszor nevetségessé a szereplőket. Emellett pedig nem mehetek el szó nélkül a fináléban bekövetkező fordulat mellett sem, ahol lekerül a lepel a fő tettesről. Számomra ez a mozzanat elképesztően nyakatekert volt, ellenben a történet mellékszálaként zajló, Ichabod álmaiban futó jelenetek remek társtölteléket adnak a sztorihoz.

Sleepy-Hollow_7200_8.jpg

Johnny Depp - pel komolyabb problémám sosem volt, ám óriási népszerűségét a mai napig nem tudom hova tenni. Tehetséges színész, ez kétségtelen, de nem rendelkezik olyan kiemelkedő, csak rá jellemző eszköztárral, mint az igazi óriások ( Robert De Niro, Al Pacino, Jack Nicholson, Brad Pitt, Jim Carrey, stb... ). Persze, az Álmosvölgy legendájában is hozza a tőle megszokott, maximálisan precíz teljesítményt, és remekül adja vissza az elszánt, ám félelmeit nehezen leküzdő főhős figuráját. Komolyabb alakításokat a mellékszerepekben láthatunk még, hiszen Christopher Lee a maga két percével jobb, mint mindenki más, és Christopher Walken, a maga nyúlfarknyi szerepében is maradandó.

A fényképezés mesébe illően fantasztikus. Elvonttá teszi a látottakat, beleilleszti a történetet a burtoni mesevilágba, szürke köddel, és hátborzongató sötétséggel tölti fel a filmet. Emellett pedig a maszkmesteri munka, a díszlettervezés, és a jelmezek is lenyűgöző teljesítményről tanúskodnak. A díszletek még az Oscar-díjat is kiérdemelték, de a másik kettő terület is jelölve volt.

Az Álmosvölgy legendája remek rémmese, kiváló hangulattal, a központi szörny motívumának maximális kihasználásával készült, Tim Burton büszke lehet rá. Kár, hogy a szövegkönyv, és a mellékszereplők többségének terén kifejezetten pocsék a teljesítmény. 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr155399105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása