Movie Tank

A titkos ablak ( 2004 ) - II. Olvasói Hét

2012. augusztus 22. - Sparrow

Kérte: Dr. Jones


David Koepp filmje átlagos thrillernek mondható, viszont rendkívül stílusos előadásmódban tárják elénk a produkciót az alkotók, remek hangulatot teremtve, ráadásul mindehhez még hozzákevernek egy Johnny Deppet, aki élete egyik legjobbját nyújtja. A végeredmény pedig egy kiválóan szórakoztató darab, ami valószínűleg nem fog túl sokáig élni az emlékezetünkben, viszont amíg nézzük, garantált kikapcsolódást nyújt. 

secret-window-mort-rainey-12228892-960-401.jpg

A történet Stephen King tollából született, a forgatókönyvet Koepp vetette papírra. Főhősünk egy feltételezhetően sikeres regényíró, Mort Rainey ( Depp ), aki épp válófélben van feleségével, Amyvel ( Maria Bello ). A kertvárosi szép nagy házat természetesen az asszony kapja, Mort pedig kiköltözik az erdőbe, egy korábban nyaralóként funkcionáló faházba, ahol tovább írogat, ám az idő nagy részében inkább alszik. Egyik nap megjelenik egy rejtélyes idegen, John Shooter ( John Torturro ), aki azzal vádolja Mortot, hogy egy korábbi novelláját tőle lopta, A titkos ablak címűt. Hősünk persze képtelenségnek tartja az egészet, jól tudja, hogy a sztorit ő írta, ám Shooter nem tágít, zaklatni kezdi az írót. A zaklatás később terrorba, majd vérengzésbe és életveszélybe csap át. De vajon Shooter tényleg őrült, vagy Mort akarja minden áron szőnyeg alá söpörni a plágiumot.

A forgatókönyv jól van megírva, a cselekményvezetés során a direktor ügyesen adagolja a feszültséget a néző felé. A remek helyszínválasztások, és az elképesztően jól eltalált kamerabeállítások, kiegészülve a pazar zenével, fantasztikus, vérbeli thriller atmoszférát teremtenek. Van azonban egy komoly gond, méghozzá maga a konkrét történet. Habár rendkívül rejtélyesnek van beállítva a sztori, valójában a thrillerben kicsit is jártas néző mindig azonnal tudja a következő lépést. A filmvégi fordulatot is gyakorlatilag a tizedik percben ki lehet találni, hiszen rengeteg műfajbeli alkotás operál hasonló csattanóval. Hozzá kell azonban tenni, hogy a nagy részük 2004 után készült, én tehetek róla, hogy azokat korábban láttam. De ez nem nyújt teljes körű mentséget, ugyanis korábbi filmet is találtam, aminek a fordulata hasonló A titkos ablakéhoz. Viszont nem győzöm hangsúlyozni, hogy az előadásmód mennyire remek. A film fináléja egyszerűen hátborzongató.

secretwindowpic.jpgA produkció különösen nagy erőssége a színészgárda munkája. Johnny Deppet mérhetetlenül túlértékelt színésznek tartom, de ugyanakkor azt sohasem vitattam, hogy igenis ott volt, mikor a tehetséget osztogatták. A titkos ablakban ezt bizonyítja is, hihetetlen beleéléssel hozza a figurát, játékától a fináléban a hideg rázza a nézőt. John Torturro lazán produkálja a fantasztikus mellékszerepet, és Maria Bello is szépen asszisztál a két vezető aktornak. 

Habár A titkos ablak sablonos, a thrillerben jártasabb nézőnek semmi újat nem nyújt, de veszettül stílusosan adja elő magát. A film elemei maradéktalanul passzolnak össze. Ha egy unalmas estén nem akad más elfoglaltság, bátran be lehet lökni a lejátszóba, nem lesz elpazarolt idő ez a másfél óra. 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr404698011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.08.22. 12:42:26

Egyik kedvenc King-adaptációm. 2004-ben nekem még annyira nem volt kiszámítható a sztori, akkoriban még elég kevés filmet láttam, viszont annál több könyvet olvastam, köztük a Titkos ablak, titkos kertet is. A film amúgy kicsit más befejezést kapott, emlékeim szerint a könyv vége valamivel misztikusabb szájízt hagyott maga után, de a film zárása is tetszett. Sokan egyébként már a regényt is középszerűnek tartják, nekem viszont az egyik kedvencem Kingtől. De mindkettőt csak ajánlani tudom mindenkinek - ahogy írtad is, nem újító, de baromi jól összerakott thriller.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.22. 13:01:44

Jó kis film az biztos. És ebben Depp még nem kalózt játszik, mint az utóbbi 10 évben egyébként mindig.
süti beállítások módosítása