Movie Tank

TOP10 Sportfilmek

2012. január 08. - Sparrow

Korábbra terveztem, de csak mostanra készült el ez a hónapok óta ígérgetett toplista, melyekben a drámák egy különleges al - műfaja, a sportfilmek közül választottam ki a véleményem szerint tíz legjobbat, melyeket aztán rangsoroltam is. A tovább után jönnek a helyezettek.

 

 

 

10. Carter edző

Életszagú igaz történet bizonytalan sorsú fiatalokról, akik az utcán szerzett negatív tapasztalataikat a kosárlabdapályára is magukkal viszik. Összeomló életüket az új, keménykezű edző igyekszik visszarántani a szakadék széléről. Tökéletes cselekményvezetés, mely leginkább a főbb karakterek sorsát mutatja be, melyek között a kosárlabda összefogó kapocsként működik. A lényeg a kitartás, a kudarcok után való felállás, és az utolsó leheletig való küzdés hibátlan bemutatása, mely miatt a Carter edző kötelező darab.

 

 

 

 

 

 

9. Véres játék

Szintén igaz történet Frank Dux Kumite bajnokról. Középpontban a kegyetlen, életveszélyes szabadstílusú bunyó, mely főhősünk szívügye. A sok fajsúlyos sportfilm mellett a Véres játék üde kikapcsolódás, kellemes szórakozás. Látványos, változatos verekedéseket láthatunk nagy mennyiségben, kiváló hangulattal megfűszerezve, ráadásul ez a produkció tette ismertté Jean-Claude Van Damme B - filmsztár nevét.

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Sose hátrálj meg

Hasonló az előző helyezetthez, csak húsz évvel később készült, így az új évezred hatása nagyon meglátszik rajta, ráadásul egy gimnázium és néhány kamasz van a történet középpontjába helyezve. Viszont mielőtt bárki félreértene, mindez nagyon jót tesz az összképnek, a végeredmény pedig egy pörgős, akciódús, látványos sportfilm, melyet a modernsége tesz kiválóvá. Akárhányszor meg lehet nézni.

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Minden héten háború

Az amerikai foci bemutatását láthatjuk ebben a filmben, ám teljesen másképp, mint amire számítana a néző. A hangsúly a játék körül folyó marketingen, gazdaságon, médián, megállás nélkül mozgó pénzen van, de a hosszú játékidő végére főhőseink rájönnek, hogy az igazi érték nem a pénz, hanem a halálig tartó küzdelem egyetlenegy dologért: A sikerért. Persze számos látványos focimeccsjelenetet is láthatunk, a szereposztás pedig parádés. Elég csak a baloldali posztert megnézni. Al Pacino finálét megelőző monológja pedig minden pénzt megér.

 

 

 

 

 

 

 

6. Pénzcsináló ( írás )

Az idei Oscar - díjátadó komoly esélyese a legnagyobb kategóriákban. Igaz történet egy különleges csapat összeállítási módszerről rengeteg drámával, jó forgatókönyvvel, és kiváló rendezéssel. Brad Pitt simán Oscart érő alakítást nyújt, és Jonah Hill is nagyon kitesz magáért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Rocky 2

Nagy rajongója vagyok az egész szériának, a második rész pedig különösen kiemelkedő darab. Rocky Balboa második hőstette a ringben Sylvester Stallone halhatatlanul hiteles játékával, az első epizódénál jobb forgatókönyvvel és egy felejthetetlen tréningjelenettel. A filmtörténet szerves részévé vált bokszoló ismét megmutatja, hogy mire képes egy kisember, ha hatalmas a szíve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Warrior ( írás )

Gavin O'Connor elképesztő mesterműve szeretetről és családról, és arról, hogy ezekért mennyire megéri küzdeni. Tom Hardy és Joel Edgerton tökéletes színészi játékai segítik felejthetetlenné tenni a produkciót, amit tovább tetéz Nick Nolte vérfagyasztóan zseniális alakítása. A finálé és a zárójelenet pedig filmtörténeti klasszikussá teszik a Warriort, mely egy olyan film, amit kortól és nemtől függetlenül, MINDENKINEK LÁTNIA KELL! Nem lepődnék meg, ha ezt a produkciót is az Oscar - jelöltek között látnánk viszont.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. A pankrátor ( írás )

Darren Aronofsky negyedik mesterműve, mellyel a rendező feltámasztotta Mickey Rourke karrierjét. Szívszorító dráma egy menthetetlenül elbaszott emberi sorsról, melyért a kiöregedett Ram még így is küzd, és próbálja rendbe hozni a múltban elkövetett hibáit. Ám a sebek túl mélyek, a kőkemény külső mögött pedig egy őket rendbe hozni képtelen, megtört ember lapul. Nem lehet mást mondani A pankrátorról, csupán annyit, hogy tökéletes, lehengerlő, halhatatlan műalkotás.

 

 

 

 

 

 

 

2. Emlékezz a titánokra ( írás )

Igaz történet, és nagyon, de nagyon amerikai. És pontosan ettől olyan zseniálisan jó. Az egész játékidő alatt árad a filmből az önbizalom, a szeretet, a küzdelem, a szív és a lélek ereje. A történet a hetvenes években játszódik. Az amerikai focin keresztül látjuk a feketék és a fehérek kapcsolatának alakulását, a kezdetleges idegenkedést, majd pedig a testvériség kialakulását, mely a játékidő végére hatalmas, örömteli katarzisba torkollik.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Rocky Balboa

A Rocky - széria utolsó, és egyben legjobb darabja, melyben a nagybetűs DRÁMÁT láthatjuk. Főhősünk megöregedett, az emberek elfelejtették. Lenézik őt, kinevetik. Ezért még egyszer, utoljára visszaszáll a ringbe, hogy megmutassa, hogy még itt van, még él. A hangulat az első részt idézi, ám ezúttal minden sokkal fájdalmasabb. A korábbi, dicső világ eltűnt Rocky körül, csak emlékképek és omladozó épületek maradtak. Sly játéka még mindig tökéletes, karaktere céljai pedig ezúttal teljesen mások. Rocky Balboa ezúttal az egész modern világgal száll szembe, ami kegyetlenül akarja eltiporni a régi, sokkal szebb értékeket. A meccset nem nyerheti meg, de az erkölcsi trófeát a magasba tartva, a nevét kántáló kiabálások közepette, büszkén sétál ki a stadionból, mert végre kipucolta a pincéből a szörnyeteget.

 

 

 

Ez lenne az én sportfilm listám. Kommentben nyugodtan leírhatjátok a saját kedvenceiteket, elmondhatjátok, hogy szerintetek minek lenne még helye a listában.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr353528785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2012.01.08. 17:10:19

a Sose hátrálj meg-et nem igazán értem a listában, de te tudod...nálam a Góól első vagy max második része kapna egy helyet a lista vége felé, de a United is jó film

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.01.08. 17:34:17

Mindenképp érdekes lista, bár nem nevezném a legerősebb tematikának.
Tudok két nagyon erős filmet boksz témában: az egyik a Dühöngő bika, a másik a Millió dolláros bébi. Nem kifejezetten a sportról szólnak, sokkal inkább egyetemesebb filmek. Talán ráférnének a listádra, mivel szerintem a Pankrátor sem az a vegytiszta sportfilm.
Na meg még ott van a Fehér tenyér, ami szintén hasonló kategória.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.01.08. 21:07:55

Invictus,Dühöngő Bika, Millió Dolláros Bébi, A Legyőzhetetlen, Cserecsapat, Gépállat SC, Kidobós, A Remény bajnoka.
Ezek jó sportfilmek.

2012.01.09. 16:40:46

Hát nekem egy gyöngyszem férne még fel a Pedálkirály. Nagyon szeretem azt a sportágat és teljesen természetes igaz film. A Sose hátrálj meg-et egy negatív listára raknám csak rá. A többi mind jó.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.01.10. 12:29:08

Szerintem nem volt rossz a Sose hátrálj meg, bár én se engedném egy ilyen lista közelébe. A bunyós témából nálam magasan a Kickboxer a kedvenc.
A Carter edzőért jár a pacsi, mivel a kedvenc sportomról szól :D Kosaras témában ajánlanám még a Fekete dicsőség c. darabot, nem túl ismert film, de hasonló, mint a Carter edző, csak jobb :P
süti beállítások módosítása